İspanya'da 26 Haziran Pazar günü yapılan erken genel seçimler ülkedeki siyasi belirsizliği bitiremedi.
Abone ol20 Aralık genel seçimlerinde olduğu gibi 26 Haziran'da yapılan seçimleri de kazanan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), yine de tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamadı.
Buna rağmen 350 sandalyeli Meclis'te 123 olan milletvekili sayısını 137'ye çıkartan, Senato'da yine çoğunluğu elinde bulunduran ve İspanya'daki 52 vilayetin 44'ünde 1'inci parti olann PP, seçimlerin kazananı olarak öne çıktı.
Balkon konuşması yapan tek siyasi parti başkanı olan PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy, "Seçimleri kazandık. Şimdi ülkeyi yönetme hakkımızı talep ediyoruz." dedi.
Konuşması boyunca İspanya'nın toprak bütünlüğü ve İspanyolların ortak çıkarlarına atıfda bulunan Rajoy, "Zor oldu ama İspanya ve tüm İspanyolların çıkarları için mücadele verdik ve kazandık. Biz herşeyin üzerinde İspanyolların çıkarlarını savunan bir partiyiz ve bu parti saygı görmeye layık." ifadelerini kullandı.
Mariano Rajoy, hükümet kurmak için hemen diğer siyasi partilerle görüşmeye başlayacaklarını vurgulayarak, "Yüzde 100 İspanyolları savunmak için yarından itibaren herkesle konuşacağız." açıklamasında bulundu.
Rajoy'un konuşması sık sık partililerin "Başbakan", "Ben İspanyolum", "Yaşa İspanya" şeklindeki sloganlarıyla kesildi.
Bu arada Rajoy'un konuşma yaptığı PP Genel Merkez binası yakınlarına gelmeye çalışan "Podemos" bayrakları taşıyan küçük bir grubun, polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçarak bölgeden uzaklaştı.
Sosyalistler, PP'nin oylarını artırmasından dolayı ise Podemos'u suçladı
20 Aralık seçimlerine nazaran 5 milletvekili daha az çıkartarak 85 milletvekilini Meclis'e sokan, ancak solun en büyük siyasi gücü olmayı sürdüren Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez de seçim sonrasında yaptığı konuşmada, PP'nin oylarını artırmasının suçlusu olarak Podemos'u gösterdi.
PSOE'nin her şeye rağmen solun en büyük partisi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Sanchez, "Podemos'un uzlaşmazlığı sağın oylarını artırmasına neden oldu." dedi.
PSOE lideri, seçim sonuçlarından dolayı PP lideri Rajoy'a telefon ederek kutladığını da söyledi.
Unidos Podemos beklentilerin altında kaldıklarını kabul etti
Unidos Podemos lideri Pablo Iglesias ise seçimlerde kötü bir sonuç aldıklarını kabul ederek, "Bizim için memnuniyet verici değil. Farklı bir sonuç bekliyorduk." değerlendirmesi yaptı.
"PP'nin oylarını artırması ve ilerici görüşün oy kaybetmesi bizi endişelendiriyor" diyen Iglesias, her şeye rağmen Unidos- Podemos ittifakının "birlikte yürümeye devam edeceğini" ifade etti.
Pablo Iglesias, seçim sonuçlarının analizini ayrıntılı olarak yapacaklarını da dile getirdi.
-Ciudadanos, "koltuk kavgası" yapmayan bir hükümete girebileceğini açıkladı
Liberal görüşlü Ciudadanos Partisi'nin lideri Albert Rivera da konuşmasında, ilk defa katıldıkları 20 Aralık Genel Seçimi ve ardından 26 Haziran erken seçimlerinin ardından İspanyol siyasetine "kalıcı olmak için geldiklerinin kanıtlandığını" savundu.
Rivera, hükümet kurmayı denemek için PP ve PSOE ile masaya oturup müzakere etmeye hazır olduklarını belirtip, "Bizim tek bir şartımız var. O da herkesin koltuklarını bir kenara bırakması. Eğer koltuklar öne konulursa, Ciudadanos muhalefette olacaktır." şeklinde konuştu.
40 olan milletvekili sayısının 32'ye düşmesinden dolayı seçim sistemini suçlayan Albert Rivera, "Bir dahaki seçimlere bu sistemle gidemeyiz. Yeni yasama döneminde hemen anayasal değişiklikle seçim sistemi değiştirmelidir." dedi.
Öte yandan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, seçimlere katılım oranını yüzde 69.66 olarak açıkladı.
Açılan sandıkların yüzde 99.9'una göre 350 sandalyeli Meclis'teki sandalye dağılımı şu şekilde oluştu:
PP 137, PSOE 85, Unidos Podemos 71, C's 32, Katalonya'da faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Catalunya Si (CAT-Si) partileri ittifakı 9, Katalonya Demokratik Yönelimi (CDC) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu 2, Kanarya Adaları'nda faaliyet gösteren Kanarya Koalisyonu ve Kanarya Milliyetçi Partisi ittifakı (CCA-PNC) 1.
208 sandalyeli Senato'nun dağılımı ise şu şekilde oluştu:
PP 130, PSOE 43, ERC-CAT Si 10, Unidos Podemos 8, PNV 5 ve diğerleri 12.