BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,78
ALTIN 2.969,01
HABER /  DÜNYA

IŞİD için kötü bir gündü! Darbe üstüne darbe!

Peşmerge ve YPG çok sayıda köyü IŞİD'den temizlerken Esad ise IŞİD için son tedarik hattı olan köprüyü havaya uçurdu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Peşmerge ve YPG ile bir çok mevzide çatışan IŞİD Irak ve Suriye'de çok sayıda cephede önemli darbeler yedi. YPG Til Hamis'e düzenlediği operasyonda 19 köyün IŞİD'den temizlendiğini duyururken Peşmerge ise Erbil'e 45 kilometre uzaklıktaki Hazır bölgesi ve çevresindeki köylerin, IŞİD'den kurtarılması için operasyon düzenledi. Diğer yandan IŞİD'in Suriye Deyr Ez-Zur bölgesindeki son tedarik hattı olan köprü Esad rejimi tarafından havaya uçuruldu.

YPG 19 KÖY'DEN IŞİD'İ ATTIĞINI DUYURDU!

Suriye'nin Kürt bölgesi olan Rojava'nın silahlı gücü YPG 3 gündür devam eden Til Hemis operasyonunun sonuçlarını açıkladı. operasyonda 19 köy ve 7 mezra'nın IŞİD'den temizlendiği açıklanırken 2’si emir 53 IŞİD'linin öldürüldüğü iddia edildi. IŞİD'lilere ait 8 cesedin ellerinde olduğunu duyuran YPG çok sayıda silah ve mühimmata el koyduğunu açıkladı.

HAZIR'DA IŞİD'E SERT DARBE

IŞİD militanlarıyla girilen çatışmalarda peşmergeler Hazır nahiyesine bağlı Hasanşan, Sevdinan, Yukarı Mendubeyi, Aşağı Mendubeyi ve Küçük Aşkalayi köylerini ele geçirdi. Çatışmalar nedeniyle bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralı peşmergeler şehir merkezindeki hastanelere getirildi. Peşmerge eşzamanlı olarak Musul'a yakın Bartella ve Başika bölgesinde de IŞİD üyeleriyle de çatışmalara girdi.

PEŞMERGE'DEN MUSUL'A BÜYÜK ASKERİ SEVKİYAT

IŞİD ARTIK FIRAT'IN DİĞER YAKASINA YÜZMEK ZORUNDA!

Suriye'nin doğusundaki Deyr Ez-Zur'un son köprüsü şiddetli bir patlama sonucu yıkıldı. Burası, kentin yarısını denetiminde bulunduran insanlık düşmanı örgüt IŞİD'in son tedarik hattıydı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin bildirdiğine göre Pazartesi sabahı Deyr Ez-Zur'da meydana gelen bir patlamada "Siyasi Köprü" de yıkıldı. Gözlemevi, bu patlamanın rejim tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor.  Bu köprü, Fırat Nehri üzerindeki dört köprüden biriydi. Diğer üç köprü, son üç yıllık savaşta yıkılmıştı.

Irak sınırı yakınında bulunan Deyr Ez-Zur, Fırat Nehri'nin iki yakası arasında yer alıyor. Kentin bir yarısı IŞİD'in elinde, diğer yarısı da rejimin elinde bulunuyor.  Irak ve Suriye'de etnik ve dini temizlik yaparak vahşi suçlar işleyen IŞİD, Temmuz ayında diğer silahlı grupları Deyr Ez-Zur'dan çıkarmıştı.
"Siyasi Köprü"nün yıkılması ile birlikte IŞİD kontrolündeki bölge kuşatma altına girmiş oldu. Gözlemevi'ne göre bu bölgedeki onbinlerce kişi mahsur kalmış durumda. Bölgeden gelen bilgilere göre siviller ve IŞİD üyelerinin bundan böyle küçük gemilerle sudan geçmeleri gerekecek.
 
   


Öte yandan peşmergeleri taşıyan ve yüzlerce araçtan oluşan askeri konvoy, Musul'a yakın çatışma bölgelerine yönlendirildi.

Özellikle Sidar Barzani'ye bağlı güçlerin tank, obüs topları, uçaksavar, biksi gibi ağır silahlarla bölgeye sevk edilmesi dikkat çekti.

Konvoyda bulunan bazı peşmergeler, "Bize net bir açıklama yapılmadı. Ama Musul'a yönelik bir operasyon yapılabilir. Hazır, Bartella ve Başika bölgesinde çatışmalar yaşanıyor. Bizler de oradaki güçlerimize destek vermek için gidiyoruz" dedi.

BATI'NIN SİLAHLARI PEŞMERGE'YE DAĞITILDI

Irak'ta Batı'nın IŞİD'e karşı desteklediği peşmerge güçlerine, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa'nın gönderdiği silahlar geçtiğimiz hafta dağıtılmıştı.

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir yazılı açıklamasında, silahları peşmerge birliklerine ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik kuvvetlerine dağıttıklarını söyledi.

"Gelen silahlar dağıtılmıyor" iddialarına da yanıt veren Seyyid Kadir, "Silahların gerekli yerlere dağıtıldığını değerli halkımıza arz etmek istiyorum. Şuna emin olun ki gelen ve dağıtılan silahların listeleri, Peşmerge Bakanlığı'nda kayıtlıdır. Bize yardımda bulunan bütün dost devletlerin, her türlü araştırma ve bilgilenme taleplerine açığız. Kimsenin şüphe duymasını gerektirecek bir durum yok. İddialar tamamen asılsızdır" dedi.

OBAMA'NIN IŞİD STRATEJİSİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı IŞİD'le mücadele stratejisi "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor.

Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.

TAARUZ NİTELİĞİNDEKİ İLK ADIM

ABD ordusuna bağlı savaş uçakları, 15 Eylül Pazartesi günü IŞİD'le mücadelede yeni strateji kapsamında genişletilmiş taarruz niteliğindeki ilk adımı atarak başkent Bağdat’ın güneybatısında saldırı düzenledi.

Saldırıda, IŞİD’in Iraklı güvenlik güçlerine ateş açtığı bir mevzinin yok edildiği belirtildi.
ABD ordusunun Irak’taki bundan önceki hava saldırıları, bu ülkedeki ABD vatandaşlarını ve çıkarlarını koruma, insani misyon ve Iraklı mültecilere yardım ile kritik altyapı tesislerinin güvenliğini sağlama amacı güdüyordu.