Türkiye 19 ülkeden toplam 26 uzmana dünyadaki ekonomik gelişmeler konusunda eğitim verdi
Abone olİslam Kalkınma Bankası üyesi 19 ülkeden toplam 26 uzman, Türkiye'de, yatırım ortamı konusundaki reformlar ve Türkiye ile dünyadaki ekonomik gelişmeler konusunda eğitim aldı.
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Bakanlık ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) katılımı ile Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Sekreteryası tarafından ''İslam Kalkınma Bankası Üyesi Ülkelere Yönelik Uzman Eğitim Programı'' düzenlendi.
Yatırım ortamı reformlarına yönelik Türkiye tecrübesinin İslam Kalkınma Bankası ülkelerle paylaşılması amacıyla Ankara'da düzenlenen etkinliğe Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Gambia, Irak, İran, Kazakistan, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Sudan, Tacikistan, Tunus, Umman ve Yemen'den 26 uzman katıldı. Kendi ülkesinde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik faaliyetleri yönlendiren kişiler olarak görev yapan yatırım uzmanlarına 4 gün boyunca Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı büyüme oranları, artan dış ticaret hacmi, ekonomik ve siyasi istikrarı ile yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik rekabetçi reform uygulamaları, dünya piyasalarında gözlemlenen olumsuzluklardan minimum derecede etkilenmiş olması, uluslararası doğrudan yatırım akımlarından aldığı pay ve diğer konularda bilgi ve deneyimler aktarıldı.
İSLAM ÜLKELERİNE KILAVUZ OLACAK
Eğitimde, yatırım ortamının iyileştirilmesindeki küresel eğilimler, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi süreci ve bu süreçteki özel sektörün rolü hakkında bilgi verildi. Yatırım ortamının değerlendirilmesi ve sektörel politikalar geliştirilmesi gibi yatırım ve ticaret ile ilgili konularda Türkiye'deki uygulama pratiklerinin aktarıldığı programda ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne saha ziyareti gerçekleştirildi.
Eğitim, katılımcı ülkelerdeki orta ve üst düzeydeki bürokratlarca uygulama pratiklerinin karşılıklı olarak paylaşılması ve ülkelerin yatırım ortamlarının geliştirilmesine katkıda bulunacak. Bu sayede, Türk yatırımcıların yoğun olarak ilgi göstermekte olduğu coğrafyadaki yatırıma uygun alanlar harekete geçirilerek karşılıklı fayda sağlanabilecek.Programın sözkonusu ülkelerdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarına yapacağı katkı ile yatırımcıların önündeki bürokratik engeller azaltılacak, yatırımlardan daha yüksek verim alınabilecek.