Işığı yansıtmayan siyah gezegen keşfedildi
KANADA McGill Üniversitesi’nden Taylor Bell önderliğindeki gökbilimciler, Hubble Uzay teleskobu sayesinde keşfettikleri ve WASP-12b kod adı verdikleri Güneş sisteminin dışındaki gezegenin siyah bir gaz devi olduğunu belirledi.
Abone olKANADA McGill Üniversitesi’nden Taylor Bell önderliğindeki gökbilimciler, Hubble Uzay teleskobu sayesinde keşfettikleri ve WASP-12b kod adı verdikleri Güneş sisteminin dışındaki gezegenin siyah bir gaz devi olduğunu belirledi.
WASP-12b Dünya’dan bin 400 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den neredeyse iki kat büyük. Etrafında döndüğü yıldıza çok yakı olması nedeniyle kara gezegenin yıldızının etrafında 1 yıllık döngüsünü tamamlaması, Dünya’nın 1 günlük hareketine eşit. Bu kısa mesafe ve hızlı hareket sebebiyle gezegen yüzeyinin 2600 dereceye kadar ısındığı tahmin ediliyor. Işığı emen şeyin ise simsiyah atmosferindeki maddeler olduğu düşünülüyor.
IŞIĞIN YÜZDE 94'ÜNÜ EMİYOR AMA IŞIK YOK
Araştırmacılar, gaz devinin atmosferine gelen ışığın yüzde 94’ünü emdiğini tespit etti. Uzmanlara göre bu türden gezegenler genel olarak üzerlerine gelen radyasyonun yüzde 40’ını emiyor. Bilim insanları, gezegenin yansıttığı ve ‘albedo’ denilen ışık miktarını ölçmeyi başardılar. Sonuçlar yansıtılan ışığın inanılmaz derecede düşük olduğu ortaya çıktı.
Aynı zamanda gezegenin tam siyah olmadığı, yüksek ısıdan dolayı eriyen metale benzer bir şekilde etrafına kırmızı renk saçtığı belirlendi.