Askeri Cezaevinde tutuklu bir erin işkence sonucu ölümüyle ilgili davada tek tutuklu sanık kaldı
Abone olAdana'daki 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu bir erin işkence sonucu ölümüyle ilgili haklarında dava açılan 1 yarbay, 4 astsubay, 25 erbaş ve erin yargılanmasına başlandı.
6. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinin Merkez Komutanlığındaki duruşma salonunda görülen duruşmada, tutuklu sanık erler Hüseyin G, Ramazan G, Mevlüt K, Erol K, Nihat E, tutuksuz sanıklar Yarbay Mustafa S, astsubaylar Önder B, Oktay A, Hasan T, Talat G. ile diğer tutuksuz erbaş ve erler hazır bulundu.
Duruşmaya, ölen er Murat Polat'ın annesi Gülşen Polat ile babası Kenan Polat da katıldı. Sanık Yarbay Mustafa S, ifadesinde, yaklaşık 1 yıl müdür olarak görev yaptığı askeri cezaevinde askeri hiyerarşi içinde emirleri kısım komutanlarına verdiğini ve talimatlara aykırı hareket etmediğini belirterek, kötü muamele yapılması için de emir vermediğini söyledi.
Sanık Astsubay Önder B, cezaevinde idari görevde bulunduğunu ifade ederek, tutuklu ve hükümlülerle bağlantısının sadece nöbetlerindeki sayım sırasında olduğunu, olayın da nöbet istirahatinde meydana geldiğini bildirdi. Sanık Astsubay Hasan T. olay tarihinde yıllık izinde olduğunu, Talat G. de olayın kendisine bildirildiğinde gerekli dosyayı hazırlayıp ilgili makamlara gönderdiğini belirtti.
Diğer tutuklu ve tutuksuz sanık erler de davaya ilişkin görevsizlik kararı verilip verilmemesine ilişkin kararı, mahkemenin takdirine bıraktıklarını söylediler. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erol K, Nihat E, Mevlüt K. ve Ramazan G'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarına, sanık er Hüseyin G'nin tutukluluk halinin devamına ve dosyanın görevsizlik kararı verilerek Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Sanık ve müştekilere, karara bir hafta içinde itiraz etme haklarının bulunduğu da hatırlatıldı.
Duruşmadan sonra açıklama yapan er Murat Polat'ın annesi Gülşen Polat, oğlunun ölümüyle ilgili yargılamanın askeri savcılık, ağır ceza mahkemesi ve askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesiyle geciktiğini söyledi. Terhisine 2 ay kala oğlunun ölüm haberini aldıklarını belirten Polat, ''Ben onu kınalı ellerle askere gönderdim. Oğlumu onlara öldürsünler diye emanet etmemiştim. Suçluların cezalandırılmasını istiyorum'' dedi.
-OLAYIN GEÇMİŞİ-
Ailesi İstanbul'da yaşayan er Murat Polat, vatani görevini yaptığı Gaziantep'teki Topçu Taburunda 23 Haziran 2005'te dizinden rahatsızlandı. Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Deniz Askeri Hastanesine sevk edilen Polat, iddiaya göre, arkadaşı Ahmet Sambur ile hastaneden firar etti.
İki asker, 27 Haziran 2005'te İskenderun'da bir eve hırsızlık amacıyla girmek isterken yakalanıp 28 Haziranda Adana 6. Kolordu Komutanlığı 1. Sınıf Cezaevine konuldu. Polat, mahkum gömleğini giymemekte direndiği için asker olan cezaevi gardiyanları tarafından cop ve sopayla dövüldü.
Ağır yaralanan Polat, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Böbrekleri ve akciğeri hasar gören, kaburgaları kırılan, beyninde ödem oluşan Polat, makineye bağlı yaşatılmaya çalışılırken 27 Temmuz 2005 tarihinde öldü.
Polat'ın, yapılan otopside işkenceyle öldürüldüğünün belirlenmesi üzerine dava açan askeri savcılık, dosyayı görevsizlik kararı vererek Adana Ağır Ceza Mahkemesine, 5. Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı vererek dosyayı 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesine göndermişti. Açılan dava kapsamında, tutuklu sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis, subay ve astsubaylar hakkında görevi ihmal, diğer tutuksuz sanık erbaş ve erler hakkında da diğer bazı tutuklu ve hükümlülere işkence yaptıkları iddiasıyla 3 ve 12 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.