BIST 9.357
DOLAR 34,57
EURO 36,28
ALTIN 2.994,30
HABER /  DÜNYA

İşkence sırasında belimi kırdılar

Esed rejimi hapishanelerindeki işkencenin felç bıraktığı Suriyeli mahkum Cafer İbrahim Hac Kasım yaşadıklarını anlattı.

Abone ol

Suriye'de, rejim güçlerinin kuşatması altındaki Hama Hapishanesi'nde yürütülen pazarlıklar sonucu serbest bırakılan mahkumlardan Cafer İbrahim Hac Kasım, rejimin farklı hapishanelerinde gördüğü işkence sebebiyle felç olduğunu belirterek, uzun süre ayağa kalkamayacağını söyledi. 

Rejim hapishanelerinde yaşadıklarını Anadolu Ajansı'na (AA) anlatan Hac Kasım, ilk olarak Suriye istihbaratına bağlı Askeri Güvenlik Biriminin kendisini 18 Ekim 2011'de Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zur ilinde gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutukladığını belirtti.

Bu birimin kendisini Şam'daki başka bir birime sevk ettiğini ifade eden Kasım, "Bir ay orada tutuldum ve bu süre boyunca sabah akşam işkenceye maruz kaldım." dedi. Daha sonra Halep Hapishanesi'ne nakledilen Hac Kasım, burada da işkence gördüğünü aktardı.

OMURGAM ÜÇ YERDEN KIRILDI

45 yaşındaki Hac Kasım, Halep Hapishanesi'nde gördüğü ağır işkence sonucu omurgasının kırıldığını ve felç olduğunu belirterek, "Halep Hapishanesi'ndeki işkence sırasında belimi kırdılar. Omurgam 3 yerden kırıldı ve bu hale geldim, felç oldum." ifadelerini kullandı. 

Hac Kasım, geçen yıl Ramazan ayında Şam'daki Adra Hapishanesi'ne, oradan da Hama Hapishanesi'ne gönderildiğini hatırlatarak, "Tutuklandığım günden bu yana, ne bir mahkemeye götürüldüm, ne de bir hakim gördüm." diye konuştu. 

Mahkumlar ile Beşşar Esed rejimi arasındaki müzakereler sonucu Hama Hapishanesi'nden 3 gün önce serbest bırakılan Hac Kasım, Suriye Kızılayının kendisini, Hama kırsalındaki muhaliflere teslim ettiğini, onların da İdlib kırsalında bir hastaneye tedavi görmek için götürdüğünü dile getirdi.

Hac Kasım'ın hastaneye yatırılmasına yardımcı olan derneğin görevlisi Muhammed İdlibi, rejimin serbest bıraktığı kişileri alıp hastanelere naklettiklerini, orada tedavilerine imkan sağladıklarını kaydetti.

İblib'deki hastanenin doktoru Vail el-Başa da Hac Kasım'ın vücudunda ciddi işkence gördüğüne dair izler olduğunu belirterek, "Muayene ettikten sonra, omurgasında birkaç kırık bulduk. İdrarından kan çıktığını tespit ettik ki bu da böbrek bölgesinden darbe aldığını gösteriyor. Ayrıca hapishanedeki ihmal sonucu da hastanın idrar yollarında iltihap tespit ettik." dedi.

Gördüğü işkence sonucu uzun süre ayağa kalkamayacak olan Hac Kasım, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Deyr ez-Zur'daki ailesinden uzun süredir haber alamıyor. Tedavisi devam eden Hac Kasım, sağlığına kavuştuktan sonra ailesiyle bir araya gelmenin hayalini kuruyor.

HAMA HAPİSHANESİNDE NE OLMUŞTU?

Esed rejiminin Hama Hapishanesi'ndeki siyasi tutuklulardan 5'ini idam etmek istemesine karşı çıkan mahkumlar, bu kişileri teslim etmeyerek, 2 Mayıs'ta isyan başlatmıştı. Rejim güçleri bunun üzerine Hama Hapishanesi'ni kuşatarak, göz yaşartıcı gazla tutukluların isyanına müdahale etmişti.

Tutukluların rejimden bir albay, 2 yüzbaşı ve birkaç güvenlik mensubunu alıkoymasının ardından taraflar müzakere başlatmıştı. Müzakereler sonucu, mahkumlar iki yüzbaşıyı serbest bırakmış, rejim de 200 mahkumu serbest bırakmayı ve 5 siyasi tutuklunun idamını iptal etmeyi kabul etmişti.

Rejim, 34 mahkumu serbest bırakmış, tutuklular, ellerindeki albay ve güvenlik güçlerini salıvermek için 166 mahkumun daha serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı. Ancak Esed rejimi, tutuklularla yaptığı anlaşmaya sadık kalmayarak geri kalan tutukluları serbest bırakmadan 6 Mayıs Cuma akşamı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla hapishaneye yeniden müdahale etmişti. Rejim güçlerinin sert müdahalesi ertesi gün de devam etmişti. Esed rejimi son olarak 120 tutukluyu daha serbest bırakmış, mahkumlar da alıkoydukları albay ve güvenlik güçlerini salıvermişti.

Hama Hapishanesi'nde yaklaşık bin siyası tutuklu bulunuyor. Hapishanede, geçen yıl ağustos ayında rejimin mahkumlara keyfi ve kötü uygulamaları nedeniyle isyan çıkmıştı. Hapishaneye göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan Esed rejimi, ortalığı yatıştırmak için geri adım atmak zorunda kalmıştı.