BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşçilerin maaşlarından spor kulübüne aktarma

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Soma Spor Kulübü’ne, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından işçilerin maaşlarında kesintiye gidilerek para aktarıldığı iddiasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

Abone ol

Meclis Başkanlığı'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’de meydana gelen faciada 301 işçinin hayatını kaybetmesinden 40 gün sonra, gözler Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ile Soma Spor Kulübü arasındaki ilişkilere çevrildiğini ifade etti.

Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden emekçilerinin maaş bordrolarına yansıtıldığı üzere Soma Spor Kulubüne düzensiz kesintilerin gerçekleştirilmiş olması ve işçilerin 'Kesintiler için zorla bizlere kağıt imzalattılar' ifadelerinin basına yansıması akabinde, şirketin ödediği verginin, işçinin çalıştırılma oranı ile uyumsuz olduğunu gösterdiğini belirten Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

-Soma Spor Kulübü’ne, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından işçilerin maaşlarında kesintiye gidilerek, para aktarıldığı iddiası doğru mudur?

-Maden işçilerinin “dayıbaşları” diye tabir edilen taşeron benzeri ekip başları tarafından, Soma Spor Kulübü’ne maaşlarından kesintiye gidilmesine dair verecekleri izin kağıdını eğer imzalamazlarsa, işten çıkarılacaklarını ve tazminatlarının ödenmeyeceğini söyledikleri iddiası doğru mudur?

-Soma Spor Kulübü’nde yöneticilik yapan isimlerin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’de müdürlük, şeflik, mühendislik, muhasebecilik, doktorluk gibi hizmet alanlarında şirket çalışanları oldukları iddiası doğru mudur?

-Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin tutuklanan Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun yerine şirketin genel koordinatörü olarak atanan Suat Gür’ün, şirketin satın alma müdürü olan ve aynı zamanda Soma Spor Kulübü’nün başkanlığını yapan Gökhan Gür’ün babası olması sebebi ile spor kulübü ile şirket arasındaki para giriş çıkış kayıtlarının “baba oğul” tarafından tutulduğu iddiası doğru mudur?

-Son dokuz yılda maden sahalarını toplamda 70 milyar dolar ile ihalesiz bir şekilde alan, geçen yıl sadece 758 bin TL gibi küçük bir meblağ ödemeyi başaran Soma Kömürleri A.Ş’nin vergi indiriminden faydalanmak için Soma Spor Kulübü'ne, kulübün fahri başkanı Ramazan Doğru aracılığı ile sponsor olduğu iddiası doğru mudur? Gösterdiği diğer faaliyetler nelerdir?

-Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Soma Atatürk Stadı’nı, Soma Belediyesi’nden 49 yıllığına Soma Spor Kulübü’ne tahsis için ne kadar ücret ödemiş, bu ücret ne kadarlık vergi indirimi sağlamıştır?

-TBMM’de Soma’daki ölümleri araştırmak ve önlemek amaçlı çalışan komisyonda ortak önerge oluşturulup, Genel Kurul’da oylandıktan sonra, henüz cumhurbaşkanlığınca onaylanıp, Resmi Gazete'de yayınlanmamışken, konuyla ilgili maddede “Şirketin maaşları ödememesi halinde şirketten tahsilat yoluna gidilerek işçilerin maaşlarının yatırılacağı” açık bir şekilde belirtilmişken, şirketin devletin tahsilatını önlemek için işçilerin maaşlarından kesintiye gidilerek “ödemiş” olma yolunu seçip, maden emekçisini mağdur edişinin önüne geçilecek midir?

-Soma Spor Kulübü’ne bir kere bile koşmamış, adı bilinmeyen futbolcuların alınmasına Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından aracılık edildiği iddiası doğru mudur?

-Ramazan Doğru’nun eşi AKP’nin birinci sıradan listeye giren Belediye Meclis Üyesi Melike Doğru’nun koordinatörlüğündeki Soma Kömür işletmeleri İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne “sandık aidatı / kredi” adı altında işçilerin maaşlarından yapılan kesintileri anımsatılarak, işçilere faizle kredi veren bu derneğin havuzunda toplanan paralardan, faciadan iki ay öncesine kadar “elimizde para yok” gerekçesiyle işçiye borç verilmediği iddiaları doğru mudur?

-Sandıktan kredi çeken işçilere dernek aracılığı ile ne kadar faiz uygulanmaktadır?