Gülay Bayraktar Bilge, tıbbi etik açısından da çok tartışılan kök hücre çalışmalarının ilahiyat açısından nasıl yorumlanması gerektiğini ele alıyor kitabında
Abone olİslam kök hücre üzerinde yapılan tıbbi çalışmalara, embriyo üzerinde yapılan deneylere ve tüb bebek konusuna nasıl bakıyor? Dr. L. Gülay Bayraktar Bilgin'in Sinemis Yayınlarından çıkan Kök Hücreye Etik ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı kitabı işte bu soruya yanıt arıyor.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan ve aynı üniversitede doktora çalışmasını tamamlayan Gülay Bayraktar Bilge, tıbbi etik açısından da çok tartışılan kök hücre çalışmalarının ilahiyat açısından nasıl yorumlanması gerektiğini ele aldığı kitabında şöyle diyor:
"İnsanı sadece genetiğin tekeline bıraktığımızda, insan varoluşunun en ciddi sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Etiyolojik ve dini değerlere kapalı olarak insanla ilgili yapılacak çalışmalar, sonunda gen faşizmine yahut gen ırkçılığına varıp dayanır: Belli özellikleri taşımayan genetik özellikli ceninleri daha anne karnındayken yok etmek; belli genetik özellikler taşıyan spermlerin ticaretini yapmak, bu gen faşizminin örnekleri olarak şu anda bile uygulama alanı bulmaktadır.
Belki bu gidişat bizi, şu acımasız soruyu soran Philo'yla buluşturacaktır: "Delileri ölü varsaysak ne olur? Zira en soylu parçamız olan akıldan yoksunlar." İnsanı bütünüyle beynine indirgeyen ve metafizik kökenini ıskalayan paradigmanın sordurduğu zorunlu bir sorudur bu."
Kürtaj tartışmalarının giderek çoğaldığı günlerde, kök hücre, gen ve embriyo üzerinde deneylerin sadece tıp etiği açısından değil İslam dini açısından da nasıl yorumlandığını merak edenlerin okuması gereken bir kitap Gülay Bayraktar Bilgin'in çalışması.
Kök Hücreye Etik ve Teolojik Bir Yaklaşım
Dr. Lütfiye Gülay Bayraktar Bilgin
Sinemis Yayınları / Din Dizisi
264 s., Ankara, 2012, 1. Basım