BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

İspanya bütçesinde 27 milyar euro kesinti

Tarihinin en büyük kemer sıkma programlarından birini uygulayan İspanya'da hükümet kamu harcamalarından 27 milyar euro keseceğini bildirdi. Sendikalardan kesintilere büyük tepki var.

Abone ol

İspanya hükümeti, bugün tarihinin en ağır kemer sıkma önlemlerini açıklayarak kamu harcamalarında 27 milyar euro kesintiye gideceğini bildirdi.

Kesintiler kamu çalışanlarının maaşlarının dondurulması ve bakanlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 17 oranında küçültülmesini de içeriyor.

Hükümet bu yıl kurumlar vergisinde büyük işletmelerin vergilerine getirilen artışla ek 12,3 milyor euro gelir sağlayacağını söylüyor.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saens de Santamaria ülkenin çok sıradışı bir dönem geçirdiğini söyleyerek, "önceliğimiz kamu maliyesine çeki düzen vermek" diye konuştu.

Fakat iktisatçılar kesintilerin İspanya'nın Avrupalı ortaklarını tatmin etmeye yeterli olup olmayacağını sorguluyor.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy geçen ay Avrupa Komisyonu ile İspanya'nın bütçe açığını 2012 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 5,3'üne indirme konusunda anlaşmaya varmıştı.

Madrid'deki IESE Ticaret Akademisi'nde iktisat profesörü olan Javier Diaz Gimenez BBC'ye "Bu ikna edici görünmüyor. Brüksel ile anlaşmaya vardıkları yüzde 5,3 hedefini tutturamayacaklar çünkü büyümeye ilişkin tahminler göz önüne alındığında yapılan kesintiler yeterli değil" diye konuştu.

Resmi tahminlere göre İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,7 küçülmesi bekleniyor.

Bütçe konusundaki brifinge katılan İspanya enerji bakanı Jose Manuel Soria 1 Nisan'dan itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 7 zam yapılacağını açıkladı.

Perşembe günü, sendikalar çalışma koşullarında değişiklik yapan ve işten çıkarmayı kolaylaştıran yeni yasal düzenlemeleri protesto amacıyla genel greve gitmiş, grevcilerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşanmıştı.

Yüksek işsizlik

İşsizliğin en yüksek olduğu Avrupa ülkesi olan İspanya'da hükümet bütçe açığını kapaması için euro bölgesi liderlerinin baskısı altında.

İktisatçılar, mali koşullarda düzelme olmaması halinde İspanya'nın da Yunanistan gibi bir dışardan kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini söylüyor.

İspanya'daki gelişmelerden bağımsız olarak euro bölgesi liderleri Avrupa Birliği bütçesindeki kurtarma fonlarını 800 milyar euro artırma kararı aldı.

İtalya ya da İspanya'nın yardıma ihtiyaç duyabileceği kaygısıyla yatırımcılar şu anda 500 milyar euro olan bu fonların 1 trilyon euroya kadar artırılmasını istemiş, ancak miktar Almanya'nın direnişiyle karşılaşmıştı.

Yeniden resesyona giren İspanya'da işsizlik yüzde 23 oranında. 25 yaşın altındakilerde bu oran yüzde 50'ye çıkıyor.

Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki sağcı hükümet işten çıkarmayı kolaylaştıracak düzenlemelerini, bu suretle emek piyasasını esnekleştirerek istihdamı artıracağı gerekçesiyle savunuyor.

Şubat ayında kabul edilen yasa, halen çalışılan her yıl için 45 gün temel alınarak hesaplanan kıdem tazminatı ödemesini 33 günle sınırlıyor.

Grev ve Çatışma

Sendikalar bu yasaya genel grevle karşılık verdi.

Sendikalara göre, Barselona'daki gösterilere 800 bin kişi katıldı. Polis ise eyleme 80 bin kişinin katıldığını savundu.

Protestocuların bazı binaların camlarını kırdığı ve çöpleri ateşe verdikleri görüldü.

Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik mermilerle müdahale etti.

Grev sırasında başkent Madrid ve diğer kentlerde de protestolar düzenlendi.

Genel grev nedeniyle karayolu, demiryolu ve hava ulaşımı etkilenirken iç hat seferleri ve Avrupa kentlerine yapılan uçuşların çoğu iptal edildi.

Amerikan kahve zinciri Starbucks, kafelerinden birinin de ateşe verildiği bildiriliyor.

Sendikalara göre Madrid'de gösterilere katılanların sayısı ise 900 bin.

Muhabirlerimiz Perşembe günü yapılan gösteriler ve greve katılımın boyutlarının kemer sıkma önlemlerinin şimdiden bir çok kişinin sabrını zorladığına işaret olduğunu söylüyorlar.