BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

İshal olmamak için önce hijyen

Yaz tatilinin bitimine kısa bir süre kala çocuklardaki ishal vakaları artarak sürüyor.<br/>Yaz aylarında ishal sıklığının çocuklarda arttığı...

Abone ol

Yaz tatilinin bitimine kısa bir süre kala çocuklardaki ishal vakaları artarak sürüyor.
Yaz aylarında ishal sıklığının çocuklarda arttığını belirten Yıldızlı Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Bayraktar Aydın, bunun en önemli nedeninin hijyene dikkat edilmeden tüketilen gıdalar ve içecekler olduğunu söyledi. Yazın çocuklarda en sık görülen hastalık veya rahatsızlıkların ishal, böcek ısırıkları, düşmeler özellikle deniz ve havuz mevsiminde kulak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, güneş yanıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu hatırlatan Aydın, tatilin sona ermesi ile bu hastalıkların oranlarında da düşüş olduğunu vurguladı.
Dr. Tuğba Bayraktar Aydın, “Genelde yenilen ya da içilen şeylerde ishale yol açacak mikropların bulunması ve özellikle hijyene dikkat edilmeden dışarıda tüketilen yemekler, meyve ve sebzelerin yeterince yıkanmaması, içme sularının yeterince temiz olmaması, göze sularının kullanılması, çocukların el hijyenine dikkat etmemesi ishalin en sık nedeni ve ishalde korkulan şey vücudun su ve tuz kaybetmesi ve bunun sonucunda dehidratasyon dediğimiz olayın gerçekleşerek böbrek fonksiyonlarının bozulmasıdır” dedi.

NE YAPMAMIZ GEREKİYOR ?
Aydın, ishal başladığında bol miktarda sıvı alınmasına dikkat etmek gerektiğinin altını çizerek, özellikle tuz kaybı da olduğundan mineral içeren içeceklerin tüketilmesi uygun yaş gruplarında önerildiğini ifade etti.
Küçük yaştaki çocuklarda yeterli mineral ve tuz içeren hazır karışımlar doktor tarafından tavsiye edilebileceğini vurgulayan Aydın, “Bebeklerde ishal olduğunda sık besleme ve temiz olduğundan emin olduğumuz su içirilmesi önerilir. Ancak şiddetli ishal, kusma, kanlı dışkılama, ateş, şiddetli karın ağrısı veya ciltte kuruma ağızda ve dudaklarda kuruma, gözlerde çöküklük, aşırı halsizlik gibi durumlarda mutlaka çocuk bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir” diye konuştu.

ÇOCUKLARDA DİĞER ŞİKAYETLER
Aydın, yaz aylarında en sık görülen şikâyetlerden başında sinek, böcek ısırıkları ve arı sokmaları geldiğini belirten Aydın, “sinek ve böcek ısırıkları için özellikle küçük yaştaki bebeklerin yataklarında sineklik kullanılması ve alerjisi olan çocuklarda aşırı derecede kızarıklık, şişme kaşıntı olan durumlarda doktorunuzun önereceği alerji ilaçları ya da kremler kullanılması gerekir” şeklinde konuştu.

GİRDİĞİMİZ HAVUZUN TEMİZ OLMASI ÖNEMLİ
Yeterli dezenfekte edilmemiş havuzların hastalığa davetiye çıkardığını ifade eden Aydın, “Özellikle yeterli dezenfekte edilmemiş havuzlarda yada temiz olmayan denize girişten sonra ishal, kulak iltihabı, kız çocuklarda daha sık olmak üzere idrar yolu enfeksiyonları havuzlarda daha sık olmak üzere göz iltihaplanmaları yaz aylarında sık yaşanır” ifadelerini kullandı.
Kulak enfeksiyonlarından korunmak için de havuza veya denize giren çocukların kulak tıpası kullanması, girilen havuzun yeterli bakımının yapıldığından emin olunması ve özellikle temiz olduğundan emin sahilde denize girilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, çocukta gözlerde akıntı, kızarıklık, yaşarma, kaşıntı olursa, göz enfeksiyonu, kulak ağrısında kulak iltihabı, ağrılı idrar yapma, sızı, kusma, ateş gibi bulgularda idrar yolu enfeksiyonu düşünerek doktorunuza başvurulmasının sağlık açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
(İHA)