BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,07
ALTIN 2.444,13
HABER /  DÜNYA

İsrail bedel ödetecek

İsrail'den İran ve Hamas'a sert mesajlar. Başbakan Olmert Gazze'de olanlardan Hamas'ı sorumlu tuttu.

Abone ol İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İran'ın nükleer güç sahibi olamayacağını söyledi. Olmert ayrıca Hamas'a bedel ödetmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

Olmert, Haaretz gazetesine verdiği demeçte, uluslararası toplumun, İran'ın klasik olmayan silah üretme yeteneğine sahip olmaması için, içinde İsrail'in de payı bulunan olağanüstü bir çaba içinde bulunduğunu kaydederek, "İnanıyor ve biliyorum ki bu çabaların ana noktası, İran'ın nükleer güç sahibi bir ülke olamayacağıdır" dedi.

İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmelere de değinen Olmert, geçen kasım ayı sonunda toplanan Annapolis konferansından bu yana iki taraf arasında bir ortak anlayışa varma olasılığının 2008'de büyüdüğünü söyledi. Olmert, görüşmelerin kilit noktalarından birini oluşturan Kudüs konusunun, ne kendisiyle Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görüşmelerinde, ne de nihai statü heyetleri arasındaki görüşmelerde müzakere edildiğini vurguladı.

Olmert, Suriye ile ilgili olarak da "Suriyelilerin ne istediğini biliyorum. Sanırım Suriyeliler de barış sürecinden İsrail devletinin ne istediğini ve benim ne beklediğimi biliyor" diye konuştu.

Halihazırda Knesset'te en büyük paya sahip olan partisi Kadima'da yeniden liderlik yapma ve partiyi gelecek seçimlere götürme niyetinde olduğunu belirten Olmert, koalisyon ortağı İşçi Partisi ile seçim öncesi birleşme olasılığını saf dışı bırakmadı.

Olmert, Likud Başkanı Binyamin Netanyahu'nun başbakanlık için uygun olmadığını ifade ederek, "Başbakanlığı döneminde burada neler olduğunu hatırlıyoruz" diye konuştu.

"HAMAS'A ÖDETECEĞİZ"

Olmert, Maariv gazetesine verdiği demeçte ise "İsrail'in, Gazze'de meydana gelenlerin hesabını Hamas'a ödeteceğini" söyledi.

Olmert, "Hamas'ı Gazze Şeridi'nde olan bitenlerin doğrudan tek sorumlusu olarak görüyoruz ve bunun bedelini ödeteceğiz. Gazze'de bir savaş var. Teröre karşı seferber olduk, olacağız da. Geçen yıl 200'den fazla terörist öldürdük" ifadesini kullandı.