BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,52
ALTIN 2.880,12
HABER /  GÜNCEL

İSKİnin Ömerlide affı yok

Ömerli Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda kalan Kurtdoğmuş Köyü’nde kamulaştırma ve yıkım işlemleri devam ediyor.

Abone ol

İSKİ'nin "Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” kapsamında bir adım daha atıldı ve Kurtdoğmuş Köyü’ndeki 15 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Ömerli Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda kalan Kurtdoğmuş Köyü’nde kamulaştırma ve yıkım işlemleri devam ediyor.
İSKİ'nin "Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” kapsamında bir adım daha atıldı ve Kurtdoğmuş Köyü’ndeki 15 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

1972 Yılında hizmete alınan ve yıllık 235 milyon metreküplük su hacmi ile İstanbul’un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı mutlak koruma alanı bütün yapılardan arındırılıyor. Anadolu Yakası’nın neredeyse tamamının su ihtiyacını karşılayan Ömerli içmesuyu havzası mutlak koruma alanında yer alan Kurtdoğmuş Köyü’nde, kamulaştırılan 15 bina daha yıkıldı.
Ömerli Baraj Havzası Kurtdoğmuş Köyü’nde ilk 100 m’lik bölümde bulunan 59 binanın 18’inin yıkımı gerçekleştirildi. 28 Mart 2007 tarihinde de 15 yapının yıkımı gerçekleştirildi. Geriye kalan 26 yapı ise 18 – 19 Nisan 2007 tarihlerinde yıkılacak.

Kurtdoğmuş Köyü’nde bugüne kadar 381.471 m2 alan kamulaştırıldı. Ömerli Barajı Havzası’nın tamamında ise kamulaştırılan alan 2 milyon 536 bin 823 m2’ye ulaştı. Son 1 yılda gerçekleştirilen kamulaştırmalara 52,5 milyon YTL bedel ödendi.
Küresel ısınma neticesinde dünyayı bekleyen kuraklık tehlikesinden İstanbul’un etkilenmemesi için İSKİ’nin yıllardır kararlılıkla sürdürdüğü su kaynaklarını yapılaşmadan koruma mücadelesi etkin bir şekilde devam ediyor.

İSKİ, İstanbul’un geleceğini teminat altına almak için Havza Koruma Yönetmeliği’ne göre barajlar etrafındaki mutlak (0-300 m) ve kısa (300-1000 m) mesafeli koruma alanlarında hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade etmiyor. Mutlak ve Kısa Mesafeli Koruma Alanları’nda yeni yapılmaya çalışılan tüm yapılar derhal yıkılıyor ve bu alanlarda yeni yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor.

Su kaynakları etrafındaki bölgelerdeki -havza ilan edilmeden önce inşa edilmiş- yapıların tahliyesi içinse İSKİ; “Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” ile hukuki prosedürler çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Proje kapsamında geleceğimizi tüketmemek ve İstanbul’un su rezervinin korunmasına katkı sağlamak için, mutlak koruma alanında yapılaşma sıfıra indirilecek ve ağaçlandırma çalışmaları ile bu bölgeler ormanlaştırılacak.

İstanbul’un gelecekte yaşanması öngörülen kuraklıktan etkilenmemesi, su kaynaklarının kirlenmeye maruz kalmadan gelecek nesillere aktarılması; dolayısıyla ekosistemin devamlılığının sağlanması için İSKİ, su kaynaklarını etkin bir şekilde korumaya devam edecek.
“Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” kapsamında diğer havzalarda da aynı uygulama hızla devam ediyor.