İranlı Bakan Mutteki, Yunanistan ziyaretinde her iki ülkenin bölgenin en önemli aktörleri olduğunu söyledi.
Abone olYunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran ile Yunanistan'ın çok önemli bölgelerdeki önemli ülkeler olduğunu söyledi.
Mutteki, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças ile bir araya geldi. İkili, görüşmelerinin ardından basına ortak açıklamada bulundu.
Yunanistan ile İran'ın ilişkilerinin uzun yıllar öncesine dayandığını belirten Mutteki, iki ülke ve halklar arasındaki karşılıklı güvenin, ilişkilerin gelişmesinde başlıca neden olduğunu vurguladı.
Mutteki, iki ülkenin son 30 yılı kapsayan süreçte her daim, ister ikili isterse çok taraflı platformda yapıcı işbirlikleri olduğunun altını çizdi.
İranlı Bakan, geçmişte organize suç, uyuşturucu ve insan ticareti ile mücadele konularında Pakistan ve Türkiye'nin katılımıyla dörtlü işbirliğinde bulunulduğunu belirtti.
Druças ile temaslarında Afganistan, Irak ve Lübnan'daki gelişmelerin ele alındığını söyleyen Mutteki, Yunanistan'ın AB'nin çok önemli bir ülkesi olduğunu ve AB'nin dış politikasının ilerlemesi konusunda büyük bir rol oynayabileceği değerlendirmesinde bulundu.
İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmeler konusunda da Mutteki, bu müzakerelere katılan ülkelerin, konunun çözüme kavuşması yolunda bir politika izleyebileceklerine inandığını, nükleer silahların hiçbir sorunu çözmediğini ve tek getirdikleri sonucun yıkım olduğunu söyledi.
Druças ile ekonomi konularını da ele aldıklarını belirten Mutteki, Yunanistan'ın enerji alanında Batı ve Avrupa için önemli geçiş noktası olabileceğini kaydetti.
Mutteki, Cenevre'de bugün başlayan İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere ilişkin bir soruya yanıtında, ''görüşmelerin yapıcı şekilde devam edip olumlu bir sonuca ulaşılmasının ümit edildiğini'' ifade etti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças, Mutteki ile bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra ikili işbirliğinde ilerleme kaydedilmesi yönünde de fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Ülkesininn uzlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümüne büyük değer verdiğini söyleyen Druças, ''Bizim için, dikenli konularda bile çözüm için işbirliğinde bulunulması ilkedir. İzlediğimiz bu politika sözde değildir ve milli konularımızda da faaliyetsel olarak kendini göstermiştir'' diye konuştu.
Druças, Yunanistan'ın, İran'ın nükleer programıyla ilgili konunun tamamen çözüme kavuşması hedefli görüşmeleri tereddütsüz şekilde desteklediğini vurguladı.
Yunanistan'ın bölgede barış ve istikrarın yerleşmesine özel ilgisi olduğunu belirten Druças, bu çerçevede tüm konularda İran ile "karşılıklı saygı ve olası çekince ile endişelere anlayışla yaklaşılması temelinde samimi diyalog istendiğini" sözlerine ekledi.
Druças, Yunanistan'ın AB üyesi, bölgeye yakın Avrupalı bir ülke olarak hassasiyetleri çok iyi bildiğini, Avrupa'da, yapıcı ve sonuç getiren bir tutum belirlenmesi yönünde çalıştığını belirtti.
Öte yandan Yunan medyası, İran'ın Batı ile kritik ilişkiler içinde olduğu bir dönemde Mutteki'nin Atina'da Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Druças ile görüşmelerde bulunduğu yorumunu yaptı.
Ziyaretin bugün Cenevre'de İran'ın nükleer faaliyetiyle ilgili görüşmelerin 5 1 (BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya) çerçevesinde başlamasına rastladığına dikkat çekilen haberlerde, sözkonusu görüşmenin İran'ın artık zenginleştirilmiş uranyum imal edeceğini açıklamasının etkisi altında yapıldığı kaydedildi.
Mutteki'nin Atina ziyaretinin, Yunanistan ile İran arasında son yıllarda ''dondurulmuş'' olan geleneksel ilişkilerin tekrar kurulması yönündeki çabalar çerçevesinde gerçekleştiği yorumu yapıldı.