İnternet, iş arayanlara sınırsız fırsatlar sunuyor. Tabii her şeyi kuralına uygun yapmak kaydıyla.
Abone olİnternet, iş arayanlara sınırsız fırsatlar sunuyor. Tabii her şeyi kuralına uygun yapmak kaydıyla.
Artık, işverenler iş kriterlerinin dışında; özgeçmişin genel düzenine, yazım hatalarına, fotoğrafa, doğum yerine (hemşehrilik) gibi ayrıntılara dikkat ediyor. Örneğin; pek çok internet sitesinde eleman arayan firmalar için özellikle CV'lerde yer alan güncelleme tarihi büyük önem taşıyor. Arama sonucunda gelen CV'ler güncelleme tarihine göre listeleniyor. Dolayısıyla CV'sini güncel tutan adaylar veritabanı içerisinde yapılan aramalarda en üst sıralarda yer alıyor. Bu da, adayın iş bulma şansınızı arttırıyor.
KARİYER.NET'TE ÖNCELİK YENİLERE
3 milyon özgeçmişin bulunduğu kariyer.net'te fotoğrafsız CV'ler çoğu zaman dikkate bile alınmıyor. Siz CV yolladım, iş bitti diye düşünüyorsunuz, yanılıyorsunuz. Firmaların detaylı arama yaptıklarını ve daha ilk etapta pek çok adayı seçtikleri kritere göre elediklerini söyleyen Kariyer.net Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, ' Adayın işe uygun eğitim almış olması, deneyim, gerekiyorsa yabancı dil seviyesi, sigara kullanıp kullanmadığı, özgeçmişin fotoğraflı, adayın ehliyeti olması gibi pek çok konuda kriterlere göre arama yapabiliyorlar. Bu nedenle adaylar kendilerine uygun iş ilanlarına başvurmaya dikkat etmeli. Çünkü işverenler arama yaptıklarında anahtar kelime kullanarak bu özgeçmişlere öncelik verebiliyor. İşverenler hep güncel özgeçmişleri değerlendirme eğilimindedirler' diyor.
www.ikrehberi.net Kurucu Ortağı Deniz Ağgül Güler de bazı sitelerde kullanılan 'anahtar sözcükler'in seçiminin önemli olduğunu söylüyor. Satış alanında iş arayan bir gıda mühendisi örneğin 'gıda, mühendis, gıda mühendisi, satış, pazarlama' gibi sözcükleri girebilir. Güler, MBA yapmışsa ayrıca bunun da belirtmesi gerektiğini söylüyor.
Dikkat edilecek noktalar
İnternetteki iş ilanlarına, e-posta ile özgeçmiş gönderirken bunlara dikkat edin:
Dosya adının cv.doc yerine adayın adını, soyadını, pozisyonu veya referansı içermesine
Toplu gönderim yerine tek tek gönderim yapmaya
Mutlaka ama mutlaka kapak mektubu kullanmaya
Ekli özgeçmişinizin veya mümkünse bilgisayarınızın virüslü olmamasına
Konu bölümüne mutlaka açıklayıcı bilgi (referans, pozisyon, meslek v.b.) yazmaya
Her ilana ayrı hazırlanmış özgeçmiş göndermeye
İş ararken, mümkün olduğu kadar halen çalıştığınız kurumun olanaklarını kullanmamaya
Özgeçmişinizin güncel tutulmasına
Detaylı deneyim bilgilerinin oluşturulmasına
Yazım hatalarına yer vermemeye.
En çok eleman arayan sektörler
Son dönemlerde, internetteki iş ilanlarında özellikle taşımacılık, bankacılık, otomotiv, bilişim, kimya ve çağrı merkezi sektörlerinde eleman ihtiyacında artış yaşanıyor. Buna paralel olarak da, satış ve pazarlama, üretim ve mühendislik hizmetleri, bilişim teknolojileri gibi uzmanlık alanları ön plana çıkıyor. AB ilişkileri ile birlikte, kalite proses uzmanlığı, çevre ve dil uzmanlığı gibi özelliklere sahip danışmanlar öncelik alıyor.
Yabancı 10 iş sitesi
www.monster.com
www.jobpilot.net
www.careers.yahoo.com
www.hotjobs.com
www.careerpath.com
www.flipdog.com
www.leadersonline.com
www.itrecruitment.net
www.headhunter.net
www.computerjobs.com
Yerli 10 iş sitesi
www.adecco.com.tr
www.dataexpert.com
www.kariyer.net
www.hrm.com.tr
www.iinsankaynaklari.com
www.ikrehberi.net
www.krm.com.tr
www.manpower.com.tr
www.recruitmenturkey.com
www.secretcv.com
E-başvuruyu bilmiyoruz
Türkiye'de pek çok kişi internetten doğru dürüst iş aramayı bilmiyor. Endüstri Yüksek Mühendisi Artemiz Güler de bu ihtiyaçtan yola çıkarak 'İnterette İş Bulma Rehberi' adlı kitap hazırlamış. Amacı, internette iş arayanların daha etkili CV'ler oluşturarak internet üzerinden doğru başvurular yapmasını sağlamak. Artemiz, e-posta yoluyla özgeçmiş göndererek iş başvurusunda bulunanların onlarca hata yaptığını söylüyor.
Tecrübe önemli
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü de, adayların CV'lerini doğru hazırlamalarının öneminin büyük olduğunu belirtiyor. Tütüncü, 'En sık yapılan hatalardan bir tanesi iş deneyimleri yazılırken yeterli bilgilendirme yapılmıyor. Unutulmaması gereken bir nokta var ki firmanın adayla ilgili değerlendirme yapabileceği tek kaynak CV. Aday CV'sinde yaptığı işin detaylarını, kime raporlama yaptığını, sorumluluklarını yazmazsa firma adayla ilgili doğru değerlendirmeyi yapmakta zorlanıyor' diyor.
Haber:Ayçe Tarcan
Kaynak:Akşam