Isınma giderlerinde yüzde 40'a varan tasarruf için kışı beklemeyin. Kullanımı zorunlu hale gelen ısı pay ölçer sistemi ile faturalandırma her radyatörün tükettiği yakıt miktarına göre yapılıyor.
Abone olIsınma giderlerinin kışın en büyük derdiniz olmasını istemiyorsanız, yaz aylarından harekete geçmeye ne dersiniz?
Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılan ısı pay ölçer cihazlarını yaz aylarında taktırarak, gelecek kışı rahatça bekleyebilirsiniz. 2008 yılında Türkiye pazarına giren, dünyanın enerji verimliliği alanındaki lider şirketi Alman ista'nın Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, "Isı pay ölçer taktırarak ısınma giderlerinizi yüzde 40 azaltabilirsiniz" diyor.
Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?
Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılma zorunluluğu bulunan ısı pay ölçer sistemleri ile dairede bulunan her radyatörün tükettiği enerji miktarını saptamak mümkün. Kurulumu çok basit olan sistemde, herhangi bir tadilata gerek kalmadan küçük cihazlar radyatörlere monte ediliyor. Böylece faturalandırma, tüketilen enerjinin daire ya da metrekare başına bölünmesi yerine radyatörün kullanımına bağlı olarak gerçekleştiriyor. Konut sakinleri termostatik vanalar sayesinde odaların sıcaklıklarını istedikleri konuma ayarlayabiliyor. Kullanılmayan odalarda minimum seviyeye getirilen sıcaklık, faturaya enerji tasarrufu olarak yansıyor. Apartman sakinleri arasında şikayete ve tartışmaya neden olan sıcaklık sorunu da ortadan kalkıyor. Herkes evindeki ısı düzeyini kendi ayarlayabiliyor.
Tüketim, ista'nın geliştirdiği bir program sayesinde uzaktan okuma yoluyla belirleniyor. ista her ay, dairelerin aylık tüketim raporunu hazırlayarak site yönetimine gönderiyor. Site yönetimi de bu raporlara göre yakıt bedelini tahsil ediyor.
"Yazı değerlendirin!"
Soğuk kış günlerine hazırlık için adımların bugünden atılması gerektiğine işaret eden ista Türkiye Genel Müdürü Yavuztürk, "Apartmanınıza kurmak istediğiniz sistem için bizi 0216 474 22 22 numaralı telefondan arayabilirsiniz" diyor. Sistem maliyeti uzmanlar tarafından ücretsiz olarak yapılacak yerinde incelemenin ardından çıkarılıyor.