IŞİD son durum haberlerine göre, İslam Devleti kurma hedefi güden örgüt Musul'u berbat hale getirdi; halk perişan durumda, içecek su bile bulamıyor...
Abone olIŞİD son dakika haberlerine göre, sözde İslam Devleti kurma iddiasında olan örgüt Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak ve Suriye’de kurma iddiasında olduğu bölgelerde durum gitgide kötüye gidiyor.
Washington Post gazetesi, IŞİD’in Suriye’de başkent ilan ettiği Rakka ve kontrolü geçen yaz ele geçirdiği Musul’da halkın çektiği ekonomik sıkıntıları ele aldı.
İLAÇ SIKINTISI YAŞANIYOR
Habere göre, IŞİD’in Müslümanlar için model yönetim iddiası çöküyor; zira kamusal hizmetler verilemiyor, fiyatlar tavan yapmış durumda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor.
TEMİZ İÇME SUYU BİLE ZOR BULUNUYOR
Hatta, bir zamanlar Irak’ın en refah içindeki kentlerinden biri olan Musul’da artık temiz içme suyu bile zor bulunuyor.
İşte o haberden çarpıcı kısımlar:
OKULLAR ÇALIŞMIYOR, DOKTOR AZALDI, HASTALIKLAR ARTTI
IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde yaşayanlara göre, örgütün işleyen hükümet kurumları ve yardım dağıtımlarına ilişkin videoları gerçeği yansıtmıyor. Okullar çalışmıyor, doktor sayısı azaldı ve hastalıklar artıyor.
SARILIK YAYILDI, UN KITLIĞI VAR!
Bir gazeteciye göre, Musul’da klor stokları tükendiği için su içilemez hale geldi. Kentte sarılık yayılıyor, un kıtlığı da çekiliyor. Gazeteci, ”Kentte hayat neredeyse tamamen öldü; devasa bir hapishanede yaşıyor gibiyiz’‘ ifadelerini kullandı.
ÇÖPLER TOPLANMIYOR
Rakka’da elektrik ve su günde sadece üç-dört saat verilebiliyor. Kentte çöp toplanmazken, yoksullar da çöp toplamaya başladı. Gizlice çekilen videolar, çaresiz kadın ve erkeklerin gıda yardımı sırasında feryat ederek birbiriyle yarışıyor. Bu sırada örgütün internete yüklediği fotoğraflarda, yabancı militanlar zengin sofralarda karınlarını doyururken görülüyor.
İddiaya göre, ABD öncülüğündeki koalisyonun saldırıları militanların moralini de bozmuş durumda. Buna kanıt olarak, ay başında Rakka’da ‘kaytaran‘ militanlara cepheye dönme çağrısı yapan broşürler dağıtılması ve bu kişileri bulmak için ev ev gezen bir polis gücü oluşturulması gösteriliyor.
IŞİD'E YİNE DE KİMSE İSYAN EDEMİYOR
Washington Post, bu sıkıntıların bir isyana yol açmasının beklenmemesi gerektiğinin de altını çizdi. Zira gazeteye konuşanlar, IŞİD’in ağır cezalarının ve bir alternatif olmamasının halkı çok korkuttuğunu yazdı.
Yine IŞİD’in kontrolündeki Deyrül Zor’da yaşayan bir aktivist, ”IŞİD her şeyi kontrolü edebilen ve herkesi yenilgiye uğratabilen yenilmez bir canavar değil. İyi örgütlendiği ve idari bir varlık oluşturduğu fikri sadece imaj” dedi.
"MUSUL RAKKA'DAN ÇOK DAHA İYİ DURUMDA"
Rakkalı bir Suriyeli işadamı, ziyaret ettiği Musul’da Washington Post’a konuştu; Musul’un Rakka’dan çok daha iyi olduğunu savundu.
Haberde, uluslararası koalisyonun da altyapıya düzenlenen saldırılarla örgütün devlet olma iddiasını sekteye uğrattığı belirtildi.
IŞİD'İN KATI KURALLARI"
Washington Post, Suriye’de bazılarının IŞİD’i Esad’a tercih ettiğini yazsa da, örgütün şu katı kurallarıyla korku saldığını da yazdı:
* Namaz saaatinde, günde beş defa dükkanları kapatma zorunluluğu;
* Sigara içenlere üç gün hapis cezası;
* Hırsızlık, zina ve muhalefete halkın önünde idam cezası;
* Eşcinseller için yeni getirilern, yüksek bir binadan atılarak idam cezası.
NAMAZ VAKTİ ÇALIŞANLARA KIRBAÇ CEZASI
* Gazeteye göre, ironik biçimde, bu katı kurallar hizmet verilmesini de engelliyor. Deyrül Zor’da hükümet bombardımanı nedeniyle zarar gören kabloları hızla tamir etmeye çalışan yetkililer, namaz vaktinde çalıştıkları için kırbaç cezasına çarptırılmış. Kentteki dört sahra hastanesinden birinde, bir toplantıda üç kişi sigara içti diye bütün personal tutuklanmış.