BIST 9.916
DOLAR 35,12
EURO 36,61
ALTIN 2.962,69
HABER /  GÜNCEL

İsrail Gazze saldırısıyla kime ne mesaj verdi?

CNN Türk'te konuşan Oradoğu uzmanı Fehim Taitekin, İsrail'in Gazze ve Hamas hedefli son saldırılarını yorumladı, sürecin perde arkasını anlattı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
İsrail, Gazze'ye yönelik başlattığı operasyonda hem aralarında hükümet binası ile güvenlik güçlerine ait binaların da yer aldığı 60'dan fazla hedefe hava saldırısı düzenledi hem de Hamas komutan Cebari'yi öldürüldü. Ortadoğu'da Suriye'den sonra yeni bir savaş cephesi mi açılıyor sorularına yol açan saldırılar CNN Türk'te masaya yatırıldı. Son dönemlerde Ortadoğu konulu yorumlarıyla dikkat çeken isimlerden


GAZZE'DE DEHŞET GÖRÜNTÜLERİ!


Saldırılarda, aralarında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın liderlerinden Ahmed el-Caberi'nin de bulunduğu 9 kişi öldü, 88 kişi yaralandı.

israil-filistin-gazze-hamas.jpg

İŞTE HAMAS'I ÇILGINA ÇEVİREN SUİKAST ANI...

Hamas, Ahmed el Cebari'nin öldürülmesinin ardından İsrail'e resmen savaş ilan etti. İsrail ise suikastin görüntülerini yayınladı.

hamas-israil-ahmed-el-cebari-disisleri-kinama--476651h.jpg

olan Radikal yazarı Fehim Taştekin canlı yayında İsrail'in son hamlesini değerlendirdi.

İsrail'in oyun planını anlatan Taştekin, Mısır, Ürdün ve Suriye eksenindeki gelişmeler ile ABD seçimleri sonrası oluşan tabloyu yorumladı. İsrail'in neden Hamas'a dönük bir saldırı başlattığ sorusuna yanıt arayan Taştekin Tel Aviv'in verdiği mesajları deşifre etti.

İSRAİL BU SALDIRIYLA ABD'YE VE BÖLGEYE GÜÇLÜ BİR MESAJ VERDİ

"İsrail'de bir süredir youn kara ve hava operasyonları yerine suikastler yapılması daha mı etkili olur yönünde bir tartışma vardı. Çok geçmeden dün de bunun ilk pratik adımını attılar. Bu bir Ortadoğu klasiği. Bu tür saldırıların karşılıklı olarak yapıldığını yıllardır görüyoruz. Bunun temel neden Fislistin sorununun hala çözülmemiş olması. Ama zamanlama açısında bu saldırı önemli. Altını çizmemiz gereken en az üç konu var. Birincisi İsrail'in 22 Ocak'ta seçime giedeek olması. Netanyahu seçime girerken zaafa yer vermeyen güçlü lider imajını pekiştirmek istiyor olabilir. İkincisi Obama'nın ABD'de tekrar seçilesine karşılık Obama'ya bir mesaj anlamı taşıyor olabilir. Burada Obama Yahudi lobisinin baskısını üzerinde birinci dönemi kadar hissetmeyebilir."

İSRAİL ÇATIŞMA ORTAMI YARATARAK ŞARTLARINI KOMŞULARINA DAYATIYOR!

"Obama bir ton farkıyla Ortadaoğu'da barış sürecini ilerletmek istedi ama Netanyahu'ya sözünü geçiremedi. Orada bir kriz var. Ama şöyle bir sonuç çıkmasın. Obama çok radikal bir barış politası yürütemez. Bu çok zor. unutmamak gerekiyor ki ABD'de Yahudilerin yüzde 70'i Obama'yı destekledi, Yahudi lobileri Obama'yı desteklediler. Bu gerçekleri dikakte alarak Obama İsrail yönetimi üzerindeki baskıyı manüple etmek isteyebilir. Büyük politika değişiklikleri beklemiyorum. Nitekim Dışişleri Bakanı için adı geçen isimlere baktığımızda İsrail ile içli dışlı ve Ortadoğu politikalarında şahin olarak bilinenleri görüyoruz. Haliyle İsrail ABD yönetmine Ortadoğu'daki gerçekleri ve kendi durumunu hatırlatan bir mesaj iletmiş olabilir. Netanyahu ne yapmak istiyor sorusu sorulduğunda karşımıza Suriye, Mısır ve Ürdün çıkıyor. Son dönemlerde Ürdün hiç alışık olmadığı bir halk hareketliliğine sahne oluyor. Ürdün'ün nüfusunun yüzde 60'ının Filistinliler'den oluştuğunu düşünürsek buradaki bir karışıklığın İsrail'i doğrudan etkileyeceğini görürüz. İsrail burada bir güvenlik ve çatışma ortamı yaratarak kendi koşullarını komşularına dayatan bir seçeneğe oynuyor."

İSRAİL, MISIR'IN DEĞİŞİMİ KARŞISINDA SAVAŞI GÖZE ALMIŞ DURUMDA

"İsrail özellikle Mısır'ı ve Cumhurbaşkanı Musri'yi test eden, Camp David düzenini bozacak bir adım atmasını engelleyecek uyarılar ve ihtar içeren bir iş yapmış olabilir. Mısır sonuçta çok kritik ve stratejik bir yer ABD ce İsrail açısından. ABD'nin Ortadoğu politikasını Mısır üzerinden şekillendirdiğini son 30 yılda gördük. İsrail bu politikanın değişmesine sessiz kalmayacağını savaşı göze alacağını göstermek istiyor."

ABD, GOLAN'I VE İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNİ DÜŞÜNMEDEN SURİYE'DE ADIM ATMAZ

"İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Golan'daki sınır köylerinin muhaliflerin eline geçtiğini açıkladı. Suriye ordusu muhalifleri hedef alan bombalamalar yaptı sonra da İsrail misilleme yaptı. Suriye'nin İsrail'den habersiz bunu yapmadığını düşünebiliriz, hatta izin bile aldığı bile söylendi. İsrail burada iki şeye bakıyor. Birincisi Golan'ın mevcut statüsündeki hiç bir değişikliğe razı olmadığını net bir şekilde gösteriyor. Golan ilhak altında işgal edilmiş bir Suriye toprağı. Suriye'deki süreçler Golan'la bir şekilde ilgilidir. ABD'nin Suriye'dki tavrını belirleyen şeylerden biri de muhaliflerin Golan ile ilgili ne diyeceği ne yapacağıdır. ABD, İsrail'in güvenliğini düiünmeden Suriye'de bir adım atmak istemez. Golan bağlamında İsrail'in Suriye devletine aptığı uyarı aynı zamanda muhaliflere de yapmış olduğu bir uyarıdır."

CEBARİ SUİKASTİ HAMAS'I NASIL ETKİLER?

"Yerine bir başkası geçebilir. Yarımcılarından vs. biri geçebilir. El Fetih saflarında gelmiş, İsrail'in Fetih'le birlikte 2007'de Hamas'a karşı başlattığı darbe girişimini püskürtmüş biridir. Hamas açısından önemlidir kuşkusuz. Bu Hamas'a bir darbedir ama Hamas'ın belni bükecek bir darbe değildir. Salıdırıda uzun menzili füze depolarının vurulduğu da söyleniyor ama bunlar da Hamas'ın saldırılarını engelleyecek bir etkiye sahip değil nitekim Hamas saldırıda bulunabiliyor."