ETA, Basklıları, onlarca yıldır süren çatışmalara, barışçı bir çözüm bulmak için çalışmaya çağırdı.
Abone olETA, Bask gazetesi Gara'da yayımlanan açıklamasında, uzlaşma zamanı'nın geldiğini belirtti ve Bask halkına, anlaşmazlıkları müzakere ve demokrasi yoluyla çözmeleri çağrısı yaptı.
Açıklamada, ayrıca Bask bölgesine sınırları bulunan İspanya ve Fransa'dan da bu adıma olumlu karşılık vermeleri istendi.
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, açıklamaya temkinli yaklaşarak verecekleri karşılığı bir süre değerlendireceklerini belirtti.
İspanya'da ayrılıkçı Bask örgüt ETA dün süresiz ve kalıcı ateşkes ilan ettiğini açıklamıştı.
ETA, 30 yılı aşkın süredir İspanya'nın doğusu ile Fransa'nın güneybatısında bağımsız bir Bask ülkesi kurmak için silahlı mücadele veriyordu.
Silahlı mücadele 800'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
İspanya hükümeti ETA'nın açıklamasını ihtiyatlı bir memnuniyetle karşıladı.
Başbakan Jose Luis Zapatero, barış sürecinin bunca yıllık korku ve şiddet ardından çok uzun ve zor olacağını söyledi.
Ana muhalefet lideri Mariano Rajoy ise ateşkesin suç faaliyetlerinden vazgeçilmesini öngörmediğini, sadece bir duraklama devri olduğunu öne sürdü.
Açıklamaya göre, kalıcı ateşkes yarın yürürlüğe girecek.
ETA'nın geçmişi
Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA örgütü, General Franco'nun diktatörlüğü döneminde bir direniş hareketi olarak kurulmuştu.
ETA'NIN TARİHÇESİ 1959 - ETA kuruldu 1968 - ETA ilk ölümcül eylemini gerçekleştirdi 1973 - Franco rejiminin güçlü simalarından Amiral Carrero Blanco öldürüldü 1974 - ETA biri silahlı mücadele, diğeri siyasi-askeri kanat olmak üzere ikiye bölündü 1978 - ETA'nın siyasi kanadı Herri Batasuna kuruldu 1979 - İspanya, Bask bölgesinin özerk statüsünü onayladı 1987 - Barselona'da ETA saldırısında 21 kişi öldü 1997 - Belediye meclisi üyesi Miguel Angel Blanco Garrido kaçırılıp öldürüldü 1998 - ETA tek taraflı ateşkes ilan etti 1999 - ETA hükümetle görüşmelerin kesilmesinin ardından ateşkesi bozduklarını açıkladı |
Franco'nun 1975 yılında ölmesinin ardından tesis edilen demokrasi, Bask bölgesinde yaşayan yaklaşık iki milyon kişiye önemli derecede özerklik getirmişti.
İspanya'da Bask bölgesinin kendi parlamentosu, polis gücü, eğitim sistemi ve kendi vergilerini toplama hakkı var.
Ancak ETA için hedef her zaman tam bağımsızlık oldu.
Bağımsızlığa ulaşmak için kullandıkları araç da şiddetti.
İspanya'da bulunan muhabirimiz, ETA'nın bu tutumunun iki yıl önce Madrid'de düzenlenen bombalı saldırıların ardından değiştiğini söylüyor.
Muhabirimiz, saldırıların ardında ETA'nın olmamasına karşın halkın teröre gösterdiği tepkinin, örgütün şiddet yüklü taktiklerini kullanılamaz hale getirdiğini ifade ediyor.