BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İslama sonradan yorum ekleniyor

Diyanet'ten 2 önemli açıklama. İslam'a sonradan yorumlar ekleniyor denilirken, dini programlara da eleştiri geldi.

Abone ol

Diynet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Dinsel içerikli programların bazı yönlerden olumlu mesajlar içerse de bazı yönlerden insanlardaki kaza, tevekkül ve kader anlayışını çok sağlıklı olmayan yöne doğru çektiğini, insanları adeta pasifize ettiğini, umutsuz bekleyişe ittiği şeklinde değerlendiriyoruz" dedi.

Kayseri gezisi sırasında yerel Erciyes TV'de canlı yayına katılan Bardakoğlu, RTÜK'ün 'sır'larla ilgili bazı dizilere ilişkin kendilerinden değerlendirme istediğini belirterek şunları söyledi:

RTÜK bizden görüş istedi

"Biz fetva veren bir kurum değiliz. Her dini soruya verilen cevap fetva değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı her kurum ve kuruluşa kendi yetki alanında bilgi verme görevindedir. Görevimiz dini açıdan toplumu bilgilendirmektir. RTÜK de bize bu konunun dini yönden değerlendirmesini sordu. Yakın zamanda değil daha önce soruldu. Biz de 5-6 ay önce değerlendirmemizi yaptık."

'Bazı ayetler şiddete bile bahane edildi'

Kayseri'nin kadın Müftü Yardımcısı'ndan önemli çıkış: İslam dinine ataerkil yorumlar ekleniyor

Kayseri Müftü Yardımcısı Cansever Dokuz, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen panelde önemli açıklamalarda bulundu. İslama kendisinde bulunmayan ataerkil yorumlar eklendiğini, bazı ayetlerin şiddete bile bahane edildiğini belirten Dokuz, "Peygamber'e atfen 'İşlerini kadına bırakan toplum iflah olmaz' sözü söyletilmiş" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er'in yönettiği "Diyanet, Kadın ve Sanat" konulu panele katılan Dokuz, Diyanet'in kadın müftü yardımcılığı kadrosu açtığında şaşırdığını, başvururken de bunun bir fantezi olup olmadığını düşündüğünü söyledi. Dokuz, "Ama bu göreve başladığımda bunun gerçekten toplumumuz için bir ihtiyaç olduğunu gördüm" dedi.

Dinin kaynaklarına İslamın kendisinde bulunmayan ataerkil yorumlar yüklendiğini belirten Dokuz, şöyle devam etti:
"Kuranıkerim'in tefsiri içine bile kadın aleyhine dediğimiz gelenek girmiş. Aile içi rollerle ilgili ayet, koca tarafından eşine uygulanan şiddete bahane edilmek istenmiş. Miras, borç almayla ilgili ayetler genelleştirilerek kadının zihinsel açıdan yetersizliğine yorumlanmış. Hz. Muhammed'in ağzından öyle sözler söyletilmiş ki, bakıyorsunuz peygamberimizin hayatına ve uygulamalarına, sanki o yaşayan peygamber başka biri, o sözleri söyleyen başka biri... Mesela Peygamber'e atfen 'İşlerini kadına bırakan toplum iflah olmaz' sözü söyletilmiş."

Kadınları cumaya bekleriz

Kadınları mutlaka cuma ve bayram namazlarına da beklediklerini söyleyen Dokuz, ancak camilerde kadınlara ayrılan mekanlarla ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Dokuz, Diyanet'in cami inşaatlarına kadınlara ayrı abdest mekanı gibi zorunluluklar getirdiğini belirterek, "Mevcut camilerimize bakılınca bunlar yetersiz kalıyor" dedi.

Milliyet