BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,80
ALTIN 2.970,00
HABER /  DÜNYA

'IŞİD Kobani’den çekilmeyi tartışıyor!'

Günlerdir kuşatma altında olan Kobani’ye ilk giren gazeteci olan Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Çetiner Çetin, IŞİD’in çekilmeyi kendi içinde tartıştığını söyledi.

Abone ol

Söz Bitmeden programına Yeni Şafak Gazetesi Muhabiri Çetiner Çetin konuk oldu. Elif Çakır’ın sunduğu 24’te yayınlanan programda Gazeteci Çetin, Kobani’deki savaşın perde arkasını anlattı.

Çetin Peşmerge’nin Kobani’ye geçişiyle ilgili de önemli detaylar paylaştı. Çetin; “Peşmerge’nin temel perspektifi oradaki YPG ve diğer savaşan grupları eğitmek. Cephenin biraz daha gerisinde duracak. Büyük ölçüde zaten beraber getirdikleri kartuşkalar, uçaksavarlar, roketler ve havan toplarını kullanacaklar. Bunlar birebir cephe savaşında kullanılan silahlar değil. Biraz daha cephenin gerisinde yapılacak olan savaşta kullanılacak silah. Bunun için 15 kişilik ekip nerelerden geçeceklerini hangi alanlarda yer alacaklarının bir keşfini yapacaklar ve koordinasyonu sağlayacaklar.” ifadelerini kullandı.

IŞİD KOBANİ’YE MİLİTAN TAKVİYESİ YAPABİLİYOR

Gazeteci Çetiner Çetin, Kobani’nin düşmemesi için yoğun bir çaba sarf edildiğini de belirtti. Çetin; “Türkiye’nin talebi ve beklentisi 1350 Özgür Suriye Ordusu’nun geçmesiydi. Biz Kobani ile ilgili bir şeyler konuştuğumuz zaman 1 saat içinde oradaki dengeler değişebiliyor. Türkiye’de konuşmadığımız bir konu IŞİD’in askeri kapasitesi. Kobani’nin sağ tarafında Telabyad’dan Batısında Cerablus, Güneyinde Rakka gibi çok önemli merkezleri elinde tutuyor IŞİD. Bu bölgelerden hem adam takviyesi hem de askeri lojistik takviyesi yapabiliyor. Bu onları biraz daha ön plana çıkarıyor. Hem Cerablus hem de Akçakale hattında IŞİD ile komşu durumdayız. Israrla Kobani düşerse komşu olacağız diye bir algı var. Kobani’nin düşmemesi için oldukça yoğun bir çaba sarf ediliyor. Türkiye ABD’nin pozisyonunda değil ki, burnunun dibinde savaş oluyor.” dedi.

IŞİD’İN STRATEJİSİ MÜRŞİDPINAR SINIR KAPISINI ALMAK

Kobani’de yaşanan savaş ile ilgili son durumu da anlatan Çetiner Çetin, her binaya çekilen bayrağın o bayrağı taşıyanların olmadığının altını çizdi. Çetin şunları kaydetti; “Kentin içinde savaş daraldı. Şehir savaşı başladı. Sokaklarda karşılıklı cepheler açılmış durumda. Biz kentin içinde dolaşırken binaların üzerindeki bayraklarla kimin hangi mahallede hangi caddede hakimiyetinin olduğunu görebiliyoruz. Zaman zaman şaşırtma da yapabiliyorlar. Örneğin YPG, IŞİD bayrağını binaya çekebiliyor. Aynısını IŞİD’te yapabiliyor. Uzaktan baktığımız zaman bayrağın olduğu yerin o bayrağı taşıyanların olduğunu sanıyoruz. Ama pek öyle değil. Şehrin içinde sokak savaşı var. Herkes kendi alanını oluşturmaya çalışıyor. Savaş alanı daraldığı için içeriye çok fazla adam sokmak, çok fazla risk almak demek. Kobani’de IŞİD Mürşidpınar sınır kapısına 700 metre yaklaşmış durumda. IŞİD’in stratejisi Mürşidpınar sınır kapısını da almak. O sınır kapısını alırsa YPG ve Özgür Suriye ordusu içeride bir çember içinde kalacak. Bu savaş bu nedenle çok daha uzun sürecektir.”

301020141729030629147_2.jpg

IŞİD BİR ÜST AKIL TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Programda IŞİD ile ilgili çarpıcı bilgiler veren Gazeteci Çetiner Çetin, örgütün 11 ayrı dilde internet sitesi olduğunu ifade etti. Çetin; “IŞİD İslam devleti modelini uyguluyor. Savaş bakanlığı, İletişim Bakanlığı ve enformasyon bakanlığı gibi bakanlıklar oluşturmuş durumda. Kendi bünyesinde 11 ayrı dilde internet sitesi var. 4 ayrı dilde youtube’dan yayın yapıyor. Dolayısıyla medyayı kullanma gücü de küçümsenmeyecek kadar büyük. IŞİD’in bir üst akıl tarafından yönetildiğini unutmamak gerekir.” şeklinde konuştu.

HER GÜN KOBANİ’YE 2 TIR İNSANİ YARDIM GİDİYOR

Türkiye’nin Kobani’ye yardım etmiyor eleştirisinin haksız olduğunu belirten Çetiner Çetin, her gün Kobani’ye 2 TIR insani yardım gittiğini söyledi. Çetiner Çetin şu ifadeleri kullandı: “Mürşidpınar sınır kapısında 5 dakika durursanız şaşırırsınız. Çünkü her 5 dakikada bir havan topu düşüyor. Sınırda görev yapan personelin güvenliği de tehdit altında. Ama her şeye rağmen o sınırın güvenliğini sağlamak zorundalar. Her gün Kobani’ye 2 TIR insani yardım gidiyor. Dolayısıyla biz bunun PR’ını yapmakta yetersiz kaldık. Birçok yaralı YPG mensubu var ülkemizde tedavi ediliyor. Ayrıca 3 günde 192.000 Kobaniliyi kendi ülkemize kabul ettik. Ama bunun doğrusunu söylemek gerekirse PR’ını iyi yapamadık.“

‘IŞİD ÇOK FAZLA KAYIP VERİYOR’

IŞİD’in çok fazla kayıp vermeye başladığını söyleyen Gazeteci Çetiner Çetin, IŞİD’in Kobani’den mutlaka çıkartılacağını ifade etti. Çetin; “Evet!..  Kobani’den IŞİD çıkarılacaktır. IŞİD’in bulunduğu şartlar ona zorlayacak. Çünkü bir yandan Musul, bir yandan Bağdat’ta bir yandan Kobani’de kayıp vermeye onların da tahammülü olmayacaktır. Çekilmeyi de kendi aralarında tartışıyorlar. 2 milyon mülteci Türkiye’de yaşıyor. Bunlarında bir an önce kendi topraklarına geçişlerinin sağlanması lazım. Bizim ülkemizde sığınmacı statüsündeler. Mülteci konumuna dönüşebilmeleri için kendi topraklarına dönmeleri lazım.” dedi.

KONSOLOSLUK PERSONELİMİZİN REHİN ALINMASI SPONTAN GELİŞTİ

Musul Başkonsolosluğumuzun IŞİD tarafından rehin alınma sürecini de programda anlatan Yeni Şafak Gazetesi Muhabiri Çetiner Çetin, çok önemli bilgiler paylaştı. Çetin şunları kaydetti: “IŞİD militanları başkonsolosluğunun gittiğini düşünmüşler. Hiç yanından bile geçmemişler. Musul’da zaten başka konsolosluk yoktu. Başkonsolosumuz tahliye etmekte gecikmişti. Irak Ordusu’na bağlı 62.000 asker 4 saat içinde güvenliği bırakıp kaçıp gitmişti. Türkiye’nin kendi güvenlik biriminin dışında, ordunun ve polisin güvenliği sağlayamadığı bir ortamda tahliye mümkün olmamıştı. Bir IŞİD militanı bana, ‘Biz farkında değildik. Konsoloslukta görev yapan bir Türkmen’in yiyecek almak için dışarı çıkmasıyla konsolosluğun boşaltılmadığını fark ettik. O görevli arabanın arkasına ekmek su aldı. Konsolosluğa dönerken, nereye gidiyorsun diye sorduk’, Türkmen görevli de ‘konsolosluğa gidiyorum’ deyince arkasına takılıp, ‘hadi gidelim’ dedik’ şeklinde anlattı. Rehin alma olayı planlı değil tamamen spontan gerçekleşmiş.