BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,63
ALTIN 2.918,63

İslam medeniyetinin 10 şehri

İslam medeniyetinin 10 şehri

Eğer tatil planlarınız arasında yoksa bu yaz rotayı islam medeniyetinin yüzyıllar boyunca iz bıraktığı şehirlere çevirebilirsiniz.

İslam medeniyetinin 10 şehri

Eğer tatil planlarınız arasında yoksa bu yaz rotayı İslam medeniyetinin yüzyıllar boyunca iz bıraktığı şehirlere çevirebilirsiniz.

İslam medeniyetinin 10 şehri

Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel'in de desteğiyle Zaman gazetesinden Aslıhan Köşşekoğlu, İslam medeniyetine ait izlerin bulunduğu on şehri yazdı.

İslam medeniyetinin 10 şehri

KAHİRE

Kahire'ye girdiğinizde şehrin tam ortasında Selahaddin Eyyubi'nin yaptırdığı tarihi Kahire Kalesi var. Burası pek çok hanedana ait izler barındırıyor. Şehrin en dikkat çeken özelliklerinden biri de mezar evler. Eski Mezarlık diye adlandırılan bölgedeki evlerde şimdi insanlar yaşıyor. Ayrıca bunların içi harika sanatlarla dolu. Külliyeler, hanları, medreseler... Mısır sultanlarından Kayıtbay, Endülüs hükümdarlarından Muhammed Nasır, yedinci Memluk hükümdarı Kalavun'un mezarları da burada. Talha Uğurluel'in, Kahire'yi gezmek isteyenlere bir tavsiyesi de Hüseyin Camii'yle başlayan caddeyi diğer ucuna kadar yürümek.

İslam medeniyetinin 10 şehri

KUDÜS

Talha Uğurluel Kubbetü's Sahra'nın yer yüzünde yapılmış ve hiç bozulmadan günümüze gelmiş ilk İslam eseri olduğunu hatırlatıyor. Şehirde ayrıca birçok sahabenin kabirleri var. İ Rabiatü'l Adeviye bunlardan biri. Başka peygamberlerin izlerinin bulunması bakımından da değerli ve gezilmesi gereken bir şehir Kudüs. Kudüs'de, Selahaddin Eyyubiler, Nureddin Zengi'ler, Memlükler, Baybarslar, Kayıtbaylar, Osmanlılar'ın bıraktığı çok önemli eserler var. Hz. İsa'nın izleri olduğu gibi, Davut Peygamber'in mezarı, Hz. Süleyman'ın yaptırdığı eserler bulunuyor. Hz. İbrahim, İshak, Yakup, ve Yusuf'un kabirleri ise El Halil şehrinde. Kuranda üç meleğin Hz. İbrahim'i ziyaret ettiği, onların da eşi Sare ile yemek hazırladığı anlatılan evleri de yine El Halil şehrinin içinde.