BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,37
ALTIN 2.832,23
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İranlı otomobil firmasından Türkiye'ye dev yatırım! Fabrikayı Van'a kuracak

Alman otomobil Volkswagen'in Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Manisa'da kuracağı fabrikayı askıya alma kararından sonra sevindiren bir yabancı yatırım haberi geldi. İran'ın otomotiv firması Khodro Company (İKCO) Van'da fabrika kurma kararı aldı.

Abone ol

Orta Doğu’nun en büyük araç üreticisi konumundaki İranlı firmanın Türkiye'de satılan Samand marka otomobillerin üreticisi olduğu biliniyor. Khodro Firması 2009 yılında 688 bin adet otomobil üretmiş. Firmanın bünyesinde Peugeot ve Renault markalarının minibüs, otomobil, kamyon ve otobüs modellerinin de üretimi bulunuyor.

İranlı yatırımcılar, uygulanan yaptırımların etkilerini azaltabilmek için yatırımlarını Türkiye’ye kaydırırken, Orta Doğu’nun en büyük araç üreticisi konumundaki İran’ın Khodro Company firması da Van’da fabrika kurmak için girişimlere başladı.

Şirketin CEO'su açıkladı

Bir süre önce beraberindeki heyetle Van’a gelen şirketin CEO’su Farshad Moqimi, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim ve kentteki iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.  Daha sonra, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yetkilileriyle görüşen Moqimi’nin “Van’da otomobil fabrikası kurma kararı aldıklarını” iletmesi, kentte heyecan yarattı.

Ikco CEO Farshad Moqimi


Van Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsis edilecek 50 hektarlık alana kurulması planlanan fabrikada, ilk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Çok ciddi bir firma olduğunu tespit ettik

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, yaptığı açıklamada, son zamanlarda İran ile söz konusu yatırım konusunda çok ciddi temaslarının olduğunu söyledi. Yaptırımlar nedeniyle İran’daki birçok firmanın fabrikalarını farklı ülkelere taşımaya çalıştığını, Van’ın da bu firmalar için en uygun yer olduğunu anlatan Bilmez, İran’daki birçok firmanın bu konudaki temaslarının devam ettiğini kaydetti.

İran’daki Khodro Company firmasının Van’da araç üretimi yapmak istediğini anlatan Bilmez, “Minibüs ve kamyonet üreten bir marka. Bu firmanın ekibiyle görüştük. Yaptığımız araştırmalarda ciddi bir firma olduklarını tespit ettik. Ardından bu yatırımcıları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yetkilileriyle görüştürdük. Firmanın yapacağı yatırımın diğer firmalara da örnek olmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Üretilen araçlar Türk patentli olacak

Firma yetkililerinin fizibilite raporları ve projelerini hazırlamaya başladığını ifade eden Bilmez, yatırımın gerçekleşmesi durumunda yüzlerce insana yeni iş kapısının açılacağını vurguladı.  İranlı firmanın Van’da büyük bir yatırım yapmasının diğer yabancı yatırımcıları da etkileyeceğini belirten Bilmez, şunları kaydetti:

“Van, İran’ın batıya açılan penceresi. Van’ı tercih etmelerindeki temel neden, ana fabrikalardan çok uzaklaşmadan parçaların bir kısmını orada, bir kısmını burada ve bir kısmını da Kanada’daki fabrikalarında üretip nihai ürünün Van’da şekil almasını sağlamak. Üretilen araçlar Türk patenli olacak. Her ilde bir servisinin olması gerekiyor. Bu nedenle yaratacağı istihdam da çok ciddi bir rakam olacak. OSB bünyesinde onların gerekli gördüğü miktarda arsayı tahsis edeceğiz. Van, bölgenin cazibe merkezi. Burada yaratılacak istihdamla batıya olan göç de duracak. Van, altyapısı ve ulaşım ağıyla yatırım için çok uygun bir yer.”  Geçmişte yaşanan terör olayları nedeniyle iş adamlarının bölgeden uzaklaştığını anımsatan Bilmez, eski huzurlu günlerine kavuşan Van’ın son dönemlerde ciddi yatırım talepleri aldığının da altını çizdi.

'Yatırımlarından dolayı İran'daki markalardan talep alıyoruz'

Van OSB Başkanı Mehmet Aslan;  “Van’da yatırım kararı alan otomotiv firması çok ciddi üretim kapasitesine sahip. Firmanın yetkilileri iki kez ilimizi ziyaret etti. OSB’nin stratejik konumu, lojistiği, altyapısından ve altıncı bölge teşviklerinden faydalanmak istiyorlar. Tüm kurumlarımızla bu yatırımcılara yardımcı oluyoruz. Hedefleri ilimizde 50 hektarlık alana 150-200 milyon dolarlık büyük bir fabrika kurmak. Bu da ilimiz için büyük bir yatırım olacak. Aynı zaman da 800 ile 1000 kişilik bir istihdam potansiyeli yaratacak.”  dedi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Doing Business 2020 raporuna göre iş kurmanın en kolay olduğu ülkelere bakın!
Foto Galeri Doing Business 2020 raporuna göre iş kurmanın en kolay olduğu ülkelere bakın! Galeriye Gözat