AK Parti hakkındaki kapatma davası iş dünyasında yankı buldu. İşadamları ardı ardına şu açıklamaları yaptı...
Abone olAK Parti hakkındaki kapatma davası iş dünyasında yankı buldu. TÜSİAD’ ın konuyu değerlendirdiği ifade edilirken, iş örgütlerinin tepkileri şöyle:
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılması Türk demokrasisine zarar vermektedir. Uluslararası piyasalarda nereye gideceği belli olmayan bir çalkantının tam ortasında ekonomiye odaklanılmalıdır. Herkesin serinkanlılıkla hareket etmesi gerekir.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince: Siyasi gündemdeki belirsizlikler memnuniyet verici şeyler değildir. Ülkemizin her yönüyle istikrar içinde olması lehimize olur. Belirttiğimiz türden gelişmelerin de finansal piyasaları fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Türkiye her şeyden bir kriz çıkacak beklentisinde yaşamayacak kadar istikrarlı bir konuma geldi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş: Davanın ekonomik istikrar ve güven ortamını bozucu etkisi olacak. Türkiye, belirsizlik ve tedirginlik ortamına sürüklenebilir. Dava, küresel piyasalardaki sıkıntıların tartışıldığı bir ortamda, Türkiye için sıkıntıların daha da büyümesi anlamına gelecek.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün: Türkiye parti kapatmakla bir yere varamaz. Hükümeti sonuna kadar eleştiririm, ancak bir felaket tellalı olarak bu davayı şık bulmadım. Kurumlar değil kişiler cezalandırılmalı.
MÜSİAD: İddianame, Türkiye’de halkın iradesine, demokratik kazanımlara, hukukun üstünlüğüne, ekonomiye, huzur ve istikrara, ülkemizin dünyadaki imaj ve itibarına büyük zararlar veren bir hukuk ayıbı. Millet iradesi, bu iddianame ile hiçe sayılmıştır. Cumhurbaşkanı için siyaset yasağı istenmesi devlet geleneklerine aykırıdır.
Türk-İş Yönetim Kurulu: Tarihimize baktığımızda parti kapatmaları ve siyaset yasaklarıyla hiçbir yere varılamadığı, aksine bu tür uygulamalarla baskı altına alınmak istenen siyasi görüşlerin ülkemiz siyasetinde daha da büyüyerek yer aldığını göstermiştir. 21. yüzyıl Türkiye’sine demokrasiyi geriye götürecek bu tür yaklaşımlar yakışmıyor. Kapatma davasından kaygı duyuyoruz.
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu: Ülkenin ilerlemesine, değişim ve dönüşümüne aydınlık yürüyüşüne izin vermeyen statükocu anlayış Türkiye’nin kaderi gibi gösterilerek dayatılmak istenmektedir. Türkiye’nin böylesine ayıplı ve defolu bir demokrasi anlayışını çoktan terk etmiş olması gerekirdi.
Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız: Devletimizin niteliklerini zedeleyecek her türlü girişime şiddetle karşıyız. Davayı üzüntüyle karşılıyoruz.
TOBB Başkan Yardımcısı, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer: Parti kapatmak çözüm değil. Pazartesiden itibaren piyasaların tepkisi de iş alemini ciddi oranda etkileyecek. Artık, üretimin ve istihdamın bu kadar geri plana düştüğü bir dönemi yaşamak istemiyoruz.