BIST 10.021
DOLAR 35,42
EURO 36,52
ALTIN 3.053,56
HABER /  GÜNCEL

İşadamı gezecek parayı devlet ödeyecek!

Devletten ihracat yapmak isteyen iş adamlarına büyük fırsat. İşadamları gezecek maliyetleri ise devlet karşılaycak.

Abone ol

İhracatçıya müjdeli haber İhracatçı şirketlerin yurtdışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderleri yüzde 70 oranında devlet tarafından karşılanacak. Bir yurtdışı gezisi kapsamında en fazla 2 şirket çalışanının ulaşım ve konaklama giderleri Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) ödenecek.

İhracatçı şirketlere yurtdışı pazar araştırması ve pazara giriş desteği geldi. Her takvim yılında şirket başına 10 yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenecek. Türkiye'de sınai ve ticari faaliyette bulunan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet veya faaliyetlerle iştigal eden şirketler ile işbirliği kuruluşları ve organizatör kuruluşların pazar araştırması ve pazara giriş faaliyetlerine ilişkin giderler Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) karşılanacak.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Hakkında Tebliği" dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, uluslararası ve şehirlerarası ulaşım ücretlerinin 50 doları veya 500 dolara kadar araç kiralama bedeli fondan karşılanacak. Ayrıca, şirket başına günlük 300 dolar da konaklama gideri desteği verilecek.

Vatan Gazetesi'ndeki habere göre, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat pazarlarına yönelik yeni destek programının 25 milyar dolarlık potansiyel taşıdığını söyledi. Çağlayan, bu tebliğ ile bir ihracatçı işbirliği kuruluşunun yıllık 2.5 milyon dolara kadar destek kullanabileceğini belirtti.

1) Gezi başına 7.500 dolar

- Tebliğ kapsamında sınai ve /veya ticari şirketler ile yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlere gerçekleştirilen yurtdışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler yüzde 70 oranında ve yurtdışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 7 bin 500 dolarına kadar desteklenecek.

- Her takvim yılı içerisinde şirket başına en fazla 10 yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenecek.

- Bir yurtdışı pazar araştırması gezisi kapsamında en fazla 2 şirket çalışanının ulaşım ve konaklama giderleri desteklenecek.

- Yurtdışı pazar araştırması gezisinin en az iki yol hariç en fazla 10 günlük kısmı desteklenecek.

2) Yılda 300 bin dolar

- Şirketler ile işbirliği kuruluşlarının yurtdışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlara yaptırılan ve satın alınan sektör, ülke, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar ile yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderleri, şirketler için yüzde 60, işbirliği kuruluşları için yüzde 75 oranında ve yıllık en fazla 200 bin dolara kadar desteklenecek.

- Diğer döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler gerekleştiren kuruluşların yurtdışında tanıtımı amacıyla yapılan faaliyetler çerçevesinde, ulaşım, konaklama ve tanıtım giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolara kadar desteklenecek.

3) Heyetlere 150 bin dolar

- Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda organizatör kuruluşlarca düzenlenen sektörel ticaret ve alım heyeti programlarına ilişkin giderler yüzde 50 oranında ve program başına 150 bin dolara kadar desteklenecek.

- Ulaşım ve konaklama, tercümanlık, seminer, konferans, ikili görüşmelerin yapıldığı yerlerin kiralama giderleri, görsel ve yazılı tanıtım ve reklam giderleri, halkla ilişkiler hizmeti giderleri, katalog, broşür, eşantiyon ve tanıtım malzemeleri giderleri desteklenecek.

- Bir yılda bir organizatörün yaptığı en fazla 5 sektörel ticaret ve 10 alım heyeti programı desteklenecek.

4) e-ticarete 10 bin dolar

- Nihai tüketiciye yönelik olmayan e-ticaret sitelerine üyelik giderleri şirketler için yüzde 70 oranında ve yıllık en fazla 10 bin dolara kadar desteklenecek.

- Bu destekten fazla 5 e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına en fazla 3 yıl süresince yararlanabilecek.

- Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması ve Turquality çerçevesinde daha önce desteklenmiş şirket ile halen desteklenmekte olan şirketler, pazara giriş ve e-ticaret sitelerine üyelik desteklerinden yararlanamayacak.

500 milyar dolarlık 2023 hedefini Başbakan açıklayacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılına ilişkin ihracat hedeflerinin 24 Mart'ta Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacağını belirtti. Çağlayan, sektörel ticaret ve alım heyeti organizasyonları için 100 işbirliği kuruluşunun başvurması ve her birinin yılda 3 organizasyonla 20 milyon dolarlık ihracat bağlantısı sağlaması varsayımıyla, ihracatın yılda 6 milyar dolar artabileceğini söyledi. Çağlayan, "İlave ihracatın yüzde 60'ının yurtiçi katma değer ile gerçekleştiğini, bunun GSYİH'ye 3.6 milyar dolar artış anlamına geldiğini düşünsek, her bir istihdam için 100 bin dolar yatırım varsayımıyla 36 bin kişiye istihdam sağlanabilir" dedi.