Dünya tarihi takası konuşuyor. 1 İsrail askeri için tam 1027 Filistinli tutukluyu serbest bırakan İsrail'i.
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- 5 yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilat Şalit için "terör örgütü" olarak gördüğü Hamas ile pazarlık yaptı. Kimileri için büyük sürprizdi Netenyahu hükümetinin "teröristlerle" ile masaya oturması.
Oysa tarafların görüşmeleri perde arkasında zaten sürüyordu. Şaşırtıcı olan zamanlamaydı. "Neden şimdi?" sorusu daha anlamlı olacaktır. Sorunun cevabı İsrail'in sinsi politikalarında gizli...Peki takasla birlikte kin ne kazandı? İşte cevaplar...
İÇ KAMUOYUNUN DİKKATİNİ BAŞKA YÖNE ÇEKTİLER
Yakın zamana kadar ülkesinde yüz binlerce insan tarafından protesto edilen Netenyahu için bu takas can simidi oldu. Çıkış arayan hükümet üzerindeki öfke bulutlarını dağıtmasını bildi. Tarihi takasla ülkesinde zor günler geçiren hükümet nefes alarak "şahin" politikalarını unutturdu. İç kamuoyunda yeniden "kahraman" oldular.
DÜNYAYA 1 İSRAİL ASKERİ 1027 FİLİSTİNLİ'YE BEDEL MESAJI
Bu takastan İsrail kazançlı çıktığı su götürmez bir gerçektir. Telaviv hükümeti 1 İsrail askerine verdiği değeri 1027 Filistinliyi serbest bırakarak gösterdi. Bir anlamda kendi askerinin "büyüklüğünü" dosta düşmana gösterdi. İsrail bu takasla dünya kamuoyuna şirin görünmeyi başardı. Sadece savaş makinasından ibaret olmadığını ilan etti.
MAVİ MARMARA'YA PERDE ÇEKTİLER
Türkiye'nin estirdiği Erdoğan rüzgarıyla Ortadoğu'da oluşan İsrail karşıtlığını bir süreliğine de olsa bertaraf etiler. Mavi Marmara raporuyla kendilerine yönelen iç ve dış eleştirileri, bu takasla unutturdular.
İSRAİL MISIR'I ÖN PLANA ÇIKARDI
Arabulucu olarak Mısır'ı seçerek ABD güdümündeki Mısır yönetimine jest yaptılar. Mübarek sonrası "belirsiz" Mısır'a güven duyarak Arap dünyasında prestiji sarsılan bu ülkeyi Türkiye’ye karşı itibar kazandırdılar.
ANLAŞMA SONRASI ESKİ TAS ESKİ HAMAM OLACAK
Hamas ilk bakışta kazandı gibi görünse de, fotoğrafın tamamına bakıldığında pek de öyle olmadığı anlaşılıyor. Anlaşma koşulları yerine getirildiğinde taraflar yine eski pozisyonunu alacak.
BARGUTİ İÇERİDE
Hamas yine terör örgütü ve barışın önündeki engel olarak gösterilmeye devam edecek. Üstelik 40 kritik isme sürgüne yollandı. Dahası örgütün potansiyel lideri Mervan Barguti içeride kaldı.
EL FETİH VE HAMAS'I KARŞI KARŞIYA GETİREBİLİR
Tarihi takas Hamas ile El Fetih arasındaki "sönmeye yüz tutan rekabetin" yeniden canlandırması muhtemel. İki tarafın birlikte olmak için adım atmaya başladığı bir sürede İsrail'in bu hamlesinin gelmesi dikkat çekici.
"DÜŞMAN" HAMAS İLE MASAYA OTRUDULAR
Her ne kadar karşılamada iki tarafın temsilcileri hazır bulunsa da, görüşmelerin perde arkasında Hamas'ın olduğunu herkes biliyor. Tutuklulaların serbest bırakılması Batı Şeria'da Hamas'ın gücünü artıracağı kuşkusuz. İsrail'in Hamas'ı muhatap alması FKÖ'yü yeniden kendisini güç gösterisine itebilir. Ya da Hamas’ı "Filistin’in tek temsilcisi benim" anlayışına sevk edebilir.
ABBAS'I SIFIRLADILAR
İsrail'in Mahmut Abbas'tan "intikamı" büyük oldu. BM'de devle başvurusu yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın "etkinliğini" sıfırladılar. Muhatap almayarak Abbas'ın Filistinliler nezdindeki itibarını azalttılar.
TÜRKİYE HAMAS'I İSRAİL'E KABUL ETTİREBİLR Mİ?
Şimon Peres’in arabuluculukta az olsa rol alan Türkiye'ye teşekkür ederek kapıyı açık bıraktı.
AK Parti kendine pay çıkaracaktır. Türkiye-İsrail ilişkilerin öyle sanıldığı gibi kopma olmadığını gösterdi. Hamas üzerinde etkinliği artıran Türkiye, İsrail'e Hamas'ı devlet olarak kabul ettirmek için fırsat yakaladığını düşünüyor.