BIST 9.972
DOLAR 35,36
EURO 36,65
ALTIN 3.013,91
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Isparta'da fabrika gibi cezaevi

Isparta Cezaevindeki mahkumlar, teknolojiye yenik düşen ve yok olmaya yüz tutan el işi Isparta halısı dokuyorlar.

Abone ol

Isparta Cezaevi Müdürü Dursun Şah Özyılmaz, Isparta Açık Cezaevi İş Yurdu Müdürlüğü bünyesinde hükümlüler tarafından tahta kasa, tarım ürünleri, ekmek ve halı gibi birçok alanda el emeği, göz nuru ürünler üretilip, satıldığını açıkladı.

İş yurdunda 138 hükümlünün çalıştığını, böylece mahkumların hem devlete hem de kendi ekonomilerine katkı sağladığını belirten Özyılmaz, şöyle konuştu:

''Bu sayede hem devlet kazanıyor hem de hükümlüler cezasını çalışarak tamamlamış oluyor. 138 hükümlünün çalıştığı iş yurdu, adeta büyük bir fabrikayı andırıyor. Cezaevinde Isparta'nın halıcılık kültürü de yaşatılıyor. Dünyada ve Türkiye'de çok ünlü olan Isparta halıları, hükümlüler tarafından dokunup, satılıyor.''

Halı üretim atölyesinde 18 hükümlünün çalıştığını bildiren Özyılmaz, şunları kaydetti:

''Yılda 80 metrekarelik halı dokunuyor. Halı ustasınca eğitilen hükümlüler arasından seçilen dokuyucular, günde sabırla 4 bin düğüm atıyor. 26x33 ebadında dokunan Isparta halıları, Adalet Bakanlığının açık cezaevleri sergisinde satışa sunuluyor. Türkiye'de halıcılık kültürünü temsil eden iki cezaevinden biri Isparta diğeri ise Sivas cezaevi.''

Yok olmaya başlayan el dokuma Isparta halısı kültürünü daha uzun yıllar yaşatmak istediklerini ifade eden Özyılmaz, ''Halılarımız satılıp geliri hesabımıza yatırılıyor. Halı satışlarımız çok iyi, sürekli sipariş geliyor. Hükümlüler böylece hem cezalarını tamamlıyor hem de ekonomilerine katkı sağlıyor'' dedi.