BIST 9.874
DOLAR 35,07
EURO 36,66
ALTIN 2.954,99
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'den kaçan eşcinseller BM'ye yaşadıklarını anlattı

BM Güvenlik Konseyi'nin 70 yıllık tarihinde ilk defa düzenlenen LGBT konulu toplantıda, IŞİD'den kaçan eşcinseller yaşadıklarını anlattı.

Abone ol

Suriye'den kaçan eşcinsel Subhi Nahas, LGBT bireylerin yaşadıklarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında anlattı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilk defa düzenlediği LGBT hakları konulu toplantıda IŞİD'den kaçan Suriyeli ve Iraklı eşcinsellerin tanıklıklarını dinledi.

70 yıllık BM tarihinde ilk defa düzenlenen LGBT hakları odaklı toplantı dün gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Subhi Nahas adlı tanık, Suriye'deki memleketi İdlib'de eşcinsellerin binaların çatısından atıldıklarını ve halk tarafından alay edilerek taşlandıklarını söyledi.

Nahas, eşcinselleri taşlayanların arasında çocukların da bulunduğunu belirtti, "İnfazlar sırasında yüzlerce insan çocuklarıyla geliyor ve sanki düğüne gelmişçesine neşeyle gülüyorlardı" dedi.

Hükümetlere toplumsal cinsiyetleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle azınlık olan gruplara "güvenli bölge sağlamaları" çağrısında bulunan Nahas, Suriye'de 5. yılına giren savaşın sona erdirilmesi için de adım atılması gerektiğini söyledi.

Suriye'den kaçtıktan sonra şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir mülteci örgütünde çalışan Nahas'ın memleketi İdlib, Suriye hükümetinin kontrolündeydi, 2012'de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi tarafından ele geçirildi ve ardından 2014'te IŞİD tarafından işgal edildi. Ancak LGBT bireyler her üç yönetimde de cezalandırıldı ve kötü muameleye tabi tutuldu.

'IŞİD Orta Doğu'daki homofobiden istifade ediyor'

Subhi Nahas ile Samantha Power

Toplantıda dinlenen bir diğer tanığın ise "Adnan" takma ismini kullanan bir Iraklı olduğu belirtildi. Orta Doğu'da bilinmeyen bir yerden toplantıya telefonla bağlanan Adnan, "Eşcinsel erkeklerin hepsini yakalamaya çalışıyorlar. Bu domino etkisi yaratıyor. Çünkü birini yakalasalar, diğerleri de ortaya çıkacak" dedi.

Adnan IŞİD'in Orta Doğu'da çok yaygın olan homofobiden istifade ettiğini belirterek, "Benim toplumumda eşcinsellik, ölümü hak etmek demektir. Bu yüzden IŞİD eşcinselleri öldürdüğünde çoğu insan mutlu oluyor, IŞİD de bundan fayda sağlıyor" şeklinde konuştu.

Görüşmede söz alan Uluslararası Gay ve Lezbiyen Hakları Komisyonu yöneticisi Jessica Stern, IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) bugüne kadar 30 eşcinseli öldürdüğü yönündeki beyanlarını hatırlattı. Örgüt en az yedi eşcinselin öldürülme görüntülerini "propaganda aracı" olarak internette yayınlamıştı.

ABD BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM ve Şili'nin birlikte düzenlediği bu toplantıyı "zamanı çoktan gelmiş" ve "tarihi" olarak niteledi; "Lezbiyen, gay, biseksüel ve trans bireylerin haklarının yaygınlaştırıldığına dair bir işaret olduğunu" kaydetti.

Tüm Birleşmiş Milletler üyelerine açık olan toplantıya Çin, Malezya, Nijerya ve Rusya temsilci gönderdi ancak bir yorumda bulunmadı. Geçici Güvenlik Konseyi üyeleri Angola ve Çad ise toplantıya temsilci göndermediler.