BIST 9.900
DOLAR 34,01
EURO 38,11
ALTIN 2.870,72
HABER /  DÜNYA

İsrail Hamastan umutlu

İsrail Genelkurmay Başkanı Halutz, Hamas'ın terör örgütü imajından kurtulacağını umut ettiğini söyledi

Abone ol

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Hamas'ın, bir terör örgütü olduğu yolundaki izleniminin temelsiz olduğunu uluslararası topluma kanıtlamak isteyeceğinden, Filistin yönetiminde Hamas hükümeti kurulmasının, kaçınılmaz olarak yeni bir terör dalgasına yol açacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Dan Halutz, Bar-İlan Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ''Onlar (Hamas) halka ekonomi olsun, eğitim olsun yükümlülüklerde bulundular. Bu, onların yöntemlerini değiştirmelerine neden olabilir'' dedi.

Bir bakıma, Hamas hükümetinin durumun net görülmesini sağlayacağını da ifade eden Halutz, Hamas hükümetinin nasıl davranacağının bekleyip görülmesi tavsiyesinde bulundu ve ''İdeolojileri biliniyor. Kendilerini İsrail'in düşmanı olarak sunuyorlar. Eğer tutumlarını değiştirmek isteyeceklerse, görüşlerini değiştirecekler ve uzlaşacaklar'' diye konuştu.

Halutz, Kassam füzeleriyle ilgili bir soruya, ''Er geç Kassam füzelerine bir çare bulacağız. Umuyorum, bu tehdidi en aza indirmek konusunda, sınırları aşmadan başarılı olacağız. Orneğin, Gazze'de sivillere ateş edilmesini önermiyorum'' dedi.

Bazılarının, buna çözüm için Gazze'yi geri almalarını'' söyleyeceklerini ifade eden ve buna karşı, ''Ancak, ben daima 8 ay öncesine dek Gazze'de olduğumuzu hatırlatıyorum. O zaman bile her Kassam'a yanıt veremedik. Çünkü biz aydın bir ulusuz ve askeri harekatlar sırasında 'sınırları fazla aşma' konusunda aceleci değiliz. Geçen birkaç ayda İsrail'e yüzlerce Kassam fırlatıldı, 70 terörist öldü ama bir asker ya da İsrail vatandaşı ölmedi.'' dedi.

Halutz ayrıca, terör uyarılarında artış olduğunu ve İslami Cihad'ın halen birçok terör eyleminin arkasında olduğunu da kaydetti.

Halutz, İran tehdidiyle ilgili bir soruya da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın açıklamalarının hafife alınmaması gerektiğini ifade ederek, ''Hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekir'' diye konuştu.