BIST 9.972
DOLAR 35,35
EURO 36,67
ALTIN 3.015,82
HABER /  GÜNCEL

Işıkara 12 deprem bölgesi için uyardı!

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de büyük deprem beklenen 12 bölgeyi açıkladı. İşte o bölgeler..

Abone ol

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de büyük deprem beklenen 12 bölgeyi açıkladı
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul, Balıkesir ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'de büyük deprem beklenen 12 bölge olduğunu söyledi. Işıkara, vatandaşları depremle yaşamak için sağlam binalarda oturmaya ve bilinçlenmeye çağırdı.

DİRİ FAYLAR
Balıkesir'de Türk Kızılayı'nın 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı'nı başlatan "deprem dede" Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de 12 bölgeyi kapsayan 'Diri Fay Haritası'nı açıkladı, vatandaşları depreme karşı hazır olmaya çağırdı. Marmara, Saroz Körfezi, Balıkesir, İzmir, Hatay, Kahramanmaş, Elazığ, Yedisu fayı olarak bilinen Erzincan'ın güneydoğusu, Tokat, Çankırı ve Gemlik'te büyük depremler beklediğini ve bununla ilgili haritayı ilk kez açıklayan Işıkara, "Bu bölgelerde büyük deprem olma ihtimali oldukça yüksek. Vatandaşlarımız oturdukları binaları 'başımızı sokacak bir ev olsun' diyerek seçmemeli. Oturduğumuz binalar sağlam mı değil mi ona dikkat etmeliyiz. Başta depremler olmak üzere afetler bizim kaderimiz olmamalı" dedi.

"KRİZİN BAŞLANGICI 17 AĞUSTOS DEPREMİDİR"
Depremlerde ekonomik kayıpların da oldukça ağır olduğuna dikkat çeken Işıkara şöyle devam etti:

"Yalnızca 17 Ağustos depreminin Türkiye'ye maliyeti 24 milyar dolar. O dönem rahmetli Başbakanımızın da danışmanlığını yapıyordum. Kemal Derviş Bey bunu söylemişti. 24 milyar dolar az bir para değil. 2001'de girdiğimiz ekonomik krizin başlangıç noktası 17 Ağustos'tur. Bize bu kadar pahalıya mal olan doğal afetler artık kader olmamalı, bunun üzerine gitmemiz gerekir. Afet yönetimine baktığımız zaman afet yönetimindeki en önemli adım risk azaltmak ve hazır olma kavramlarını içerir. Risk ve hazır olma kavramları da eğitimden geçer. Biz 13 Ocak 2007'de başlattığımız bu projeyle İstanbul'u pilot bölge aldık şimdi 45 ile yayılıyor. Öğretmenleri, din adamlarını, muhtarları ve toplum destekli polisleri organize ediyoruz. Eğitimi mahalle düzeyine kadar indiriyoruz. Ankara'da eğitmen eğitimi olacak. Eğitmenler Balıkesir'deki öğretmenleri, öğretmenler çocukları, çocuklar da velileri aydınlatacak. Bu uzun bir soluk isteyen maraton. California'da, Japonya'da yaşayan insan gibi biz de öyle afetlerden zarar görmeyen bir ülke olmalıyız."

"GEMLİK DEPREMİNİ, GÖLCÜK DEPREMİ GİBİ HİSSEDECEĞİZ"

Balıkesir'de 1898'den bu yana büyük bir deprem yaşanmadığını bildiren Işıkara, "Savaştepe ilçesi kıpır kıpır. Küçük küçük depremlerin yoğunlaştığı bir yer. Bilim dünyası bunları tartışıyor, küçük küçük depremlerin kümeleştiği yer büyük bir depremin yeri olabiliyor. Balıkesir'i etkileyecek potansiyel kaynak orası. Bizim artık gerçekleri bilmemiz ve gerçeklere hazır olmamız gerekiyor. Hep bunu anlatmaya çalışıyoruz, önlem alınmalı. Savaştepe'de deprem fırtınasının alevlenip bitmesi çok iyi. İstanbul'u etkileyecek 2 potansiyel yer var. Bir tanesi Gemlik. Gemlik'te olacak depremi biz İstanbul'da yaşayanlar Gölcük depremi gibi hissedeceğiz şiddetli sarsılacağız, yaşamayacağız. Adaların güneybatısındaki depremi İstanbul yaşayacak ve bu deprem çok etkili olacak. Özellikle Avrupa yakası bu depremden çok etkilenecek. İstanbul da bu gerçeği bilmek durumunda. 1894'den bu yana İstanbul'da bir deprem yok" diye konuştu. Işıkara, Vali Yılmaz Arslan'ı ziyaretinin ardından ilçe kaymakamları ve kamu kuruluşlarının yöneticilerine ?Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı' hakkında bilgi verdi.