İsrail Hamas'tan mı korkuyor?
Hamas’ın olası planları ve hazırlıkları olduğu kesin, o nedenle de İsrail bu tuzaklarda kapana düşmekten endişe ediyor.
İsraİl, Hamas’ı vurmak istiyor. Ama atış alanını tam olarak göremiyor. Karanlıklar içinde yolunu bulması oldukça zor görünüyor. İsrail kara harekatı konusunda çok arzulu olmasına rağmen bir türlü harekâta başlayamadı.
Hamas’ın olası planları ve hazırlıkları olduğu kesin, o nedenle de İsrail bu tuzaklarda kapana düşmekten endişe ediyor. Korkakça davranmasını çocukları, kadınları ve sivil yerleşkeleri vurmasından anlıyoruz.
“Şurayı vuracağız, burayı vuracağız” diyorlar. “Gazze küçülecek” diyorlar. “Gazze’yi Mısır’a bağlayacağız” diyorlar.
Diyorlar da…
17 gündür havadan bombalama dışında herhangi bir adım atamadılar. İran’ın savaşa dahil olması durumunda, savaş daha da büyüyecek. Tam anlamıyla bir kilitlenme yaşanacak.
ABD, savaş gemilerini bölgeye gönderirken İran’ın kulağına “Sakın müdahale etme. Müdahale edersen vururum” diye fısıldayarak durduruyor.
Azerbaycan’ın İsrail’i desteklediğine dair konuşmalar var ortalıkta. Azerbaycan’ın Filistin ve İsrail’e bakışı, Türkiye ile aynı yöndedir.
Filistin halkının devlet olma yolunda ki haklı mücadelesini desteklemektedir. Azerbaycan şu zor zamanlarda Filistin’e 1.6 milyon dolar yardım göndermekten de geri durmamıştır.
YEREL SEÇİME GİDERKEN PARTİLERİN DURUŞU
İnsan olmayı başarmış, vicdanlı olan herkes’in gözü, kulağı, kalbi Gazze’dedir. Bu katliam ülke siyasetini bile geri plana attı.
Ülkemizde yapılacak yerel seçimlere 5 ay kaldı. CHP’nin kongresine aşağı yukarı iki hafta var. Yavaş yavaş anket sonuçları paylaşılmaya başlandı. Bu anket sonuçlarının mutlak bağlayıcı olmadığını son seçimlerde de gördük. Kılıçdaroğlu’nu yüzde 60’la kazanacak diye rapor verenler “pardon” bile demeden kaldığı yerden çalışırmış gibi yapmaya devam ettiler.
Türkiye genelinde kamuoyu araştırması yapan güven telkin etmiş firmalar istisna. Ben bu firmaların araştırma sonuçları üzerine oturttum bugün ki yazımı.
Yerel seçimlerde; belediye başkan adayları oldukça önemli .
Belediye başkan adayının, seçmen üzerindeki etkisi.
Yerel seçimde parti değil de, adayın daha önemli ve sürükleyici olması.
Siyasi partilerin kendi adaylarını çıkarması mı, yoksa ittifak kurarak güçlerini birleştirmesi mi daha etkili olur?
Gibi pek çok tez konuşulabilir.
Anket sonuçlarına bakacak olursak ;
AK Parti seçmeninin yüzde 58.5’i partilerin kendi adaylarını çıkarmalarını isterken, ittifakı destekleyenler yüzde 28.1 oranında.
CHP’li seçmenin 51.4’ü ittifak kurarak seçimlere girilmesini savunurken, kendi adayını çıkarmalı diyenlerin oranı yüzde 34.6.
MHP’li seçmenin yüzde 47.7’si kendi adayıyla seçimlere girilmesini desteklerken, ittifakı isteyenlerin oranı yüzde 43.6 çıkıyor.
İYİ Parti yerel seçimlere ittifak olmadan, kendi adaylarıyla girme kararını çok önceden Genel Başkan Meral Akşener’in açıklamasıyla ilan etmişti. İYİ Partili seçmenin yüzde 63.5’i kendi adayıyla seçime girilmesini istiyor. İttifakla seçime gitmek isteyen seçmen oranı yüzde 34.7’de kalıyor.
Bu sonuç; İYİ Parti yönetiminin seçimlere kendi adayıyla girme kararı, seçmen eğilimiyle örtüşüyor.
Yerel seçimlerin en önemli tartışması bu olacak;
Aday mı önemli?
Parti mi?
Parti diyenlerin oranı yüzde 21.5.
Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 44.2.
AK Partililerin yüzde 25.6’sı parti derken, yüzde 46.9’u aday diyor.
Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 çıkıyor.
CHP’de yüzde 19.6 parti, yüzde 37.8 aday diyenlerin oranı
Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 36.6 çıkıyor.
MHP’de seçmenin yüzde 37.6 parti derken, yüzde 44.5 aday diyenler.
Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 13.9’da kalıyor.
İYİ Parti’de parti diyenlerin oranı yüzde 24.3’te kalırken, aday diyenlerin oranı yüzde 42 çıkıyor.
Hem parti hem aday diyenler ise yüzde 32’ye ulaşıyor.
Sonuçlar üzerinde bakacak olursak; yerel seçimlerde adayın önemli olduğunu gösteriyor.
İYİ Parti ile CHP’nin ittifak yapmasına, seçmen doğru bir karar cevabını vermiş. CHP’lilerin yüzde 39.3’ü partilerin kendi adaylarıyla seçime girmesini desteklerken, ‘ittifak olsun’ diyenlerin oranı yüzde 45.1 çıkıyor.
İYİ Partililerin yüzde 72.8’i partilerin kendi adaylarıyla seçime girmelerini isterken, ittifakı destekleyenler yüzde 27.5’te kalıyor.
Bu sonuçlara göre CHP’li seçmen ‘ittifak’ diyor, İYİ Partili seçmenin büyük çoğunluğu kendi adaylarıyla seçime girmeyi tercih ediyor.
Bir önceki seçimde kaybetmenin tüm faturasını tek başına ödemekle cezalandırılan Akşener’in bu defada neden ittifak yapılmadı diye siyasi ve medya gücüyle haksız linç etme girişiminde olanlar olacaktır.
Şimdiden aman dikkat diyorum!
Sayın Akşener’e.
Son seçimlerde tam 13 defa aralıksız yenilen Kılıçdaroğlu’na istifası konusunda yoğun baskılar yapıldı, yapılmaya devam ediliyor.
5 Kasım’daki kurultayı kazanırsa kaybettiği güveni geri kazanabilir mi ?
Kılıçdaroğlu’na seçmeni ve partililer ‘devam etmemeli’ diyor. Delegelerin ne dediğini kongre sonucunda göreceğiz.
Devam etme kararlılığını gördüğüm Kılıçdaroğlu açısından süreç hiç kolay olmayacaktır.
Kazanması durumunda farklı,
Kazanamaması durumunda farklı bir CHP’siyle yerel seçim planlaması yapılacağı muhtemeldir.