Isparta'nın Kızılcık ve Bayat köylerinde tilkilerin ısırmasından ölen iki köpekte kuduz vakası çıktı.
Abone ol Isparta'nın Kızılcık ve Bayat köylerinde tilkilerin ısırmasından ölen iki köpekte kuduz vakası çıktı. Köylerde kedi ve köpekler aşılanarak 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı.Isparta Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, köpeklerin tilkilerle boğuşması sonucu kuduza yakalandıklarını söyledi. Kurt ve tilkilerde her zaman kuduz mikrobu taşıyıcılığı olduğunu belirten Yeşil, "Hayvan hastalık nedeniyle zayıf düştüğünde ya da enfeksiyon kaptığında ölür. Ölen köpeklere de kuduzun tilkilerden geçtiğini düşünüyoruz. Köylülerin ifadeleri de bunu doğruluyor." dedi. Yeşil, hayvanlarda kuduzun baş kısmından anlaşıldığını belirterek, ölen köpeklerin kafasının kesilerek Antalya il kontrol laboratuvarına gönderildiğini söyledi. Sonuçların pozitif çıkması üzerine tedbirleri atırarak aşılama ve dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını ifade eden Yeşil, 6 ay süreyle de köylere hayvan giriş ve çıkışını yasakladıklarını açıkladı.
Bayat Köyü Muhtarı Sadık Yılmaz da köye zaman zaman tilki ve kurtların indiğini ve köpeklerle boğuştuğunu söyledi. Köpeklerin bu yüzden kuduz olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Yılmaz, "Köy karantinaya alındı. Kedi, köpekler aşılandı. Halk ilk dönemlerde bir tedirginlik yaşadı. Ancak, şu an her şey normal. Tehlikeli bir durum söz konusu değil." dedi.
KUDUZ İNSANLARA NASIL BULAŞIR? NE YAPMAK GEREKİYOR?
Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdi Sözen, kuduzun hayvandan hayvana, insandan insana da ısırma yoluyla bulaştığını söyledi.
Sözen, kuduzun en son ulaştığı ve hastalık yaptığı yerin merkezi sinir sistemi olduğunu ifade ederek, "Ondan sonra da gittiği son durak tükürük bezleridir. Virüs tükürük bezlerindedir. Tükürük boldur ve ısırdığı kişilere salyası ile virüsü bulaştırır. İnsandan insana ve hayvandan hayvana bulaşma ısırma ve tükürük ile bulaşabilir. En sık kuduz hastalığının görüldüğü hayvan grubunun başında kurt, tilki, çakal gelmektedir." dedi.
Sözen, herhangi bir hayvan ısırdıktan sonra kuduz ihtimaline karşı ilk yapılacak şeyin hiç vakit kaybetmeden yarayı bol sabunlu veya deterjanlı suyla yıkanmasını önerdi. Bu durumun yaranın üzerindeki virüslerin bir kısmının ölmesini sağladığını ifade eden Sözen, yaranın, alkol veya tentürdiyot ile temizlendikten sonra dikiş atılmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini anlattı.