BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.963,61
HABER /  GÜNCEL

İşkencecileriyle 30 yıl sonra yüzleşecekler

Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkence iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmada görev yapan askeri personelin fotoğrafları istendi.

Abone ol

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Eylül döneminde işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, söz konusu dönemlerde görev yapan akeri personelin fotoğraf ve varsa görüntüleri istendi. Gönderilecek fotoğraflarla, işkence yaptıkları öne sürülen kişilerin, işkence mağdurları ile 30 yıl aradan sonra yüzleşmelerinin gerçekleşebileceği belirtildi.

Soruşturmayı yürüten savcılık yetkilileri, soruşturmanın kapsadığı dönemlerde cezaevinin askeri cezaevi olması nedeniyle Milli Savunma Bakanlığından gelen yazı ve listenin, öncelikle soruşturma kapsamında dikkate alınacağını belirtti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi'nde yaşanan işkence ve kötü muamele ile ilgili başlattığı soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında Adalet ve Milli Savunma Bakanlıklarına yazılan yazıların yanıtları gelirken, soruşturmanın kapsadığı 1980- 1988 dönemlerinde görev yapan personelin isim listelerinin de savcılığa geldiği belirtildi. 78'liler Girişimi ve cezaevi mağdurlarının yürüttüğü mücadele sonrasında açılan soruşturmada, cezaevinin askeri cezaevi olarak kullanıldığı ortaya çıkınca, ilk etapta Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen isim listesinin dikkate alındığı kaydedildi.

30 YIL SONRA YÜZLEŞECEKLER

Savcılık yetkilileri, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen liste üzerinde çalışmanın sürdüğünü, şahısların adres bilgileri, fotoğraf ve varsa görüntülerini temin etmeye çalıştıklarını belirterek şöyle dedi:

"Çünkü, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında belki mağdurları ve sanıkları bir araya getirip yüzleştirme yaptırmak zorunda kalacağız. Bu nedenle onunla ilgili çalışma ve soruşturmamız sürüyor. Mağdurların ifadeleri var. İşkence mağdurlarının gördükleri kötü muameleden dolayı araz olduklarına dair raporları var. Bu arazların o dönemdeki işkence ile ilgili olup olmadığına Adli Tıp kesin bir şey söyleyemiyor. Çünkü, siz 30 yıl önceki bir işkencenin izini sürüyorsunuz. Bundan dolayı burada ciddi sıkıntılar vardır."

BAKANLIK İSİM LİSTESİNİ GÖNDERDİ

Soruşturmayı yürüten savcılığın istemi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı, söz konusu 1980- 1988 yılları arasında 5 Nolu Askeri cezaevinde görev yapan 14 kişilik bir isim listesini gönderdi. Çoğu alt rütbeli askeri personelden oluşan 14 kişilik isim listesini inceleyen savcılık, söz konusu listede mağdurların beyanlarında adı geçen askeri personelin isimlerinin bulunmadığını saptayarak, mağdurların beyanlarında adı geçen askeri personelle ilgili yeniden Milli Savunma Bakanlığı'ndan bilgi istedi.