BIST 9.953
DOLAR 35,35
EURO 36,50
ALTIN 3.037,86
HABER /  GÜNCEL

IŞİD operasyonu için 8 maddelik plan

IŞİD operasyonunun ardından hükümetin ve ABD'nin, 8 maddelik 'IŞİD'le mücadele planı'nın ayrıntıları ortaya çıktı.

Abone ol

Dün suriye sınırında TSK tarafından IŞİD'e yapılan operasyonun ardından hükümet, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 'gizli' kararla, terörle mücadele kapsamında IŞİD'e karşı nasıl bir karşılık verme politikası güdüleceği ve nasıl mücadele edileceğine ilişkin karar aldı.  Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre; Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla birlikte, saldırılar kimden gelirse gelsin her türlü tehdide anında karşılık verilecek. ABD'yle ortak operasyonlar ve üslerin kullanımına ilişkin mutabakat sağlanacak.

ARINÇ "DETAYLARINI AÇIKLAYAMAM" DEMİŞTİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütleriyle mücadele stratejisi için "Resmi Gazete'de yayımlanmayacak, bu yüzden detaylarını açıklayamam. ABD ile niteliğini tam olarak ifade edemeyeceğim uzlaşma sağlandı, karar imzaya açıldı" demişti. Habertürk, planın detaylarını şöyle sıraladı:

SİVİL ŞEMSİYESİ

ABD ile uzlaşılan mücadele konsepti, sivilleri koruyan bir 'şemsiye' altında olacak. İncirlik'in kullanılması; güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgeyle birlikte değerlendiriliyor. ABD uçaklarının ikmali, acil inişleri için faydalanılan İncirlik, aktif kullanılacak. Operasyonlarda ABD'nin de Türkiye'nin yanında yer alması, Türkiye'yi rahatlatacak. Sivillerin güvenliğini sağlama Türkiye'nin temel gerekçesi olacak.

GÜVENLİ BÖLGELER

İlan edilecek güvenli bölgelere; PYD, IŞİD ya da başka bir örgüt girerse, düşmanca tavır sergilerse cezalandırılacak. Önce ateş altına alınacak, devam ederse TSK devreye girecek.

f16-isid-suriye-tsk.20150724105753.jpg

HAVA OPERASYONU

Türkiye'ye göç edenlerin yaşam alanlarına dönmesi için ABD ve Türkiye birlikte çalışacak. Tehdit, ister PKK, ister IŞİD, ister Esad rejiminden gelsin, Türkiye tek taraflı hava operasyonu yapabilecek. Tehdidin demografik yapıyı değiştirecek şekilde bölgelerin işgaline varması durumunda TSK kara unsurları kullanılabilecek. Fırat'ın batısında demografik yapının değiştirilmesine izin verilmeyecek. Halep-Türkiye koridoru açık tutulacak.

isidle-mucadele-plani.jpg 

TÜM ÜSLER

Türkiye, askeri her önlemi alacak. Diyarbakır, Malatya üsleri kullanılacak.

ANGAJMAN KURALLARI

Türkiye'nin yürürlükteki angajman kuralları hiç kimseye karşı esnetilmeden geniş şekilde uygulanacak.

OPERASYON EMRİ

Çözüm sürecinde geri plana itilen güvenlik konusu, son MGK'da alınan karar ve sonrasında Bakanlar Kurulu kararıyla öne çıktı. Terör örgütü PKK'ya operasyon yapılması konusunda birimlere direktifler verildi. İçeride ve gerekirse Irak'ın kuzeyine operasyon da bu kapsamda.

IŞİD'E KARŞI YAKIN İŞ BİRLİĞİ

IŞİD'le mücadelede TSK, Emniyet ve gümrük ekiplerinin daha yakın iş birliğine gitmeleri sağlanacak. TSK'nın yakaladığı IŞİD militanlarının sadece silahlı olanı tutuklanıp diğerleri serbest kalabiliyor. Gümrük kapılarına asker müdahale edemiyor.

ENTEGRE SINIR GÜVENLİĞİ

5 yıllık projenin hızlandırılması kararı alındı. Beton duvar, zeplin, sabit kameralar-gözler yerleştirilip sınır geçişlerinin kontrol edilmesi amaçlanıyor.

IŞİD'E KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

-Suriye'deki terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı terörist savaşçıların yakalanması için gümrük kapılarında ve ülke içinde ulaşım merkezlerinde Emniyet İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık şubelerinin ortak çalışmasıyla Risk Analiz Birimleri kuruldu.

- Şüpheli 3 binden fazla yabancı ülke vatandaşı Risk Analiz Birimleri'nce sorgulandı. Bin kadarına giriş izni verilmezken, ülke içinde tespit edilen 300'den fazla kişi sınır dışı edildi.

- 108 ülkeden 16 bin kişinin ülkeye girişi yasaklandı.

- 83 ülkeden bin 600'den fazla şahıs, yabancı terörist savaşçı şüphesiyle Türk topraklarında yakalanarak sınır dışı edildi.