BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.980,00
HABER /  GÜNCEL

İslâm Tarihinden Geleceğe Armağan: 1001 İcat Sergisi

1001 İcat Sergisi; Biruni Üniversitesi’nde ziyaretçilerini bekliyor! Sergi; Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun destekleri, Fatih Belediyesi işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Abone ol

Dünya genelinde büyük başarılar elde etmiş, günümüz dünyasından Müslüman Mirasını keşfetmemizi sağlayan 1001 İcat Sergisi, 16 Mayıs’tan - 15 Ağustos’a kadar, 10.00 – 21.00 saatleri arasında Biruni Üniversitesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Sergide, Türkiye dahil olmak üzere İslam medeniyetinin bilim, teknoloji, güzel sanatlar gibi birçok alanında toplumların gelişimine katkılarıyla yeni buluşlar kazandıran bilim adamlarının eserlerini görmek mümkün. İslâm Medeniyetine ait her biri birbirinden değerli bilim adamlarının icatları, aynı alanda farklı seksiyonlarda sergileniyor.

Bu özel, interaktif sergiyi ziyaret ederek yeni öğrenilen bilgilerden ilham alınırken, aynı zamanda da bugünkü yaşantımızı şekillendiren Müslüman Medeniyetinin Altın Çağı’nın bilim ve teknoloj tarihinin de keşfedilmesi sağlanıyor.



TÜRK BİLİMADAMLARININ İCATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN FIRSAT

1001 icat sergisi kapsamında Türkiye dahil olmak üzere İslam medeniyetinin bilim, teknoloji, güzel sanatlar gibi birçok alanda medeniyetlerin gelişimine katkılarıyla yeni buluşlar kazandıran bilim adamlarının eserleri sergilenmektedir. Bu sergide Ebu Reyhan El Biruni’nin yanısıra, 17. yüzyılda dünyanın ilk roketli uçuşunu İstanbul Boğazı üzerinde uçan Lâgarî Hasan Çelebi, iki kıta arasında planörle uçmayı başaran ilk insan olan Hezarfen Ahmed Çelebi, eserleri ile Avrupalı birçok mimara ilham kaynağı olan önemli başyapıtların mimari Mimar Sinan, tarım endüstrisi ve bitkiler konusunda çok önemli makineleri ve mekanizmaları geliştiren mühendislik dehaları El-Cezerî ve Takîyüddin, birçok cerrahi aletin mucidi olan ve bu alandaki ilk resimli kılavuzun yazarı Amasyalı Şerefeddin Sabuncuoğlu gibi daha birçok İslam alimine ait buluşlar sergilenen eserler arasındadır. Bu eserlere yeni eserler de eklenerek katılımcıların ziyaretine sunulacaktır.



BU PROJE ÜLKEMİZİN TANITIMINA NASIL KATKIDA BULUNACAK?

Ülkemizin kalkınma sürecinde teknolojiye katkıda bulunan ve bu teknolojiyi yeni teknolojiler ile birleştirebilen zihniyete sahip nesillerin yetiştirilmesi temel kuramlarımızdandır. Bu sergi sayesinde yeni nesillerimizin kendi köklerinden gelen bu zenginliği görebilmeleri ve tarihte bilime yön veren şahsiyetleri yakinen tanımaları sağlanacak, uluslararası bir izleyici topluluğu için heyecan verici eğitim ortamı oluşturularak dinamik etkileşimli küresel veriler ortaya çıkarılacak ve dünyanın önde gelen bilim insanları ile bilim meraklılarının bir araya getirilmesi neticesinde yeni fikirlerin doğuşuna zemin hazırlanması sağlanacaktır.



Bu sergi sayesinde gençlere örnek alabilecekleri bir model oluşturma ve geleceğin mühendisleri ile bilim insanlarının keşfedilmesi, İslam Medeniyetindeki kültürel ve bilimsel mirasın yeni nesillere ve farklı milletlere en doğru şekilde aktarılması hedeflenmektedir.

1001 İcat sergisi, ülkemizde ilk kez 18 Ağustos 2010 tarihinde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özel daveti ve katılımlarıyla, İstanbul’un tarihi Sultanahmet Meydanı’nda ‘1001 İcat Bilim ve Teknolojinin 1000 Yıllık Serüveni’ adı altında gerçekleştirilmiştir. 1001 İcat bugün, daha kapsamlı ve yenilikleri içeren konseptiyle, Biruni Üniversitesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Ülkemizin kalkınma sürecinde teknolojiye katkıda bulunan ve bu teknolojiyi yeni teknolojiler ile birleştirebilen zihniyete sahip nesillerin yetiştirilmesi temel kuramlarımızdandır.



FARKLI ÜLKELERİN İCATLARI BU SERGİDE BULUŞUYOR!

İslam dünyasının büyük bilim adamlarını tanıma ve insanlığa sundukları eserlerini görme fırsatının sunulacağı bu sergiyle genç nesillerin yüksek ideal ve ufuklara sahip olmalarının önü açılması beklenmektedir. Geçmişteki başarılarımızın katılımcılara sunulması ile günümüzde de bu başarıların sağlanmasının ve bu yüzyılın Birunilerinin, Farabilerinin, İbn-i Sinalarının yetiştirilmesinin mümkün olabileceğinin ifade edilmesi beklenmektedir. İslam alimlerinin bıraktıkları mirasın Dünya’ya tanıtılmasını ve hatırlatılmasını sağlayacak bu organizasyon ile ayrıca güçlü medeniyetimizi gelecek nesillere taşıyacak olan gençlerimize de potansiyellerinin ve yükümlülüklerinin hatırlatılması hedeflenmektedir.



TARİH: 16 Mayıs – 15 Ağustos 2016 tarihleri arası
SAAT: 10.00 – 21.00 saatleri arası
YER: Biruni Üniversitesi Merkez Kampüsü, Topkapı, Zeytinburnu-İSTANBUL