Isınma amaçlı yakılan sobalardan dolayı zehirlenerek hayatını kaybederken, bir çok kişi de ölümün eşiğinden dönüyor.
Abone olUzmanlar, alınacak bir dizi önlemle soba zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini ifade ediyor.
Uyarılara rağmen kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba ile ocak gibi ısınma sistemlerinin yol açtığı ölümlerin önü alınamıyor. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Her yıl onlarca kişi, bilinçsizlik yüzünden hayata veda ediyor. Son üç günde, Sakarya ve Balıkesir'de 3 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesi konuyu gündeme getirdi.
Renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olan karbonmonoksit vücuda solunum yoluyla giriyor, doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden oluyor. Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşan karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geliyor. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa sürede müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor.
Zehirlenmemek için alınacak tedbirleri açıklayan uzmanlar, sobanın ve kombinin kurulu bulunduğu odada yatılmaması uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, hayat kurtaracak önlemleri şöyle sıralıyor: "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğuna bakın. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür almayın. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edin. Sönmekte olan sobaya, asla tutuşması güç yakıtlar koymayın. Yakıtı yavaş yavaş ilave edin, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koymayın. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken, yakıtın üstten yanmasını sağlayın. Alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakmayın. Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka sobayı söndürün. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığını sağlayın. Sobanın bulunduğu yeri sürekli havalandırın. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olmasını sağlayın. Mutlaka baca şapkası takın."