İslam dünyasından 1001 icat
İngiltere’nin başkenti londra’daki bilim müzesi’nde sergilenen ‘1001 icat’ (1001 ınventions) adlı sergide, islam dünyasından bilginlerin, bin yıl boyunca yaptıkları çalışmalar ve yarattıkları eserler aracılığıyla güncel yaşantımıza katkıları gözler önüne...
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Bilim Müzesi’nde sergilenen ‘1001 İcat’ (1001 Inventions) adlı sergide, İslam dünyasından bilginlerin, bin yıl boyunca yaptıkları çalışmalar ve yarattıkları eserler aracılığıyla güncel yaşantımıza katkıları gözler önüne seriliyor.
Hint asıllı İngiliz aktör, ‘Sir’ ünvanlı Ben Kingsley, sergi kapsamında ziyaretçilerin beğenisine sunulan “1001 icat ve sırlar kütüphanesi” adlı kısa belgeselde 13. yüzyılda Diyarbakır’da yaşamış mühendis El Jazari’yi canlandırıyor. El Jazari 1206’da yazdığı kitabında, kendi tasarladığı 50 adet karmaşık makineyi anlatmıştı. El Jazari’nin tasarladığı makineler arasında, 4 adet mekanik çalgıcıdan oluşan otomatik bir “müzik grubu” da yer almaktaydı
SAAT
‘Otomatik makine’ kavramının babası sayılan El Jazari, yaşadığı dönemin Diyarbakır’ında hüküm süren Artuklu hanedanının sultanları için çok sayıda saat üretti. El Jazari’nin en etkileyici eserlerinden biri olan “fil saati”; Arşimet’in ilkelerini ve Hintlilerin ‘su saati’ mekanizmasını harmanlayan karmaşık bir tasarımdı.
SANTRANÇ
Dünyanın belki de en popüler zeka ve strateji oyunu Hint coğrafyasından İran’a, oradan da Arap dünyasına taşındı. Hem halkın hem soyluların, hatta Abbasi halifelerinin de çok sevdiği bu oyunun kuralları ve stratejileri üzerine çok sayıda kitap yazıldı. Satranç 14. yüzyılla beraber Avrupa’da da popüler hale geldi.