BIST 9.961
DOLAR 35,32
EURO 36,34
ALTIN 3.019,38
HABER /  EKONOMİ

İŞKUR'dan işsizleri sevindirecek adım

İŞKUR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının desteğiyle bu yıl sonuna kadar 2 bin, önümüzdeki yıl da 2 bin olmak üzere 4 bin kişiye iş müjdesi verdi

Abone ol

İŞKUR Genel Müdürlüğü, bu yıl ve gelecek yıl kuruma alınacak danışmanlardan bir bölümünün Roman vatandaşların da aralarında yer aldığı iş gücüne katılımda dezavantajlı gruplarla, iş ve meslek kazandırma hedefiyle sahada birebir çalışma yürüteceği bildirildi.

Avrupa Konseyi ile İŞKUR Genel Müdürlüğü'nce, Roman vatandaşların iş gücüne katılmalarına yönelik hedefler kapsamında İzmir'de düzenlenen ''Roman Vatandaşların İş gücü Piyasasına Entegrasyonu Çalıştayı'', İŞKUR'un, mesleksiz ve eğitim seviyelerinin düşük olması nedenleriyle iş gücüne katılamayan dezavantajlı gruplara yaklaşım hedefinde önemli bir perspektif sağladı.

Bütünleşik ele alma ve üretilecek çözümlerin stratejik eylem planı ile gerçekleşebileceğini vurgulayan Biçerli, İŞKUR'un atacağı adımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

''İŞKUR olarak önümüzdeki haftadan itibaren çalıştaydaki sonuçları değerlendireceğiz ve somut şeyleri yapmayı çalıcağız. Roman vatandaşlarımıza yönelik mesleki eğitim ve girişimcilik kursu ihtiyacı konularında çalıştayda çok değerli tespitler oldu. Neler yapabileceğimize yönelik çaba içerisinde olacağız. Roman vatandaşlarımızın eğitim seviyelerinin yükselmesinin milli eğitim ayağı var. İŞKUR ancak kısa dönemli mesleki eğitim ve beceri kazandırma kurslarıyla soruna bir noktada çözüm olmaya çalışılabilir, ama uzun vadede Romanların eğitimiyle, eğitime devamları, okullaşma oranlarının yükselmesiyle ilgili çalışma yapılması gerekir. İŞKUR olarak istihdam noktasında bunu eylem planına dönüştüreceğiz. ''

''İŞVERENLERE DE EĞİTİM VERMEMİZ GEREKİYOR''

Çalıştayda işveren temsilcilerinin bulunmayışının eksiklik olarak ortaya çıktığını dile getiren Kemal Biçerli, Romanlara istihdam planlamasında işverenlere de eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı.

Romanların, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm eşit haklardan yararlanan vatandaşları olduğunu, istihdamda da yer almaları gerektiğini ifade eden Biçerli, şunları söyledi:

''Sadece Roman dernekleri ve Roman vatanlarımıza yönelik değil, işverenlere de eğitim vermemiz gerekiyor. Ayrımcılık maalesef Romanların günümüz Türkiye'sinde karşılaştığı bir sorun. Roman toplumundaki 3 bin kişiye yönelik yaptığımız ankette de katılanların yüzde 67'si ayrımcılığa uğradığını söylüyor. İşverenlere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık yönünde çalışmalarımızın olması gerektiğini düşünüyorum. Roman vatandaşlarımızın tek eksiklikleri eğitim düzeylerinin düşük olmasıdır.Eğitim seviyesi yükselirse bu vatandaşlarımızı çok daha kalıcı işlere geçecektir. Bu biraz zaman alacak.''

Çalıştayda sendikalarda görevli katılımcılar ile Roman derneklerinin temsilcilerinden, iş gücüne katılım için öncelikle kamu iş yerlerinde pozitif ayrımcılık ve kota uygulanmasına yönelik talepler de ortaya koyduklarını hatırlatan Biçerli, kota konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti:

''Bu tür çalıştaylarda her türlü fikir ileri sürülür. Bunu da diğer görüşler gibi raporlaştıracağız. Bu sadece İŞKUR'un karar verebileceği bir şey değil. Üst birimlerimize aktaracağız. Dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık olabilir ama bunun artısı, eksisi de olabilir. Bir grup ciddi manada dezavantajlıysa kendi imkanlarıyla, avantaja dönüştürme imkanı yoksa belli bir sürede bunlar uygulanabilir. Kotanın dünyada uygulanmış örnekleri var. Eksisi de olabilir. Romanlara uyguladığımızda yarın başka kotalar da uygulanabilir. Bütün bunlar siyasetçiler tarafından masanın etrafında eni konu tartışılması gereken şeylerdir. Kararı siyasetçilerimiz verecekler.''

İŞKUR SAHAYA ÇIKIYOR

İŞKUR'un Roman vatandaşlar ile istihdamda yer alamayan mesleksiz dezavantajlı diğer toplum kesimlerine de iş danışmanlığı ve mesleki beceri kursları düzenlemeyi planladığını vurgulayan Kemal Biçerli, bu yönde kurumda iş ve meslek danışmanlığı sistemini iki yıllık süreçte alınacak 4 bin danışmanla geliştireceklerini bildirdi.

Biçerli, İŞKUR'un halen 300 personelle sınırlı danışmanlık hizmeti verdiğini, 4 bin kişiyle istihdam için toplum kesimleriyle işverenlerle birebir temas sağlayacaklarını da anlatarak, şöyle konuştu:

''İŞKUR'un iş danışmanlılığı verememesi eksiklik. 300 personelle sınırlı ölçekte veriyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın desteğiyle bu yıl sonuna kadar 2 bin, önümüzdeki yıl da 2 bin olmak üzere 4 bin kişi alacağız. Alınacak personeli iş ve meslek danışmanı olarak eğiteceğiz. Danışmanlarımızla, İŞKUR'a gelen işsizlerimizi kucaklamayı ve birebir insani temasta bulunmayı istiyoruz.''

Bundan böyle İŞKUR'un iş gücüne katılmak isteyen kişilerin niteliksel ve kişisel özellikleri test edip, bilimsel çalışmasını istediklerini de dile getiren Biçerli, ''Danışmanlarımızın bir kısmının da işveren temsilcisi gibi çalışmasını, böylelikle piyasadan iş toplamasını hedefliyoruz'' dedi.

Kemal Biçerli, İŞKUR'un bundan sonra ''çok sık sahada görüleceğini'' anlatarak, ''Danışmanlarımızın bir kısmını belediye hizmet noktalarında değerledireceğiz. Bir kısmını da dezavantajlı gruplarda uzmanlaştıracağız. Bu kaliteyi yükseltmek açısından bulunmaz bir fırsattır. Romanların yoğunlukla yaşadığı 16 ilde iş ve meslek danışmalarımızı neden Roman vatandaşlarımızla ilgili uzmanlaştırmayalım? Gerektiğinde danışmanlarımıza bir takım sosyolojik, kültürel eğitimler de vererek halkla daha iyi temas eden, daha sıcak bir İŞKUR oluşturacağız'' diye konuştu.