BIST 10.020
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.055,60
HABER /  GÜNCEL

İş dünyası istikrar istedi

Yatırım Danışma Konseyi toplantısında iş dünyası önünü görmek istiyor. Dev firmalar kısa vadede endişeli.

Abone ol

Toyota Motor Avrupa Başkanı Tadashi Arashima, politikalarını kısa vadeli istikrarsızlıklara göre değiştiremeyeceklerini belirterek, "Ancak elbette, istikrarlı bir hükümet ve istikrarlı ekonomik politikalara ihtiyacımız var" dedi.

Yatırım Danışma Konseyi toplantısı sırasında gazetecilerin Türkiye pazarına ilişkin sorularını yanıtlayan Arashima, hala gelişmekte olan bir ülke olan ve geniş bir genç nüfusa sahip bulunan Türkiye'yi, Rusya gibi hızlı büyüyen pazarlarla aynı kategoride değerlendirdiklerini, Türkiye'nin kendileri için büyük fırsatlar barındırdığını kaydetti.

Arashima, şu an için Türkiye'de yeni bir yatırım ve büyüme planları bulunmadığını aktararak, siyasi istikrarsızlığın bu kararlarındaki etkisine ilişkin olarak, "Yatırımlarımızı her zaman uzun vadeli bir bakış açısıyla gerçekleştiririz. Zaten büyük bir fabrikamız var. 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Politikalarımızı kısa vadeli siyasal istikrarsızlıklara göre değiştirmemeliyiz. Ancak elbette, istikrarlı bir hükümet ve istikrarlı ekonomik politikalara ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bu siyasi belirsizliğin kısa vadeli olmasını umduklarını dile getiren Arashima, Türkiye'nin Avrupa'nın otomotiv üretim merkezi olma düşüncesine ilişkin olarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de üretilen 1 milyondan fazla araç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bence Türkiye zaten büyük bir otomotiv merkezi. Daha fazla büyümek için daha fazla tedarikçi temeline ihtiyacımız var. Hala parçaların yaklaşık yüzde 50'sini diğer Batı Avrupa ülkelerden getirmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle daha fazla yerelleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yerel tedariğin oranını artırmamız lazım. aynı zamanda lojistikte de gelişme sağlanması lazım. Türkiye'de ücretler göreceli olarak daha düşük ama pazardan çok uzakta. Bu nedenle lojistiğin maliyetini daha verimli hale getirmemiz gerekir. Daha iyi limanlar, demir yolu ve kara yolu sistemleri gerekli."

Arashima, petrol fiyatı artışlarının otomotiv sektörüne ciddi ölçüde etki ettiğini, Toyota'nın satışlarında bu sene yüzde 30 azalma olabileceğini tahmin ettiklerini belirterek, yükselen piyasaların satışlara belli bir katkı yaptığını ancak bütün düşüşü telafi edemeyeceğini söyledi.

"YATIRIMCILARI ASIL ETKİLEYEN KÜRESEL EKONOMİDEKİ RESESYON"

Mango Başkanı Isac Andic Ermay, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, yatırımcıları asıl olarak bu tür meselelerin değil, küresel ekonomideki resesyonu etkilediğini kaydetti.

Mango'nun Türkiye'de geçen sene 80 milyon avro civarında ciro elde ettiğini, bu yıl 100 milyon avroya ulaşmayı beklediklerini ifade eden Ermay, her yıl yaklaşık 8 mağaza açtıklarını, şu anda 34 mağazaları bulunduğunu, bu yıl 42-44 mağazaya ulaşacaklarını düşündüğünü dile getirdi.

Ermay, her sene Yatırım Danışma Konseyi toplantısına geldiklerini belirterek, "Yılda bir kez geliyoruz. Her geldiğimizde hemen hemen tüm ev ödevleri yapılmış oluyor. Hemen hemen diyorum çünkü her şeyi yapmak mümkün değil ve kimse de mükemmel değil. Toplantıların ve ev ödevlerinin sonuçlarından çok memnunuz" dedi.

Toplantının başlangıcında başta resesyon, enflasyon, faiz oranları hakkında konuşulduğunu, daha sonra diğer konulara geçtiklerini aktaran Ermay, "Başta konuştuğumuz meseleler zaten halledildi anlamına geliyor. Şimdi başka şeylerle ilgileniyoruz" diye konuştu.

Ermay, "Türk ekonomisinin zayıf noktaları nedir?" sorusu üzerine, zayıf noktaların tüm ekonomilerde olduğunu çünkü petrol fiyatı bu kadar arttığında, dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerin bu sorunla karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, bugün problemin ilk olarak ABD'deki resesyon ve petrol fiyatının artışı olduğunu söyledi.