İngiltere'de ana muhalefet İşçi Partisi'nin en önemli isimlerinden biri olan Ed Balls, hükümetin sendikalara, grev tuzağı kurduğunu söylüyor.
Abone olİngiltere'de ana muhalefet İşçi Partisi'nin en önde gelen isimlerinden biri sendikaları grev konusunda uyardı.
Dün İngiltere'nin en büyük sendikalarından biri, hükümetin kamu sektörü emeklilik düzenlemelerinde çalışanlar aleyhine yapacağı değişikliklerin, 1926 yılındaki genel grevden bu yana en büyük grev dalgasına neden olacağı uyarısında bulunmuştu.
Unison lideri David Prentis sendikaların belirsiz bir süre boyunca sürekli greve hazır olduklarını belirtti.
Gölge Maliye Bakanı Ed Balls ise, bugün Sunday Mirror gazetesinde yayınlanan yazısında, kamu sektöründeki refomlar için greve giderek, hükümetin 'tuzağına düşmeme' çağrısı yaptı.
Son İşçi Partisi hükümetinde üst düzey görevler üstlenmiş olan Balls'a göre, Muhafazakar Partili Maliye Bakanı olan George Osborn, sendikaları greve yapmaya kışkırtarak, ekonominin kötü gidişatından onları sorumlu tutmayı planlıyor.
Balls bakanları da sendikalarla görüşmeler bitmeden değişiklikleri ilan ettikleri için eleştirdi.
Sendikalar Birliği TUC'den yapılan açıklamada, Prentis'in sözlerinin, sendikal hareketin tümüne hakim olan 'gerçek bir öfkenin' yansıması olduğu kaydedilmişti.
Hükümetin önemli isimlerinden Liberal Demokrat bakan Vince Cable ise sendikaların çoğunun görüşmeden yana olduğunu söyledi.
İş Dünyasından Sorumlu Bakan olan Cable geçtiğimiz günlerde sendikalara yönelik üstü ğrtük tehditlerde bulunmuştu.
Muhafazakar-Liberal koalisyonu olan hükümet ise, şu anki emeklilik düzenlemeleri için kaynak olmadığını ve grevin 'büyük bir hata' olacağını söylüyor.
Konuyla ilgili bakan yardımcılarından Francis Maude, kamu çalışanlarından emeklilik fonuna 'bir parça daha' katkıda bulunmalarını istemenin adil olduğunu, bunun diğer çalışanlarla daha dengeli bir durum yaratacağını söylüyor.
Hükümetle sendikalar arasında gerilim yüksek
Emeklilik haklarında yapılacak değişikliklere karşı çıkan ve kriz gerekçe gösterilerek yapılan saldırıları reddeden bir çok sendika, iş yerlerinde grev oylamalarına başlamıştı.
Sendikalar tek tek greve gideceklerini açıklamaya başladı.
İngiltere'de bu ayın sonlarında yapılması planlanan greve 750 bin civarında kamu çalışanı katılacak.
Geçtiğimiz hafta, grev kararı alan üçüncü sendika olan PCS, üyelerinin emeklilik haklarına, hükümetin yaptığı 'saldırıya' karşı koymak zorunda olduklarını söylüyor.
Ülkenin en büyük kamu sendikalarından biri olan 290 bin üyeli PCS, bir günlük grevin ardından bir aylık fazla mesai yasağının devreye gireceğini açıkladı.
Sendika Genel Sekreteri Mark Serwotka kamu çalışanlarının emeklilik yaşının sekiz yıla kadar uzatıldığını ve emeklilik fonuna katkılarının üç kat artırıldığını belirtiyor.
'Bu göz göre göre soygundur' diyen sendika lideri, eylemlerin sonbaharda yoğunlaşacağını kaydediyor.
Öğretmen sendikaları NUT ve ATL'in iş durdurması durumunda milyonlarca öğrenci okullarına gitmeyecek.
Yapılan açıklamaya göre, aileler de öğretmenlerin grev kararına destek veriyor.
Hükümet ile sendika temsilcileri 27 Haziran günü bir araya gelecek.
Tarihte genel grev
19 ve 20 yüzyılın başlarında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde sanayinin gelişmesiyle birlikte sendikal örgütlenme de arttı.
İlk örgütlü genel grev 1842 yılında İngiltere’de yapıldı.
Çalışanların 10.000 imzalı hak ve özgürlükler bildirgesi, mecliste reddedilince, İngiltere'de 500.000 işçiyi kapsayan bir genel grev başladı.
Politik istek içermeyen bu eylem sonucunda, işçi maaşlarında düzelme ve 10 saatlik çalışma hakkı elde edildi.
1926'da ise İngiltere'de, dört aydan beri grevde olanmaden işçilerini desteklemek üzere, 3 Mayıs'tan itibaren bütün sanayi kollarında greve gidildi ve greve katılan işçilerin sayısı 5 milyona ulaştı.
Savaş sonrası İngilteresi'nde başlayan ve on gün içinde biten 1926 genel grevi ülkede şimdiye kadar görülen en büyük grevdir.
Mayıs 1968 Fransa direnişi de, 11 milyon kişi ile en çok çalışanın katıldığı ve en uzun süren, neredeyse tüm yaşamı felce uğratan bir genel grev olmuştur.