BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.041,64
HABER /  GÜNCEL

İspatlarsan televizyonda donumu yerim!

İngiliz fizikçi Jim El Halili yapılmak istenen bir deneye çok kızdı ve öyle bir bahse girdi ki...

Abone ol

Atom altı parçacıkların ışık hızından hızlı olduğunu ortaya koyarak Einstein'ın görerelik teorisini çürütebileceği iddia edilen deney, ikinci defa aynı sonucu verdi.

Sonuçlara şüpheyle yaklaşan İngiliz fizikçi Jim El Halili, "deneyin doğrulanması halinde televizyonda iç çamaşırını yiyeceğini" söyledi.

 BİLİM DÜNYASI ŞAŞKIN
Işık hızından daha hızlı ilerleyen bir parçacığın keşfedildiği iddiası, bilim dünyasına bomba gibi düştü. Bilim insanları arasında büyük şaşkınlık yaratan Opera adlı deneyin sonucu henüz doğrulanmazken, Hürriyet teknoloji yazarı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, "Einstein'ın teorisi çöküyor mu" sorusuna açıklık getirdi. Yalçın, "Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Bilim insanlarının Eylül ayında gerçekleştirdiği ve atom altı parçacıkların ışık hızından hızlı olduğunu savunan deney, ölçümlerde hata yapılmış olabileceği ihtimali göz önüne alınarak yeniden yapıldı. Sonuçlar, nötrino olarak adlandırılan atom altı parçacıkların ışık hızından daha hızlı olabileceğini ikinci defa ortaya koydu.

Cornell Üniversitesi tarafından yayımlanan ve değerlendirilmeleri adına High Energy Physics dergisine gönderilen sonuçlar, nötrinoların Cenevre'deki Cern yeraltı laboratuarından, 720 kilometre mesafede bulunan İtalya'daki Gran Sasso laboratuarına yaptıkları yolculuğun ölçümlerini içeriyor.

EINSTEIN'IN TEORİSİ ÇÜRÜTÜLEMEZ

Üç yıl süren deneylerde 15 bin nötrinonun iki laboratuar arasındaki mesafeyi kat etme hızını ölçmüş ve geçen ay ışık hızını geçtikleri tespit edilmişti. Bilim insanları, Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı ve "hiçbir maddenin ışıktan daha hızlı ilerlemeyeceğini" savunan görelilik teorisini çürütülebileceğini belirtmiş, ancak sonuçların doğrulanması için çok sayıda deney yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Elde edilen sonuçlar, bilginin zamanda geri gönderilebileceğini, böylece geçmiş ile gelecek arasındaki bağlantının bozularak, neden ile sonuç arasında temel prensiplerin sarsılabileceği endişesini doğurmuştu.

"TELEVİZYONDA İÇ ÇAMAŞIRIMI YERİM"ekran-resmi-2011-11-18,-4.10.35-pm.png

Bilim dünyasında bomba etkisi yapan deney, birçok bilim insanını şaşkına çevirdi. İngiltere'nin Surrey Üniversitesi akademisyeni Jim El Halili, "Eğer bu deneyler doğru çıkar ve nötrinoların ışıktan hızlı olduğu kanıtlanırsa, televizyonda iç çamaşırımı yerim" dedi.

Avrupalı bilim insanlarının Eylül ayında yaptığı deneyde, nötrinoların saniyede 299,798,454 metre hızla yol aldığı tespit edilmişti. Işık hızı ise saniyede 299,792,458 metre hızla yol alıyor.

Yapılan orijinal deneyde, Cern'den ateşlenen nötrino ışınları, ışığın boşlukta kat ettiği hıza oranla, saniyenin 60 milyarda biri kadar hızlı hareket etti. Bu sonucun, saniyenin 10 milyarda biri kadar fazla veya eksik olabileceği belirtildi.

DENEY DAHA SONA ERMEDİ

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) araştırmacısı Dario Autiero, Cern'deki hızlandırıcılar tarafından üretilen yeni ışınlarla, ateşlenen nötrinoların hızlarını tek tek ölçebildiklerini" belirtti. Autiero, "Hızları ölçülen 20 nötrino, deneyde kullanılan ve orijinal ölçümlerin temel alındığı 15 bin nötrinoya göre daha doğru ölçümler sağladı" dedi.

Imperial College London akademisyeni Dr. Carlo Contaldi ise "Cern ve Gran Sasso'daki farklı yerçekim kuvvetlerinin, sonuçları etkilemiş olabileceğini" öne sürdü. CNRS'e bağlı Nükleer ve Parçacık Fiziği Ulusal Enstitüsü direktörü Jacques Martino, "deneyde yaşanmış olabilecek hataları tespit etmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini" belirtti.