Kontörlü su sayaçları uygulamasına tepki gösteren Makina Mühendisleri Odası'na İSKİ yazılı bir açıklamayla cevap verdi.
Abone olİstanbul Makina Mühendisleri Odası İSKİ’nin uygulamaya başladığı kontörlü su sayaçları uygulamasına tepkili. Oda yetkilileri “Yönetmeliklere aykırı şekilde abonelere haber verilmeden sayaçlar değiştiriliyor” diyor.
İSKİ: BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR
İSKİ ise ön ödemeli elektronik su sayaçları sisteminin bir tahakkuk ve tahsilat sistemi olduğunu belirterek ‘sistem sayesinde; sayaç okuma, fatura dağıtımı ve borçtan kapama- açma gibi işlemlerin ortadan kalktığını, bu işlemler dolayısıyla oluşan maliyetlerin yok olduğunu’ savundu.
İSKİ’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle denildi:
“Mekanik sayaçlar ile ön ödemeli elektronik su (ön ödemeli -kartlı) sayaçları arasında ücretlendirme açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Kartlı sayaç kullanan aboneye satılan suyun m3 fiyatı ile mekanik sayaç kullanan aboneye satılan suyun m3 fiyatı aynıdır. Her iki sayaç grubuna uygulanan tarifede abonenin tabi olduğu tarife grubu esas alınmaktadır. Konut abonesi olanlar ile işyeri abonesi olanlara İSKİ Genel Kurulu tarafından kabul edilen esaslara uygun olarak, kullandığı su miktarına göre kademeli tarife uygulanmaktadır. Bu uygulamada mekanik sayaç sitemine göre hiçbir fark yoktur. Zaten sistem incelenmiş olursa, sistem gereği ön ödemeli sayaç kullanan abonelerimizin sayaçlarında var olan mekanik sayaç göstergesinden de tüketimlerin kontrol edilme imkanı olduğu ve hiçbir fark olmadığı rahatlıkla görülebilmektedir. Kaldı ki bu sitemde ücretlendirme, sistemin içindeki mekanik sayaç üzerinden yapılmaktadır.”
İSKİ kartlı sayaç uygulamasına öncelikle yüksek tüketimli aboneler, yazlıkçı aboneler, oteller, restoranlar, özel okullar, özel hastaneler, iş hanları, tek sayaçtan su kullanan apartmanlar ve sitelerde başlanarak fatura ödenmesi açısından kolaylıklar temin etmesinin amaçladığını açıkladı:
Açıklamada “Özellikle yazlık konutlarda kış aylarında tesisatlarda yaşanan su kaçakları nedeniyle abonelerimize yüksek faturalar tahakkuk etmiş, ciddi su kayıpları oluşmuştur. Aynı durum bazı işyerlerinin gece saatlerinde de sıklıkla yaşanmıştır. Bu nedenle bir çok yazlıkçı ve işyeri abonemiz kurumumuza başvurarak kartlı sayaç takılmasını talep etmiştir. Yukarıda da ifade etmiş olduğumuz gibi Kurumumuzca belirtilen söz konusu bölgelerde Ön Ödemeli Kartlı Sayaç uygulamasına geçilmesiyle hem abonelerimizin mağdur olması engellenmiş, hem de daha verimli bir çalışma sistemi oluşturulmuştur.
İSKİ: SAYAÇ TİPİ VE MODELİ BİZİM TASARRUFUMUZDA
2560 sayılı İSKİ Kuruluş Kanununa dayalı olarak hazırlanan Tarifeler Yönetmeliği’ne göre ve abonelerle yapılan karşılıklı abonman sözleşmesi gereğince; sayaçların takımı, bakımı, sökülmesi ve uygun görülen tip ve model kullanımı İSKİ’nin tasarrufundadır. Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde sözleşme ile yapılan bu uygulamanın yasaya aykırı gibi sunulması bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca tüm sayaçlarla ilgili tamir, bakım, arıza halinde değişim Kurumumuz tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda su ve atıksu bina bağlantılarında tamir ve bakım hizmetleri de Kurumumuz tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Yukarıda izah ettiğimiz şekilde belirli abone gruplarında toplam yalnızca 110 bin adet Ön Ödemeli Kartlı Sayaç takılmış olmasına rağmen 1 milyar 250 milyon dolar gibi yüksek ve anormal bir meblağın hangi hesaba dayanılarak iddia edildiğini anlamak mümkün değildir. Kaldı ki İdaremize denetim yapan Kamu Görevlileri, sistemin sağladığı avantajlar nedeniyle yukarıda belirttiğimiz abone gruplarında sistemin yaygınlaştırılması hususunda idaremize tavsiyelerde bulunmuştur.” denildi.
İHALE AÇIK YAPILDI
İhaleyi alan firmanın aynı firma olması iddiası konusunda ise “Bir kamu kurumu olan idaremizin tüm ihaleleri Kamu İhale Kurumu denetimine tabidir, şeffaftır ve açıktır. Söz konusu ihaleye 5 firma katılmış ve en uygun teklifi veren firma ihaleyi almaya hak kazanmıştır.” açıklaması yapıldı.