Ülkede uygulanmakta olan tasaruf önlemlerine ve yürürlüğe girmesi öngörülen Euro Paktı'na karşı onbinlerce İspanyol sokaklara indi. Ortak slogan 'Yaşasın halkların Avrupası' oldu.
Abone olDün onbinlerce İspanyol, ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkıp tasarruf önlemlerine, sosyal bütçe harcamalarındaki kesintilere ve işsizliğe karşı eylem yaptı.
Başta başkent Madrid olmak üzere çok sayıda şehirde düzenelenen gösterilerin ana sloganı ise "Yaşasın halkların Avrupası" oldu.
Protestocuların başlıca hedefi "Euro Paktı" olarak bilinen, euro bölgesinin rekabet gücünü artırmayı amaçladığı söylenen ve ay sonunda gündeme gelecek olan yeni Avrupa Birliği düzenlemesiydi.
Pankartlarda sözkonusu düzenlemenin Avrupa halklarının sosyal haklarının daha da kesilmesi ve şirketlerin daha fazla kâr etmesi anlamına geleceğini ifade eden sloganlar yazılıydı.
"Öfkeliler" sokakta
İspanya genelinde yüzbinlerce kişinin katıldığı gösterileri, ülkede son bir aydır birçok şehirdeki ana meydanları işgal etmiş "öfkeliler" (indignados) hareketi örgütledi.
Yürüyüş ve gösterilerde dile getirilen sloganlar ve pankartlarla, kitlesel işsizlik ve bütçe kesintilerini eleştirilirken, kesintilere Avrupa çapında karşı çıkılması çağrısında bulunuldu.
Gösteriye katılan orta yaşlı bir kadın kendisiyle konuşan BBC muhabiri Sarah Rainsford'a "sokağa çıkmak önemli, çünkü iktidarı elinde tutanlar 'Euro Paktı' gibi bir takım kararlar alıyorlar ve Avrupa'yı halkın değil de bankerlerin Avrupası haline getiriyorlar" dedi.
Bir diğer gösterici ise "bankacılara, paraya ve sermayeye karşıyız.Yolsuzluğa ve kamu kaynaklarının yanlış kullanılmasına da karşıyız. Bu yüzden de öfkeliyiz" dedi.
Lidersiz örgüt
Onbinlerce İspanyolu sokaklara döken örgütlenmenin dikkat çeken bir özelliği herhangi bir lider ve yönetim organına sahip olmaması.
"Öfkeliler", "Gerçek Demokrasi Hemen Şimdi", "Geleceği Olmayan Gençler" gibi alt örgütlerin bir araya gelmesiyle oluşan hareket, ortaya çıkan enerjiyi bir genel greve dönüştürmeyi düşünüyor.
Dünkü gösterilerde sıklıkla dile getirilen bir diğer slogan ise "şiddete hayır" oldu. Öfkeliler hareketi başından beri pasifist, yani şiddet kullanmayı reddeden bir duruşa sahip olduğunu dile getiriyor.
İspanya'da gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 43 civarında. Kriz sonrasında bir milyondan fazla İspanyol aile, tek bir aile bireyinin maaşıyla geçinmek zorunda kaldı.