BIST 10.095
DOLAR 35,34
EURO 36,64
ALTIN 2.993,64
HABER /  GÜNCEL

İspanya: Cinsiyetçi tezahürata sosyal medya isyanı

İspanya'da onbinlerce sosyal medya kullanıcısı, tribünlerinde kadına şiddeti teşvik eden tezahürat yapan Real Betis futbol klübüne öfkeyle tepki gösterdi. Klüp özür dilemek zorunda kaldı, taraftarlar 'Gerçek Betis bu değil' diyor.

Abone ol

İspanya'da onbinlerce sosyal medya kullanıcısı, tribünlerinde kadına şiddeti teşvik eden tezahürat yapan Real Betis futbol klübüne öfkeyle tepki gösterdi.

Real Betis ile Ponferradina takımları arasındaki maç aslında çok sıkıcıydı ve berabere bitmişti.

Fakat taraftar açısından 8 Şubat tarihli bu maçı ilginç kılan şey, kısa süre önce eyalet savcısının Real Betis'in forvet oyuncusu Ruben Castro hakkında, ev içi şiddet gerekçesiyle dava açmaya karar vermesiydi.

Takım suçlamayı inkar eden Castro'nun arkasında durmuştu.

Maç sırasında ise Betis'in 'ultralar' diye bilinen taraftarlarının olduğu tribünlerden "Ruben Castro! Ruben Castro! Senin suçun yok. O bir orospu, ellerine sağlık" şeklinde bir tezahürat duyuldu.

Üstelik slogan atılırken çekilen video görüntüsü ertesi gün Youtube'a konuldu ve kaldırılıncaya kadar 40 bin kez izlendi.

Derin sessizlik

Bunu normal olarak, klübün ya da "şiddet, ırkçılık ve ayrımcılığa sıfır hoşgörü politikası" izlediğini ilan etmiş olan İspanya Futbol Federasyonu'nun atacağı bir adımın izlemesi beklenirdi.

Ne var ki bu konuda, klüpten de, federasyondan da medyadan da bir ses çıkmadı.

Aradan iki hafta geçti, yine bir maçta aynı slogan atıldı, konuyu gündeme getiren bu kez sosyal medya oldu.

Betis kelimesi bunu izleyen iki gün içinde Twitter'de tam 30 bin kez kullanıldı ve mesajların çoğu öfkeden ateş püskürüyordu.

Gazeteci Alvaro Ladron "Klübün ve taraftarın imajına zarar veren bir grup nahoş insan yüzünden bütün İspanya'nın Betis'i konuştuğunu görmek çok üzücü" diye tweetledi.

Feminist olduğunu söyleyen Maria Jose adlı kullanıcı olayın "utanç verici" olduğunu yazdı.

Böyle bir sloganın kamuoyu gündemine gelebilmesi için neden haftalar geçmesi gerekiyordu?

'Derin muhafazakarlık'

Madrid'deki Complutense Üniversitesinde toplumsal cinsiyet dersleri veren Cecilia Castano BBC'nin sorularını yanıtlarken, ev içi şiddet ve kadına ayrımcılıkla mücadele amacıyla kabul edilen bir çok yasaya rağmen "İspanya toplumu toplumsal eşitliğin ne anlama geldiği konusunda net değil" diyor.

Castano, İspanya'da "Futbol tanrıların sporudur" diyor ve ekliyor "Aynı zamanda da erkeklerin en kötü taraflarını özgürce sergileyebilecekleri, erkekliğin bir kalesidir de."

Fakat bu davranışlar Castano'ya göre İspanyol toplumunun bütününü temsil etmiyor.

"Bu yaşananlar şu anda toplumdaki derin muhafazakarlık ile daha eşitlikçi vizyon arasında yaşanan mücadeleyi yansıtıyor"diye sürdürüyor.

Gerek Real Betis futbol klübü gerekse taraftar 'ultralar'ı temsil eden gruplar sonunda bu davranıştan dolayı özür dilediler ve bunun tekrarlanmaması için önlemler almaya söz verdiler.

Buün Betis'e yönelik tepkiler Twitter'da #ElBetisSeRespeta (Betis'e saygı) etiketinde devam etti. Sloganların klübü temsil etmediğini söyleyen taraftarların attığı twitler 13 bini geçti.

Sosyal medya kullanıcısı Francisco Arellano "Gerçek Betis bu değil" diye yazdı.