İşte Koşaner'in de konuşmasında açıkladığı, terörle mücadeledeki o hantal yapının tüm ayrıntıları deşifre oldu
Abone olTürkiye yaklaşık 30 yıldır PKK terörüyle mücadele ediyor. Geride kalan sürede binlerce şehit verildi, her gün de yeni şehit haberleri geliyor.
Kamuoyu bir yandan terörle mücadelede nerede hata yaptığımızı tartışırken bir yandan da PKK terörünün nasıl bitirileceği sorusuna cevap arıyor. İşte bu noktada istifa eden eski Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in internete düşen ses kayıtlarındaki itiraflar bu sorunun yanıtlarını bulmaya ışık tutuyor.
İşte TSK'daki o hantal yapının kendini gösterdiği o alanlar...
GÖREV İÇİN İKİ SAAT BEKLE
TSK'daki teşkilatlanma harp silah araçlarının etkin kullanılması bakımından büyük sorun. Çünkü tespit edilen teröristlere yönelik operasyon izni için 7 basamaklı sistem var. Bu zincir ancak iki saatte sonuçlanabiliyor...
1) İnsansız hava araçları yani Heron'lar, yerde bir hedef tespit ettiğinde süreç başlıyor. Bu hedefin terörist olduğunu anlayan izlememerkezi 2. Ordu (Malatya) Karargahı'na haber veriyor.
2) Eğer uçak talebi olursa bunu 'gereği için' Genelkurmay Başkanlığı'na ve hazırlık yapılabilmesi için de 'bilgi olarak' 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'na (Diyarbakır) gönderiyor.
3) Genelkurmay Başkanlığı'nda Harekât Başkanı 2. Başkana, 2. başkan da Genelkurmay Başkanı'na uçak kullanılabilmesi için arza çıkıyor.
4) Aynı anda konu 2. Kuvvet Komutanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bildiriyor ve Genelkurmay'ın emri bekleniyor.
5) Genelkurmay Karargâhı'ndaki yetkili, durumu 'vur emri' için Genelkurmay Başkanı'na bildiriyor.
6) Genelkurmay Başkanı onay verdiği an uçak kalkıyor. Dolayısıyla karar sürecinin tıkanıklığı Genelkurmay Başkanlığı'nda karar almada yaşanıyor. İstek-destek sürecinde talepmakamı olan 2. Ordu talebi Hava Kuvvetleri'nden değil Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapıyor, Genelkurmay Başkanlığı'nın Hava Kuvvetleri'ne emir vermesi bekleniyor.
7) Taktik seviyede ise baskına uğrayan veya çatışmaya giren birlik kendi süreçleri uzun olduğundan doğrudan Batman'daki İHA filosunu arayıp talepte bulunuyorlar. Batman İHA'yı 2. Kuvvet'in izni ile çatışma bölgesine göndermek istiyor ancak çatışan birliğin talebi henüz 2. Ordu'ya ulaşmadığından 2. Ordu İHA'nın kendi istediği bölge dışına çıkmasına müsaade etmiyor. Dolayısıyla Işık Koşaner'in ses kaydında bahsettiği 'olaylara geçmüdahale ediyoruz' durumu gerçekleşiyor.
TERÖRİST ÇOKTAN KAÇMIŞ OLUYOR
Yedi basamaklı bu sistem, ortalama 2 saatte sonuçlanabiliyor. Arazide yürüyen bir terörist 2 saat sonra konumunu, pozisyonun değiştirmiş oluyor ve hedeflemede problemler yaşanıyor. Yani görüntüsünü tespit ettiğimiz teröristlerimevcut teşkilat yapısından dolayı vuramıyoruz. İhtiyaç birmakama ait, o ihtiyacı karşılayacak imkanlar da başka birmakama. İhtiyaçmakamı ile hava imkanını kullanacakmakamın aynı olması gerekiyor.
13 İHA'DAN SADECE 1'İNİ UÇURABİLİYORUZ
Şu anda Türkiye'nin elinde 13 İnsansız Hava Aracı yani Heron bulunuyor. TSK'nın envanterindeki 10 adet operatif İHA (Heron-Gözcü), Hava Kuvvetleri'nin sorumluluğunda bulunuyor. 3 adet Taktik İHA (Raket) Kara Kuvvetlerinin sorumluluğunda. Ayrıca her gün bir adet Predatör de ABD ile istihbarat paylaşımı kapsamında Irak'ın kuzeyinde uçuyor ve edilen görüntüler Genelkurmay'a iletiliyor.
Hava Kuvvetleri'nin elinde 10 adet Gözcü olmasına rağmen şu anda 10 İHA'dan 5 tanesi faal. Yer sistemleri ise Batman, Gürvil ve Yüksekova'da kurulu. Aynı anda havada 3 tane tutabilmek mümkün ancak lojistik nedenlerle en fazla 2'si havada kalabiliyor.
İSRAİL'E GİTMELERİ GEREKİYOR
Bugün'ün haberine göre, gözcüler, 600 saat uçtuktan sonra motorlarının bakım zamanı geliyor. Bir uçak günde 24 saat esasına göre sürekli uçtuğunda 25 gün sonra motorunun İsrail'e bakıma gitmesi gerekiyor. Ortalama 10 uçağın 4 tanesi motor bakımına girdiği için kullanılamıyor. Bakım süresi ortalama 4 ay sürerken, İsrail yaşanan gerilimler nedeniyle bu süreyi sürekli maksimum düzeyde kullanıyor.
UÇAKLAR KULLANILAMAZ HALE GELDİ
Kalan 6 İHA'nın uçuş sürelerinin 25 gün gibi kısa zaman diliminde dolmaması ve bakıma gidenlerin dönebilmesi için sadece tek İHA havada tutuluyor ve sürekli değiştiriliyor. Günde sadece bir adet İHA'nın uçurulması na devam edilse bile Ocak 2012'de uçaklar kullanılamaz hale gelecek. Bu da çok ciddi bir kriz demek. Bu tehlike nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı ağustos ayında bir emir yayınlayarak uçak motorlarında ve yer kontrol istasyonlannda meydana gelen arızalar nedeniyle İsrail firmasının da (İUP) tavsiyesiyle Gözcü uçuşlarının bir süre durdurulması kararını aldı.
Sorunun çözümüne yönelik ilk seçenek İsrail firmasıyla motor bakım sürecini kısaltmaya yönelik tedbirlerin geliştirilmesi gündemde. Ancak son günlerde tırmanan kriz nedeniyle bu seçenek giderek zayıflıyor. Bu olmadığı takdirde motor bakım veya üretim faaliyetinin milli imkanlar ile karşılanması ve sürecin kısaltılması öngörülüyor.
KAZA YAPTI
Fakat bu yöntemin de zaman açısından uzun süreceği tartışmasız. Kara Kuvvetleri'nin elinde ise 'Raket' tabir edilen 3 adet İHA var. Bunlardan birisi geçtiğimiz ay kaza geçirdi ve kanadı parçalandı. Uçuşlar ağustos başından bu yana durdu. Bu konudaki bir diğer handikap 'Raketlerin uçurulduğu alanla ilgili.
Kara Kuvvetleri raketleri uçabildiği dönemde, daha çok 3'üncü Ordu Komutanlığı'nın bölgesinde kullanıyor. Yani 2. Ordu alanında bir katkısı olmuyor...