Bakan Taner Yıldız, Irak’ın en büyük rafinerisi olan Beyci’nin, IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından Irak’ın petrol ürünlerine ihtiyaç duyduğ...
Abone olBakan Taner Yıldız, Irak’ın en büyük rafinerisi olan Beyci’nin, IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından Irak’ın petrol ürünlerine ihtiyaç duyduğunu, Türkiye’den sevk edilen petrol ürünlerine yeni katkılar yapılıp yapılmayacağını Habur Sınır Kapsının fiziki şartlarına göre değerlendireceklerini söyledi.
Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’taki durumun enerji sektörü üzerine etkilerini değerlendirdi. Irak’ın en büyük rafinerisi konumundaki Beyci’de üretimin durmasının ardından Türkiye’den yeni sevkıyatlar olabileceğini ifade eden Yıldız, “Beyci rafinerisi üretim yapmadığı için petrol ürünleri sevkıyatına ihtiyaç hissediyorlar. Fakat Türkiye’nin Habur Sınır Kapısındaki fiziki şartlar belli bir kapasitenin üstüne çıkmaya mani. O yüzden şu ana kadar Türkiye’den sevk edilen petrol ürünlerine yeni katkılar yapılıp yapılmayacağını talep olması durumunda değerlendireceğiz. Ama fiziki şartların bunda son derece önemli olduğunu söylemem lazım. Ham petrolü şu anda o rafineriye sevk etmiyorlar. Dolayısıyla üretim de yapılmıyor. Oradaki istikrar sağlanana kadar da zannediyorum orada üretim yapmak pek mümkün olmayacak. Benzin, mazot ve dizel ihtiyaçlarını karşılamak için de bizden şu anda bir kısım sevkiyatlar var ama bunu daha da yükseltecek bir yapıya fiziken girebilir miyiz, bakacağız” dedi.
DANIEL YERGIN
Taner Yıldız’la görüşme gerçekleştiren Pulitzer ödüllü petrol uzmanı Daniel Yergin ise Irak’taki son gelişmelerin küresel petrol piyasalarını endişelendirdiğini söyledi. Yergin, “Çünkü biz aslında Irak’ın dünya enerji piyasasının istikrarına katkı sağlayacağını beklerken son zamanlarda gelişen bu belirsizlikler hepimizi endişelendiriyor. Dünya piyasasında şu anda bir petrol sıkıntısı söz konusu değil. Ancak Irak’taki gibi durumlar ortaya çıktığı zaman bu tip olaylar piyasayı etkiliyor. Üretim yapılan bloklar son gelişmelerin yaşandığı bölgeden yüzlerce kilometre uzakta. Dolayısıyla dünya piyasası hala yeteri kadar petrol alabiliyor” dedi.
(İHA)