Kuzey Kafkasya'da Rusya'ya karşı İslamcı militanların oluşturduğu Kafkasya Emirliği'nin biat etmesiyle, IŞİD Kafkas vilayetini ilan etti. Beş soruda IŞİD'in Kafkaslar'daki etkisi ve yeni 'Kafkas vilayeti'
Abone olIrak Şam İslam Devleti (IŞİD), Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki 'Kafkasya Emirliği'nin bağlılık yemini etmesi ardından 'Kafkas vilayetini' ilan etti.
Emirliğin kendisine biat ettiği bizzat IŞİD tarafından açıklandı.
IŞİD böylece Kuzey Kafkasya'daki İslamcı militanları örgüte kabul ettiğini ilk kez resmen açıklamış oldu.
İşte beş soruda Kafkasya Emirliği ve IŞİD'in yeni 'vilayeti'
Kafkasya Emirliği tam olarak ne açıklamıştı?
21 Haziran'da IŞİD, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kabardin-Balkar ve Karaçay-Çerkez bölgelerindeki cihatçılar adına, kimliği bilinmeyen bir militanın okuduğu ses kaydını yayınladı.
IŞİD ayrıca, Rusça yayın yapan kolu 'Furat' tarafından hazırlanan bir videoyu servise koydu. Videoda, 'Kafkasya Emirliği'nin Çeçenistan vilayetinin lideri Emir Hamza olarak tanınan İslamcı Çeçen lider Aslan Byutukayev'in IŞİD'e bağlılık yemini ettiği gösteriliyordu.
23 Haziran'da IŞİD aynı zamanda Ebu Muhammed El Kadari diye bilinen Rüstem Asildarov'un IŞİD'in yeni 'Kafkas vilayetinin yeni lideri' olduğunu bildiren bir açıklama yayınladı.
Kafkasya Emirliği nedir?
1990'lı yıllarda Rusya'ya karşı yürütülen Çeçen hareketinin uzantısı olan Kafkasya Emirliği 2007'de İslamcı Çeçen lider Dokka Umarov tarafından kuruldu.
Kafkasya Emirliği Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde 'egemenliğini' ilan etti, ancak hiçbir zaman fiilen bu toprakları kontrolu altına almadı.
Kafkasya Emirliği, El Kaide ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi, ancak daha çok Kafkaslarda Ruslara karşı eylemlere odaklandı.
IŞİD Kafkaslar'ı nasıl etkisi altına aldı?
IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi, 2014'ün ortalarında kendisini halife ilan ettikten sonra, Kafkaslar'dan gelen yüzlerce cihatçı Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarına katıldı ve çoğu Bağdadi'ye bağlılık yemini etti.
IŞİD'in en önde gelen komutanlarından biri, Çeçen asıllı Gürcü Tarhan Batıraşvili, ya da yaygın bilinen lakabıyla Ömer El Şişhani'ydi.
Kasım 2014'te o zamanlar Kafkasya Emirliği Dağıstan vilayetinin lideri olan Rüstem Asildarov IŞİD'e biat etti. Ardından emirlik içindeki bazı gruplar ve militanlar da bu örneği izledi. Bunların en önemlisi Kafkasya Emirliği'nin kurucusu Dokka Umarov'un yakın dostu olarak bilinen Aslan Byutukayev oldu.
IŞİD ile Kafkasya Emirliği arasındaki ilişkiler nasıldı?
Kafkasya Emirliği liderleri başlangıçta IŞİD'in bölgeye yayılmasına karşıydı. 2014 başlarından 2015'in Nisan ayında Rus kuvvetleri tarafından öldürülünceye kadar Kafkasya Emirliği'ne başkanlık eden Ali Ashab Kebekov IŞİD'e biat eden militanları eleştirdi ve El Bağdadi'nin kendisini halife ilan etmeye hakkı olmadığını söyledi.
Mayıs 2015'te IŞİD karşıtı Muhammed Süleymanov'un Kafkasya Emirliği'nin başına geçeceği söylense de bu yönde bir açıklama yapılmadı. Kafkasya Emirliği'ni destekleyen yayın organlarında IŞİD'in 'Kafkas vilayeti'ni ilan etmesiyle ilgili yorum yapılmadı.
Kafkasya Emirliği'nin bağlılık yemini ne anlama geliyor?
2010'da Moskova'daki metro saldırısı da dahil olmak üzere Kafkasya Emirliği'nin düzenlediği birçok eylem bulunuyor. Ancak grup, daha çok Rusya'nın askeri hedeflerine saldırılar düzenliyor.
Resmen küresel bir örgütün üyeleri oldukları için Kuzey Kafkasyalı cihatçıların artık daha zalim yöntemlere başvurabilecekleri düşünülüyor.
Kafkasya Emirliği'nin IŞİD'e biat etmesi, El Kaide'ye bağlı militanlar ile de çatışabilecekleri şeklinde yorumlara neden oluyor.