BIST 9.774
DOLAR 34,04
EURO 37,86
ALTIN 2.801,70
HABER /  GÜNCEL

İsrail, Gazze filosundaki gemiyi sabote etmekle suçlandı

Geçen seneki Gazze filosuna benzer bir kampanya için İrlanda'dan yola çıkan geminin Türk kara sularında arızalanması ardından, İrlandalı aktivistler İsrail'i sabotajla suçladı.

Abone ol

Mavi Marmara'da dokuz eylemci ölmüştü

İrlandalı aktivistler İsrail'i, Gazze ablukasını protesto etmek amacıyla yola çıkan bir gemiyi sabote etmekle suçluyor.

Gazze'ye İrlanda Gemisi (Irish Ship to Gaza) kampanyasının sözcüleri, Türkiye'nin karasularında demirliyken geminin pervanesinin zarar gördüğünü söylüyorlar.

Geçen hafta da yardım filosuna katılmak üzere İsveç'ten yola çıkan bir gemi Yunanistan'da arızalanmıştı.

Gazze'ye yardım taşıyan gemiler, geçen yıl İsrailli komandoların baskını sonucu dokuz Türk vatandaşının öldüğü operasyonu tekrar etmeyi planlıyor.

İsrailli insan hakları örgütü Gişa, Gazze'ye halen uygulanmakta olan abluka nedeniyle bölgedeki fabrikaların yaklaşık yüzde 80'inin ya kapandığını ya da kısmen çalışır halde olduğunu açıkladı.

"Yardım değil ihracat hakkı"

Gişa, bu durumdan İsrail'in süregiden ablukasının sorumlu olduğunu söylüyor.

İnsan hakları örgütü, fabrikaların kapanma sebebinin İsrail'in Gazze'den ürün ihracatına izin vermemesi olduğunu söyledi.

Gişa'nın raporunda Gazze'nin gerçek ihtiyacının insani yardım değil, ihracat ablukasının kalkması ve bu sayede Gazze'de kapanmakta olan fabrikaların yeniden açılması olduğu belirtiliyor.

İsrail hükümeti ise ablukanın süreceğini, zira terör örgütü olarak tanımladığı Hamas'ın halen Gazze'deki iktidarını sürdürmekte olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz sene Gazze ablukasını kırmak amacıyla Türkiye'den yola çıkan Mavi Marmara yardım filosu, dokuz kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarla uluslarası gündem yaratmıştı.

Türkiye'den Gazze'ye doğru yola çıkacak benzer bir yardım filosu bu sene de gündeme geldi, ancak girişim hayata geçirilmedi.