2007'yi seçim ve cumhurbaşlığı tartışmalarıyla heba ettik, şimdi de kapatma davası ile sarsılıyoruz.
Abone ol Döviz uyandı, büyüme oranları son altı yılın rakamları ile karşılaştırıldığında küçüldü. İş dünyası krizin etkilerini hissetmeye başladı. Cari açık büyüyor, Merkez Bankası endişeli.Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ve 27 Mart Muhtırası ile sarsıldık önce. Seçime gittik, rahatlayarak döndük ama bu sefer "Kapatma Davası" devreye girdi ve her şey allak bullak oldu. Türkiye küresel krizin etkilerini tüm bunlardan sonra daha çok hissetmeye başladı.
Peki tüm bunlar iş dünyasını nasıl etkiledi?
Vatan'dan Necla Dalan ve Hale Tüzün, krizi hisseden iş dünyasının önde gelen isimleri ile konuştu...
2007, SEÇİMLER VE KÖŞK GERGİNLİĞİ İLE KAYBEDİLDİ 2008 DE TEHLİKEDE
Ekonomik krizden korkuyoruz 2001 yılını mumla aramayalım
Bu yıl da kapatma davası tökezleyen ekonominin önüne geçecek gibi görünüyor. Ekonomi cephesinden gelen büyümeye dair sinyal umut kırıcı. Kredi krizi nedeniyle azalan likidite Türkiye’nin başına iş açabilir
“Tüketici alışverişi kıstı. İlk darbeyi giyim aldı. Sezon indirimle start aldı. Gıdada markalı ürün kullanan bile ucuz ürünlere yönelmeye başladı. Konutta arz talebin önüne geçti. Müteahhit eskisi gibi konut satamıyor. Bu süreç böyle devam ederse kriz beklentisi gerçeğe dönüşür” diyen sektör temsilcileri bir an önce ekonomiye odaklanılmasını talep ediyor.
* Abdullah Kiğılı / Kiğılı Yön. Krl. Bşk.
Tüketici alışverişi kesti sektör ciddi darbe yedi
Kapatma davasından sonra sektörde gerileme hızlandı. Siyasi istikrarsızlık hemen ekonomiye yansıyor. Bundan ilk darbeyi de giyim sektörü alıyor. Tedirgin olan tüketici alışverişi kesiyor. 2001’in lafını bile etmek istemiyorum ama yeni bir kriz olursa kolay kolay toparlanamayız. 45 yıldır sektördeyim, yeni sezon başlarken indirimin başladığını ilk kez görüyorum. Böyle giderse biz de yeni mağaza açmayı durduracağız. Herkesin itidalli olması lazım. Ülkenin gerilime değil yatırım, üretim ve istihdama ihtiyacı var.
* Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Şirketler Grubu Bşk.
Konut almak için gelen müşteri azaldı
Siyasİ belirsizlik tedirginlik yarattı. Tüketici “Kriz olur mu?” diye sormaya başladı. Konut için borçlanmaktan imtina ediyor. Birçok kişi beklemeye geçti. Normalde satış ofisimize haftasonu 150-160 kişi gelirdi. Geçen haftasonu bu sayı 60’a düştü. Uzlaşmayı bilmek lazım. Belirsizlik ve gerilim devam ederse ekonomi çok daha olumsuz etkilenecek. Moral ve güven kaybolursa toparlamak çok zorlaşacak.
Cirolarda yüzde 15-20 daralmaya neden oldu
* Ekrem Akyiğit/ Birleşmiş Markalar Derneği Bşk.
MART ayı başında durgunluk hız kazandı. Herkes tedirgin. Tüketici talebi kıstı. Siyasi belirsizlik ve endişenin hazırgiyim sektörüne yansıması yüzde 15-20 daralma olacak. Firmaların hesabı tutmayacak. Nisan ayında işlerin açılmasını bekliyorduk ama son siyasi gelişmeler endişe verici. Nisan ayı sektörün geleceği, işlerin açılıp açılmayacağı açısından belirleyici olacak.
Tereddüt süresi uzarsa sorun yaşanır
* Selçuk Güzenge / TMD Başkanı
TÜKETİCİNİN 10-15 gün tereddütle geçen bir süresi olacaktır. Bu süre uzarsa sorun yaratır. Zaten dünyadaki dalgalanmadan Türkiye etkilendi, özellikle orta gelir dediğimiz B ve C grupları alışverişi yavaşlatmıştı. Kapatma talebinden beri süre gelen bir bekleme vardı tüketicide. Ben bu süreci ’tüketicinin tereddüt’ dönemi olarak nitelendiriyorum
Türban karın doyurmuyor yatırım bıçak gibi kesildi
* Ömer Yüngül / Vestel İcra Kurulu Başkanı
TÜRKİYE ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. İç piyasa durgun bir seyir izliyor. Kurdan dolayı ihracat zorlaştı. Dünyada çok büyük bir fırtına var. Biz Ergenekon ile türbanla uğraşıyoruz. Bunlar da belki önemli ama öncelikleri iyi koymak lazım. Mutlaka biraz daha itidalli olmak lazım. İşsizlik, 9.5-10’lara geldi, daha da artacak, şu anda kimse yatırım yapmıyor. Türban veya diğer konular karın doyurmuyor.
Tahsilat korkusu satış yaptırmıyor
* Şemsi Kopuz / Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı
PİYASADAKİ sisli bir hava, ciddi durgunluk var. Arabayı devirmeden götürmeye çalışıyoruz. Sektördeki oyuncular siyasi belirsizlik yüzünden “Ya tahsilat yapamazsam” diyerek alım taleplerine cevap veremiyor. Tüketici kanadında da tedirginlik var. Markalı ürün kullanan müşteriler bile artık ucuz ürünlere yönelmeye başladı. Pazarın geneline de baktığımızda ucuz ürüne talep artıyor.
* Murat İzci / Olivium Genel Müdürü
Ziyaretçi sayısı 55 binden 40 bine indi
CİDDİ bir belirsizlik var. Tüketiciler hayati olmayan ürünleri almıyor. Olivium outlet olduğu için krizde satışlarını arttırıyor. Bunun örneğini 2001’de yaşadık, insanlar mağaza kapatırken biz 38 yeni kiralama yapmıştık. Ancak Pazar günü normalde buraya 55 bin kişi gelir, bu sefer 40 bin kişi giriş yaptı. Sonuçta tüketici mutsuz ve alışveriş mutlu insanların yaptığı bir şey.
Düşüş gıdaya yansırsa kriz olur
* Erdal Tüfekçi / İstanbul PERDER Baş.
GIDA perakendeciliğinde şu anda çok olumsuz bir tablo yok. Ancak büyümeden de söz edemiyoruz. Örneğin Aralık ayı ’sıçrama’ ayıdır. Ancak Aralık’tan beri büyüme kaydedilemiyor. 2007’de ortalama yüzde 7 olan büyüme bu yıl yüzde 3’e düştü. Eğer düşüş gıdaya da yansırsa ’kriz’den bahseder duruma geleceğiz.