BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,71
ALTIN 2.967,60
HABER /  EKONOMİ

İş kazası geçiren çifte maaş alabilir mi?

Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen bu kez de iş kazası geçiren işçileri aydınlatıyor. İşte merak edilen sorulara verdiği yanıtlar...

Abone ol

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri verilir mi? İş kazası geçiren çalışmaya devam edebilir mi? İş kazası geçiren erken emekli olur mu? Bu soruların cevabını Sosyal Güvenlik Uzmanı ve memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen veriyor.

Yazar Bünyamin Esen, "Vergi indirim yazım henüz gelmedi bu çalıştığım işyerime. Ne zaman emekli olabilirim? Bir de bana maaş bağladılar iş kazası olduğu için. Aylık asgari ücret olarak maaş alıyorum. Ayni zamanda sigortalı olarak çalışıyorum. Erken emekli olabilir miyim?" sorusunu şöyle yanıtladı;

Sayın okurumuz, iş kazası sonucunda kendisine gelir bağlanan okurlarımızdan sıkça gelen bir soruyu soruyorsunuz. İş kazası sonucu kendisine gelir bağlanan sigortalılar çalışmaya devam edebilirler mi, ikinci kez emekli olabilmeleri nasıl olur, ayrıntılı olarak açıklayalım.

İş Kazası Sonucu Sürekli İş Göremezlik Geliri Verilir

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Bu gelir hayat boyu kendisine ödenir.

Sürekli iş göremezlik geliri emeklilik aylığı değildir. Çalışanın iş kazası yada meslek hastalığı sonucu kaybettiği çalışma gücünü, uzuv kaybını yada güç kaybını telafi etmeyi amaçlayan bir düzenlemedir.

İş Kazası Geçiren Çalışmaya Devam Edebilir

Sürekli iş göremezlik geliri alan kişi çalışmaya devam edebilir.
Bu şekilde sigortalı olarak çalışmaya devam eden kişi emeklilik (yaşlılık aylığı/maluliyet aylığı) için gerekli şartlarını, yani prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlarsa emekli de olabilir.

Sürekli iş göremezlik geliri alan sigortalının çalışması yada isteğe bağlı sigortalı olması halinde bu gelir kesilmez, yaşadığı sürece verilmeye devam edilir.

İş kazası yada meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün yada çalışma gücünün %60 ve daha fazlasını kaybettiği tespit edilen sigortalılara, en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla malullük aylığı da ayrıca bağlanır.

Siz meslekte kazanma gücü oranınız % 40 olduğu için bu durumda değilsiniz.

Normal Emekliliğiniz 60 Yaşında

Normalde ilk işe giriş tarihiniz olan 12.10.2000 tarihine göre 60 yaşında ve 7000 gün prim ödeme gün sayısını doldurmanız halinde emekli olabilirsiniz.

Öte yandan 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamanız koşulu ile 60 yaşını doldurunca 4500 günden kısmi yaşlılık aylığı da almanız mümkündür.

Her iki emeklilik seçeneğinde de yaş olarak 60 yaşını doldurmanız gerekmektedir.
Yani siz de yaşa takılanlardansınız, yaşınıza göre 2042 yılında emekli olabileceksiniz.

Ancak Erken Emekli de Olabilirsiniz..

Ancak siz iş kazası sonucu özürlü hale geldiğiniz ve çalışma gücünüzün %40’ından fazlasını kaybettiğiniz için erken emeklilik koşullarına tabisiniz.

İlk işe giriş tarihinize göre 19 yıl sigortalılık süresini doldurmanız ve asgari 4240 prim ödeme gün sayınızın olması halinde yaşa tabi olmadan emekli olabilirsiniz.

Gün dökümünüzü göndermemiş olmanıza rağmen 4600 gününüz olduğunu söylemişsiniz. Buna göre prim ödeme gün sayınız yeterli. Ancak sigortalılık süresi şartını henüz yerine getirmiyorsunuz.19 yıl sigortalılık süreniz 12.10.2019’da dolacak. Bu tarihte emekli olabileceksiniz.