BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,37
ALTIN 2.921,76
HABER /  EKONOMİ

İş garantisi yerine ölmeme hakkı

Hükümet madenlerdeki taşeronları kaldırmadı ancak onlara çalışmama hakkı geldi. Peki ya işten çıkarılırlarsa?

Abone ol

Bakan Dinçer ile işveren ve işçi konfederasyonları iş kazalarını konuşmak üzere toplandı. Taşeronlukta anlaşılamadı, işçiye 'tehlikeli, çalışmam' deme hakkı yolda.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının genel başkanlarının katılımıyla Üçlü Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.

İşte Bakan Dinçer tarafından toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısın verilen Türkiye'deki maden gerçeği;

— ILO'nun 2003-2008 yılları arasında iş kazası oranlarına göre Türkiye, Hindistan ve Rusya'dan sonra ölümlü iş kazalarında üçüncü sırada.

— İngiltere oran yüzde 1'in altında. Almanya'da yüzde 2.5, Fransa'da yüzde 3.5, İspanya'da yüzde 4 civarında iken Türkiye'deki oran yüzde 9.5-10 civarında

— Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 220 bin iş yeri, yaklaşık 9 milyon işçi bulunuyor. İş yerlerinin yüzde 99.7'si KOBİ niteliği taşıyor.

— İşçilerin yüzde 83.8'inin KOBİ'lerde çalışıyor. İş kazalarının yaklaşık yüzde 81'i de KOBİ'lerde meydana geliyor.

— Türkiye'de 2008'de 72 bin 963 iş kazası meydana geldi, 539 meslek hastalığı ile karşılaşıldı; 866 kişi bu nedenlerle yaşamını kaybetti.

— İş kazaları daha çok maden, metal, makine, mobilya, tekstil, nakliyat ve inşaat sektörlerinde yaşandı. Ölüm oranlarına bakıldığında ise sıralama maden, inşaat, nakliyat, metal, mobilya olarak gerçekleşti.

— İş kazalarının ülkeye getirdiği maliyet, 2008 yılında yaklaşık 4 milyar 875 milyon lira. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirler alınsaydı bu maliyetlerin aşağı yukarı yüzde 98'ine katlanmak zorunda kalınmayacaktı.

— Bursa'daki maden ocağı kazasından sonra bugüne kadar 30'dan fazla maden ocağını kapatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 150'den fazla maden ocağının ruhsatını iptal etti.

BAKAN DİNÇER İŞ KAZALARINA DİKKAT ÇEKTİ

Toplantıda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konuları değerlendirdiklerini söyleyen Dinçer, özellikle son bir yıl içinde maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına dikkat çekti.

Gündeme alınan çalışmanın tasarı taslağı şeklinde olduğunu ve bu konuda ilk görüşlerin ifade edildiğini belirten Dinçer, ''Uzlaşma sağlanamadı demek doğru olmaz. Temel prensip olarak kanun ana hatlarıyla herkes tarafından kabul edildi" dedi.

TAŞERON SORUNU

"Özellikle işçi sendikalarımız sadece bir maddeyle ilgili değerlendirmede bulundular. Onun dışındaki maddeleri kabul etmişler gibi görünüyorlar" diyen Dinçer şöyle konuştu:

"İtiraz 'taşeron' olarak nitelenen alt işverenlik hükmüne yönelik. İşçi sendikaları ısrarla bu maddeye itiraz etti. İşveren kesimi de ısrarla bu maddenin varlığını istedi. Bu maddeyi tartışmaya devam edeceğiz."

ÇALIŞMAMA HAKKI

Sendikal haklara ilişkin yasa değişikliklerinin ne zaman gündeme geleceğinin sorulması üzerine Dinçer, bu konularda işin idealini düşündüklerini, evrensel standartlar neyse bunları Türkiye'ye getirmek istediklerini vurguladı.

Dinçer, ''Burada benim hayatımı tehlikeye atan bir durum var. Ben bu işi yapmam'' deme hakkının sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Dinçer, tehlikenin geçmesi halinde bu hakkın kullanılmaz hale geleceğini, tedbirlerin alınmasına rağmen buna uymayan işçiler varsa bu konuda da bazı yaptırımlar getirmeyi düşündüklerini bildirdi.